BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
NOVA HAJDUKOVA ERA

Šest milijunskih transfera Jakobušića: Evo tko je na vrhu, uskoro bi mogao pasti rekord

Koji su najveći izlazni transferi Splićana od dolaska aktualnog predsjednika na čelo kluba
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 30. kolovoz 2023. 13:14

U nepune tri godine, odnosno 34 mjeseca koliko je na čelu Hajduka, Lukša Jakobušić je ostvario šest milijunskih izlaznih transfera. Od Stanka Jurića, Marija Vuškovića, Darka Nejašmića, Stipe Biuka, Marina Ljubičića, do Jana Mlakara. Pritom je nezahvalno kazati koliko je precizno Hajduk zaradio, jer odbijanje raznih postotaka ipak ostavlja klubovima tu privilegiju da znaju koliko su točno uprihodili.

Može se tek okvirno reći da su Bijeli u tih šest transfera uzeli cca 16,7 milijuna eura. Naizgled i nije neka svota ako se usporedi, primjerice, s transferima koje je samo ovog ljeta ostvario Dinamo, ali je to veliki novac kada se na “vagu” stave svi ostali hrvatski prvoligaši.

Prvi milijunski posao Jakobušić je ostvario odlaskom Stanka Jurića u Parmu u ljeto 2021. godine. Dva milijuna eura iznosio je transfer veznjaka koji je tri godine nosio bijeli dres. Istog ljeta potpisane su i dvije posudbe koje su tijekom sljedeće sezone realizirane otkupom. Stoper Mario Vušković otišao je u HSV, koji je nakon šest mjeseci, u ožujku 2022. godine, otkupio ugovor za tri milijuna eura, dok je Nejašmićevu obvezu otkupio Osijek za 1 milijun eura.

image

Stipe Biuk

USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia

Na sljedeće velike milijunske transfere moralo se čekati do Božića 2022. godine kada se LASK također odlučio na otkup ugovora kroz posudbu. Marin Ljubičić za 2,4 milijuna eura preselio je u redove austrijskog prvoligaša, koji je nakon samo četiri mjeseca bio prezadovoljan izdanjima 20-godišnjeg napadača. Nedugo potom, Stipe Biuk je u predvečerje nove 2023. realizirao odlazak u Los Angeles FC za 6,5 milijuna eura. Transfer koji je zasad obilježio Jakobušićev mandat kao uvjerljivo najveći izlazni posao.

Barem dok se ne realizira odlazak Luke Vuškovića, 16-godišnjeg stopera za kojeg je ostalo još nekoliko dana u nadi da će ovog ljeta srušiti i klupski, a ne samo rekord u Jakobušićevu mandatu.

Za kraj priče o milijunskim transferima realiziranim s Jakobušićem u ulozi predsjednika stigao je Jan Mlakar i zarada od 2,8 milijuna eura. Očekivanim transferom, mora se priznati, jer već se dugo najavljivalo da su Sahiti i slovenski reprezentativac dva najjača aduta Hajduka za ljetni mercato. Jasno, uz spomenutog, nesuđenog rekordera, mlađeg Vuškovića.

Taj se transfer još čeka ovog tjedna, prvog dana rujna zadnji je rok za ljetni mercato u ligama Petice. Nema spora da bi Vušković trebao postati igrač po kojem će pamtiti i Jakobušić u segmentu izlaznih transfera, jer osim što je Hajduku vratio trofejni sjaj, s mladim stoperom podiže letvicu zarade, na čijem vrhu stoji Nikola Vlašić s inicijalnih 8,7 milijuna eura, nakon čega su slijedili i bonusi. Međutim, Vušković je još na čekanju...

IZLAZNIH TOP 5 TRANSFERA

Stipe Biuk 6,5 milijuna eura

(LAFC, prosinac 2022.)

Mario Vušković3 milijuna eura

(HSV, ožujak 2022.)

Jan Mlakar 2,8 milijuna eura

(Pisa, kolovoz 2023.)

Marin Ljubičić 2,4 milijuna eura

(LASK, prosinac 2022.)

Stanko Jurić 2 milijuna eura

(Parma, lipanj 2021.)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. svibanj 2024 02:16