BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
BEZ MRLJE

Za derbi na Maksimiru odabran čovjek od velikog povjerenja HNS-a, Hajduk ne gubi protiv Dinama kada on sudi

U dosadašnjih šest derbija nisu se povlačili nikakvi “repovi” iza njegovih arbitraža u derbijima
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. rujan 2024. 16:28

Igor Pajač, 38-godišnjak iz Sv. Ivana Zeline, glavni je sudac derbija Dinama i Hajduka, koji se u petak navečer igra na maksimirskom stadionu.

Pajaču je ovo šesti susret najvećih rivala u HNL-u, ukupno sedmi. Zanimljivo je primijetiti kako dosad Hajduk nije izgubio nijednu utakmicu koju je Pajač sudio Bijelima kontra Dinama u prvenstvu. Prošle godine vodio je dva derbija, po jedan na Maksimiru i Poljudu, a Hajduk je slavio u oba. Nema što, sretan sudac za Hajduk u HNL derbijima, budući da u dosadašnjih pet arbitraža Splićani imaju tri pobjede i dva remija.

Dobra splitska iskustva

Premda je Hajduku i Dinamu počeo suditi još u proljeće 2016. godine, trebalo mu je pet godina da bi došao do derbija. Prvi je odsudio u svibnju 2021. na Poljudu, u vrijeme kada su tribine još zjapile prazne uslijed koronavirusa. Završilo je u egalu, što je Hajduku bio veliki bod u borbi za Europu. Nepunu godinu poslije Pajač je ponovno došao na Poljud voditi najveći hrvatski derbi, a Bijeli su slavili zgoditkom Nikole Kalinića, ostavši time aktivan konkurent Modrima u borbi za naslov. Te 2022. godine Pajač je vodio i Superkup ogled u Maksimiru, gdje je Dinamo nakon 0:0 u 90 minuta osvojio trofej u borbi s Hajdukom nakon boljeg izvođenja kaznenih udaraca. Te iste godine i treći put je sudio derbi, ovog puta ponovno na Poljudu. Završilo je u remiju sa strijelcima Livajom i Petkovićem.

Dva posljednja derbija sudio je Pajač na početku prošle sezone, prvo na Maksimiru na otvaranju prvenstva, a potom i na Poljudu. Hajduk je slavio pogotkom Pukštasa u Zagrebu (2:1), da bi dva i pol mjeseca kasnije pobjednički pogodak na splitskom stadionu potpisao Emir Sahiti. Tako je Pajač u manje od godinu i pol dana sudio čak pet dvoboja Hajduka i Dinama kroz dva natjecanja, HNL i Superkup.

Treba naglasiti da se u dosadašnjih šest derbija nisu povlačili nikakvi “repovi” iza arbitraža Pajača u derbijima. Hajduk je imao pozitivne rezultate, Modri u dva navrata kaznene udarce. Sudio je, naime, kaznene udarce za Modre na Poljudu i Maksimiru, ali nitko prigovora nije imao. Pritom treba dodati kako u svim prethodnim ogledima Dinama i Hajduka nije dodijelio nijedan crveni karton.

Tek dvaput u prvenstvu

Sudac od velikog povjerenja HNS-a, ali očito i novog povjerenika za suđenje, Francuza Bertranda Layeca. Možda će pritom kao kontraargument zvučati činjenica da je u HNL-u ove sezone sudio tek dva dvoboja, od kojih je i jedan splitski, između Hajduka i Varaždina (2:1) prije nepunih mjesec dana. Međutim, ukupno je na početku sezone imao šest arbitraža kroz domaća i europska natjecanja. Pored dva prvoligaška dvoboja, sudio je i susret Prve NL Vukovara i Zrinskog, zatim kvalifikacije Europske lige i Konferencijske lige, te prošlog petka susret Lige nacija između Litve i Cipra (0:1).

STATISTIKA KLUBOVA DERBIJA SA PAJAČEM

HRVATSKA LIGA

5. 5. 2021. Hajduk - Dinamo1:1

20. 4. 2022. Hajduk - Dinamo 1:0

21. 10. 2022. Hajduk - Dinamo 1:1

21. 7. 2023. Dinamo - Hajduk 1:2

1. 10. 2023. Hajduk - Dinamo 1:0

SUPERKUP

9. 7. 2022. Dinamo - Hajduk 0:0, 4:1-11m

UKUPNO

DINAMO ZAGREB 40 24 7 9

HAJDUK SPLIT 43 21 11 11

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. rujan 2024 02:50