Marko Livaja i Ivan Rakitić

 VOJKO BASIC Cropix
BIVŠI TRENER BIJELIH:

‘Livaja i Rakitić? Velemajstori, ali Hajduku bi jako dobro došao Rijekin as. On bi upotpunio napad‘

U Jadranskom derbiju sve je moguće, ali najvjerojatniji je remi, smatra Ivan Pudar
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 27. rujan 2024. 20:45

Hajdukova momčad vrlo se dobro pripremila za gostovanje protiv Rijeke, prema vijestima koje su procurile sa zaključanog Poljuda, Gattuso može računati na povratnika Pukštasa (odradio kaznu zbog tri žuta) te na oporavljene Moufija, Sanyanga, Trajkovskog i Brajkovića premda je Gennaro Gattuso postavio i objavio svoj postulat:

- Oporavak ozlijeđenih nužno ne znači da će i igrati...

Vraćanje prvotimaca

Dakle, jedna je pozicija Pukštasa u startnih jedanaest za Rujevicu, dok će preostali eventualno na klupu za pričuve. Kod trenera nema tajni u pogledu koncepcije igre, prvi zadatak je obrana i održavanje balansa, uz uvjerenje da će se stvoriti barem nekoliko prilika za realizaciju. U režiji Marka Livaje.

Ivan Pudar, koji se aktivirao na klupi Vala iz Kaštel Staroga, spremno je komentirao jadranski derbi:

image

Niko Janković

DAMIR KRAJAC Cropix

- Prvo: to je dvoboj u kojem su moguća sva tri znaka, prema mojem mišljenju, najbliži je remi. Drugo: premda je Rijeka u prijelaznom roku ostala bez četvorice standardnih, najprije Labrovića i Pjace, onda Ivanovića i Hodže, pokazala je iznimnu vitalnost i učinkovitost. Treće: bez obzira na prigovore, Hajduk ima igru, "a la italiana", to jest na 1:0, uopćeno rečeno na sigurnu obranu i učinkovitost Livaje. Četvrto: i Rijeka i Hajduk su prebrodili neuspjehe na europskoj sceni za razliku od Dinama, u čijem taboru vlada kriza. Peto: jadranski derbi morao bi donijeti vrhunske užitke nadigravanja i nadmudrivanja trenera, momčadi, ali i pojedinaca.

Kek je bio zakon

Pudar se osvrnuo i na individualna kvalitete, najprije Hajduka:

- Livaja je velemajstor, a posebno me fascinira kako nije gladan golova nego u svakom trenutku igra za druge. Takav je i Ivan Rakitić, igra za momčad. Tu manjka nadogradnja, igrači koji bi upotpunili napadačku komponentu, kao što je Niko Janković, vezni s moćnim udarcem.

Razmišljanja o Rijeci:

- Nevjerojatno je koliko Rijeka tijekom posljednjih sezona ostaje bez prvotimaca bilo da ih prodaju, bilo da im završavaju ugovori, ponekih se i rješavaju. Matjaž Kek je u svoje vrijeme bio zakon, zajedno s Juričićem, ali i kasniji treneri, najprije Jakirović, pa Sopić, sa sportskim direktorom Raićem-Sudarom znali su složiti momčad kadru borbe za trofeje. Kako tada, tako i sada.

Linker
27. rujan 2024 21:15