Sergej Jakirović i Mislav Karoglan

 GORAN MEHKEK Cropix
BEZ PRAVA NA POGREŠKU

Što će donijeti 6. veljače? Dinamo i Hajduk bore se na svim frontovima, Splićani povukli prvi potez

U Hajduku su reaktivirali Nikolu Kalinića, a Dinamo je najavio da će s posudbe povući Frana Brodića
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 02. siječanj 2024. 23:19

Hajduk ili Dinamo? Hajduk na tablici ima sedam bodova prednosti. Uz bonus boljeg međusobnog skora i bod više. Dinamo se tješi činjenicom da ima dvije utakmice manje (Lokomotiva, Varaždin). Dojam je da su momčadi suprotstavljenih rivala trenutačno podjednake. Takvi su im, otprilike, i izgledi u borbi za naslov. Prije starta prijelaznog roka... Komentatori i analitičari HNL-a prilično su jedinstvenog stava: prvakom će postati klub koji se pokaže umješnijim i uspješnijim u razdoblju između 7. siječnja i 6. veljače.

A dodatnu draž transfernom nadmetanju nudi činjenica da oba kluba zapravo traže identične profile igrača. U oblikovanju momčadi, Sergeja Jakirovića i Mislava Karoglana muče slični problemi: deficiratni su na pozicijama lijevog beka, lijevog krila i središnjeg napadača. Hajduk se u međuvremenu dodatno osnažio i u ofenzivnom dijelu vezne linije, angažiravši Mađara Laszla Kleinheislera.

image

Laszlo Kleinheisler

JONATHAN MOSCROP/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

O Dinamovim problemima s lijevim bekovima već su spjevani epovi. Natječaj za ulazni transfer otvoren je tijekom svakog prijelaznog roka. Šaljivdžije tvrde da je posljednji pravi lijevi bek u Maksimiru bio Branko Gračanin (legenda kluba s kraja 60-ih prošlog stoljeća). Mada je i on prešao s desne na lijevu stranu kako bi oslobodio mjesto Rudolfu Cveku. "Štiklec" o Gračaninu prepričava se kao šala, ali zapravio i nije daleko od istine.

Mjesto lijevog beka u Dinamovoj momčadi kao da je ukleto. Maksimirski je klub ljetos nabavio Ukrajinca Bogdana Mihajličenka, ali poslije samo šest mjeseci i 15 nastupa za "modre" Mihajličenko je na vrhu transfer-liste.

Bek "koji život znači"

Maksimirski skauti kao potencijalne su mete u nadolazaćem prijelaznom roku označili nekolicinu igrača. Uvažavajući trenutačnu platežnu moć kluba, najizglednijim se čini dolazak Japanca Takuye Ogiware za kojega kažu da je tipičan, klasični lijevi bek. On se idealno uklapa u aktualnu "nipponmaniju", koja vlada među Dinamovim navijačima, a potaknuo ju je Takuro Kaneko. Desnokrilni napadač "modrih" spominje se i kao posrednik u dovođenju svog sunarodnjaka. Dinamo bi "Ogija", kako se predstavlja na društvenim mrežama, doveli na posudbu do kraja sezone s mogućnošću otkupa ugovora u ljetnom prijelaznom roku. Ogiwara je član Urawa Red Diamondsa, igrao je nedavno na Svjetskom klupskom prvenstvu, a ne bi trebao biti u reprezentaciji za skorašnje Azijsko prvenstvo.

image

Takuya Ogiwara

SPORTS PRESS PHOTO/DDP USA/PROFIMEDIA

Vrlo zanimljivim se činio, svakako, 20-godišnji albanski reprezentativac Mario Mitaj. On igra na svim pozicijama po lijevoj strani. Pitanje je, međutim, može li Dinamo sebi takvog igrača priuštiti? Mitaja je moskovski Lokomotiv u kolovozu 2022. platio grčkom AEK tri milijuna eura, a ugovor s Rusima veže ga do 2027. Ideja o dolasku Bartlomieja Wdowika iz Jagiellonije je propala.

Čolina i Brodić

Hajdukova "pegula" s lijevim bekovima započela je ozljedom Darija Melnjaka. Otišao mu je prednji križni ligament. Operiran je početkom studenog i za ovu je sezonu praktički - neuporabljiv. Njegova je alternativa Ismael Diallo, Bjelokošćanin koji bi zbog sudjelovanja na afričkom Kupu nacija mogao izbivati od 13. siječnja do 11. veljače. Stoga je posve razumljiva zamisao vratiti na Poljud Davida Čolinu. Rođeni Zagrepčanin, koji je iz Dinama preko Monaca stigao u Hajduk, transferiran je u njemački Augsburg prije godinu dana, ali u Bundesligi još nije debitirao.

Imaju li u Maksimiru spreman odgovor na eventualni dolazak Perišića? Na poziciji lijevog krila za Dinamo najčešće su igrali Gabriel Vidović, Mahir Emreli, Dario Špikić... Nekoliko minuta i Gabriel Rukavina. Uoči početka siječanjskih transfernih aktivnosti, u Maksimiru se najčešće spominje napadač Slaven Belupa Arber Hoxha. Dakako, nameće se pitanje - bi li reprezentativac Kosova (tri nastupa) bio uopće pojačanje za "modre"? Pravi odgovor na potencijalni Perišićev dolazak bio bi povratak Josipa Brekala. Dinamo je ove zime puno zainteresiraniji nego ljetos, ali pitanje je hoće li se uspjeti ispregovarati povoljni uvjeti dolaska i s Fiorentinom.

image

Josip Brekalo

TOM DUBRAVEC Cropix

Livaja protiv Petkovića! Višegodišnje nadmetanje "devetki" potrošena je priča. Za proljetni obračun rivalima trebaju dodatni napadački aduti. Budući da im je Haaland trenutačno nedostupan, na Poljudu, odnosno Maksimiru, posegnuli su za "unutarnjim rezervama". U Hajduku su reaktivirali Nikolu Kalinića dočim je Dinamo već najavio kako će iz Varaždina (s posudbe) povući Frana Brodića.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. svibanj 2024 22:45