ANTE ČIZMIĆ/Cropix
SAN LJETNE NOĆI

Ovacije Raketi i Gattusu, svi u bijelom, ali jedna stvar sada je najvažnija za Hajduk

Gattuso je zadovoljan, ali zna što treba napraviti kako bi uz neprijepornu borbenost igra postala tečnija
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 27. srpanj 2024. 22:04

Poslije tužnog proljetnog raspleta za Hajduk, u trci za naslovom prvaka, premijera "bijelih" u novoj sezoni i pobjeda od 2-0 nad Torshavnom s Farskih otoka dočekana je od strane navijačkog puka kao svojevrsni san ljetne noći.

Dakle, start na europskoj sceni, pobjeda koji bi trebala garantirati prolaz u treće kolo, novo prikazanje Ivana Rakitića, ovog puta na centru terena, premijerni nastup trenera Gennara Gattusa, potez Torcide da će za ovu priliku poštedjeti blagajnu Hajduka, kao i živce navijača, koji ne trpe pirotehniku, sve je to ukazivalo o posebnosti događaja.

Opijeni ljubavlju

Ipak iznad svega sveukupni ambijent, na tribinama 28.488, striktno navijača Hajduka, svi rigorozno u bijelom, uz gromoglasna skandiranja Rakitiću i Gattusu, raspjevani do klimaksa uz onu Vinka Coce: "Volim te Hajduče, bili anđele".

Svi zajedno su djelovali kao opijeni ljubavlju prema voljenom klubu, tako da su ostali zabezeknuti i igrači Torshavna, pa su zamantani dozvolili domaćinima, odmah u početku dva laka gola, za pobjedu Hajduka od 2:0.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Prema informacijama press službe Uefe, na 45 utakmica odigranih u okviru drugog kola kvalifikacija Konferencijske lige na Poljudu je zabilježen rekordan broj gledatelja, tako da se najavljuje trend praćenja "bijelih" do neslućenih razina. Igrači Hajduka na ovoj premijeri su zaista ginuli, borili se za svaku loptu i pedalj terena, što je trajalo do cca 65.minute da bi zatim iz punog gasa prešli u "ler", umanjili žestinu, dočekali kraj.

Trener Gattuso je doživio ovacije uoči susreta, tijekom utakmice je vrlo aktivno vodio igru, poslije susreta je pred novinarima manifestirao svoje prgavo ponašanje kada je doslovno zarežao prema kolegi Toniju Biliću, koji mu je postavio pitanje "o slaboj igru u zadnjih tridesetak minuta".

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

- Hoćemo li nas dvojica početi loše? - prijetećim tonom krenuo je trener u objašnjavanje da je momčad Torshavna, odigrala 21 utakmicu u prvenstvu, pa su zbog toga u boljem ritmu...

Novinari su odmah omekšali, postavljali su pomirbena pitanja, na primjer "odakle je našao ofenzivnu poziciju Kalika?", saznali su da je trener uvjeren u prolaz dalje, bez obzira na to što njegovu škvadru čeka uzvratni nastup na umjetnoj podlozi. Zato će igrači Hajduka dva naredna dana vježbati u Prugovu, u zaleđu Splita, kako bi se bar kako tako privikli na uvjete koji ih čekaju., Uglavnom, Gattuso je zadovoljan, uvjeren je da je na pravom putu, ali zna što treba uraditi kako bi uz neprijepornu borbenost igra postala tečnija, protočnija.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Od svega je najbitnije za Hajduk da prođe tu prvu prepreku. Već sada je izvjesno da će potom igrati protiv slovačkog Ružomberoka iz žilinskog kraja što budi ružna sjećanja na preokrete i eliminacije iz Europe protiv Žiline, malteške Gzire, gruzijske Dile, kazahstanskog Tobola... Sve susrete u kojima su se "bijeli" već vidjeli u prolaz u sljedeću rundu.

Na premijernoj utakmici, kako se i najavilo, u početnoj postavi nije bilo Ivana Perišića (ušao u 66. minuti) i Darija Melnjaka, pogotovo ne ni Ivana Rakitića, nadalje ni ozlijeđenog Nice Sigura s kojima bi sigurno igra Hajduka bila povezanija i opasnija. To je razlog da se čekaju sljedeća izdanja momčadi s potpisom GG-a.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. rujan 2024 18:27