Marko Livaja

 ANTE CIZMIC Cropix
NOVA NADA

Sve što je bilo prije Livaje sada se briše. Na Maksimir izlazi Hajduk s pet ‘novih‘ jakih imena

Sjajni napadač imao je prste u svim golovima splitske momčadi u ovom aktualnom prvenstvu
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 09. rujan 2024. 19:56

Biblijski se život dijeli na eru prije i poslije Krista. To je neka osnovna podjela postojanja svih nas, a može se pretočiti i na život sportskih klubova. Hajduk trenutno živi u eri Marka Livaje. Sve što je bilo prije toga praktično se briše, važna je samo trenutna točka i ono što slijedi.

Ušli smo u tjedan velikog derbija, najveće utakmice hrvatskog nogometa. Uvijek su to posebna nadmetanja, bez obzira na stanje na tablici, broj bodova ili prethodne rezultate. Tako se uvijek najavljuju posebni derbiji. Ne igra tu ni budžet, ni broj navijača, samo 11 Plavih protiv 11 Bijelih.

Zajedničko sivilo

Koliko god turbulentan početak sezone Hajduk imao, tablica kaže da su Bijeli na dva boda od Dinama, pa je stoga ovo utakmica za prvo mjesto prvenstvene ljestvice. Za Hajdukovih 11 od 15 bodova zaslužan je nitko drugi nego Marko Livaja. Ne bi bilo pretjerivanje kazati da je tako još od sredine veljače 2021. godine kad se Hajdukova desetka vratila kući iz AEK-a. Livaja je Hajduk i bez njega ništa ne bi bilo isto, a u pravilu veliki protivnici iz njega izvlače maksimum.

Upao je i on lani u krizu, ali je to bila posljedica igranja pod raznim ozljedama. Onda je na red došla i fizička nespremnost na koju su se nadovezale brojne priče. Očito je Livaji to sve dosadilo, pa je u ovu sezonu odlučio ući nikad spremniji, a što se i vidi na njegovim izvedbama. Već ispričana priča glasi kako je zaslužan za sve zgoditke Bijelih u prvenstvu ove sezone.

image

Marko Livaja

GORAN SEBELIC Cropix

A kako on igra protiv Dinama u Maksimiru u dresu Hajduka? U pravilu, kad su Bijeli u dobrom momentu, dobar bude i Livaja. Recimo, pod Valdasom Dambrauskasom u pobjedi na Maksimiru od 2:0 je zabio gol i asistirao. Isto tako, u prvom kolu prošle sezone je bio inicijator preokreta u Maksimiru izjednačivši snalažljivim zgoditkom, od kojeg je više vrijedilo postavljanje ispred Dominika Livakovića. Pretrpio je Livaja u gostima protiv Dinama i neke teške poraze poput onog od 1:4 ljetne večeri u jeku europskih kvalifikacija pod kormilom Litavca ili ružnog zimskog prošlogodišnjeg poslijepodneva pod Ivanom Lekom i rezultata 0:4. Za taj je susret Livaja bio upitan zbog bolesti, ali je ipak zaigrao od prve minute. Bio je totalno odsječen i na poluvremenu ostao u svlačionici. Bila je to jedna od prvih Lekinih utakmica s tri stopera i cijela momčad mu je izgledala pogubljeno, kao da se nije ni pojavila na Maksimiru. Posljedično je užasan bio i Livaja.

image

Marko Livaja

DUJE KLARIC Cropix

Iz svih spomenutih okolnosti da se izvesti vrlo jednostavan zaključak koji kaže da kad su Bijeli spremni, zdravi i posloženi, dobar je i Livaja, čak i odličan. U suprotnome, najbolji igrač Bijelih teško sam ispliva iz eventualnog kolektivnog sivila na Maksimiru.

Okršaj virtuoza

Ono što može radovati sve nogometne sladokusce jest okršaj nogometnih virtuoza Livaje i Petkovića koji su potpuno zdravi. Kad je tako, oni nemaju konkurenciju na terenu.

Sve ukazuje na to da će se Gattusu vratiti Uremović i Šarlija, a vjerojatno i Sanyang. Očekuje se debi Stipe Biuka, a potpuno se oporavio i Niko Sigur. Ako tome dodamo stanku u kojoj su Splićani bili relativno kompletni, bijeli kut može s optimizmom čekati derbi za vrh prvenstvene ljestvice. Livaja bi opet mogao letjeti maksimirskim terenom...

LIVAJA S DINAMOM U MAKSIMIRU

U HRVATSKOJ LIGI

5. prosinca 2021.

Dinamo - Hajduk 0:2

(pogodak + asistencija)

21. svibnja 2022.

Dinamo - Hajduk 3:1

(pogodak)

13. kolovoza 2022.

Dinamo - Hajduk 4:1

(asistencija)

26. veljače 2023.

Dinamo - Hajduk 4:0

(bez učinka)

21. srpnja 2023.

Dinamo - Hajduk 1:2

(pogodak)

17. prosinca 2023.

Dinamo - Hajduk 0:0

(bez učinka)

U SUPERKUPU

9. srpnja 2022.

Dinamo - Hajduk 0:0, 4:1-11m

(bez učinka)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. rujan 2024 19:56