Igrači Hajduka

 TOM DUBRAVEC Cropix
‘SKENER‘ BIJELIH

Kvartet Hajduka mora puno bolje: Karoglan ima rješenje za Livaju, a mladi dragulj se davno ugasio

Splićani su prošli u polufinale Kupa, ali najbolji igrači daleko su od optimalne forme
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. veljača 2024. 20:48

Hajduk je prošao u polufinale Kupa, ali nije sve nakon “petarde” Varaždinu obojeno svijetlim tonovima. Svjestan je i trener Mislav Karoglan kako njegova momčad mora više i bolje, a pritom je izdvojio četiri bitna igrača s golemim potencijalom i prostorom za napredak.

Marko Livaja je prvi i najveći adut u kvartetu. Pred dvije godine nakon 24 kola prvenstva imao je učinak od 21 pogotka i pet asistencija. Prošle godine u isto doba bio je na 16 zgoditaka i osam dodavanja. Danas je na pola prošlogodišnjeg ostvarenja. Brojke nisu slučajne, pad forme je evidentan. Livaja je i dalje ključni igrač Hajduka, ima najbolji učinak s osam pogodaka i četiri asistencije, ali, treba priznati, u protekle dvije sezone Livaja bi te brojke dosegao već krajem listopada, najkasnije u studenome. Ove sezone “kasni” tri mjeseca. Livaja je daleko od pravog izdanja, ozljeda gležnja još ga je više blokirala. Karoglan ima rješenje, vidi izlaz iz tunela.

- Livaju treba dovesti do reprezentativne stanke, a onda će biti spremniji i bolji. Nadasve, bit će zdraviji - naglasio je strateg Bijelih.

Brekalo na 50-60 posto

Kakav će Livaja dočekati derbi s Dinamom, veliko je pitanje. Modri spadaju u pet klubova kojima je zabijao ove sezone. Tri zgoditka je postigao Belupu, dva Rudešu, te po jedan Osijeku, Istri i Dinamu. Skromni Livaja za kojeg Karoglan ima viziju.
Josip Brekalo je drugi po važnosti, jer 25-godišnji krilni napadač je ove zime doveden kao najveće pojačanje na terenu. Stalno naglašavamo na terenu, s obzirom da Ivan Perišić nije u kadru za utakmice, zato je Brekalo trebao biti ključno pojačanje. Igrač koji će donijeti bonus kvalitetu.

image

Fahd Moufi i Josip Brekalo

ANTE CIZMIC Cropix

Brekalo je u četiri HNL nastupa za Bijele upisao pozitivnu statistiku. Pogodak i tri asistencije dobro zvuče, ali, ipak, Brekalo se nije profilirao kao igrač prevage. Može dati loptu, kvalitetno odložiti, može i zadržati, ali Brekalo je još uvijek na nekih 50-60 %.

- Ogroman prostor za napredak ima Brekalo. Znam koliko može, jer na treningu vidim kako igra - poručio je Karoglan.
Brekalo s treninga očito nije onaj Brekalo kojeg gledamo na utakmicama. Čekamo njegove driblinge, stvaranje viška u situacijama “jedan na jedan”. Pritom i Brekalo treba shvatiti, utakmice s protivnicima klase Varaždina na površinu evidentno trebaju izbaciti kvalitetu. Brekalo je taj koji ambiciozno želi s reprezentacijom na Euro, a za takav doseg traži se puno više u Hajduku. Zato sasvim realno zvuči Karoglanova izjava “velik je njegov prostor za napredak”.

Rokas Pukštas je treći u nizu. Mladi Amerikanac na proljeće nije na razini iz prošle jeseni. Na početku sezone promovirao se u “match winnera”, na pragu 19. rođendana rješavao je derbije s Rijekom i Dinamom. Ozljeda je stigla u najgori trenutak, Pukštas je dva i pol mjeseca bio izvan kadra, ali onda se vratio u velikom stilu.

- Da je Leko imao Pukštasa, drukčija bi bila igra Hajduka - naglašavali su analitičari u komentarima na početku mandata Karoglana prošle jeseni.

image

Rokas Pukštas

TOM DUBRAVEC Cropix

Pukštas je u povratku donio novu energiju, pokrenuo Hajduk. Ali, se ugasio krajem jeseni. Na pripremama već nije bio u najboljem izdanju, a utakmice s početka proljeća samo su potvrdile da Pukštas nije na viđenoj razini. Na startu sezone nitko nije od Pukštasa očekivao da bude igrač odluke, ali sa zgodicima u dva derbija sebi je na leđa stavio teret očekivanja.

Veliki transfer mu se smiješi ovog ljeta, ali Pukštas do tada mora podići razinu igre. Na proljeće je nestala njegova silna energija, pogodak koji je je postigao protiv Rijeke više je plod slučajnosti. Pukštas nije kakav smo ga gledali u najboljim izdanjima.

Nedostaje kontinuitet

Laszlo Kleinheisler je posljednji, ali ne i najmanje važan. Nekadašnja zvijezda Osijeka stigla je na posudbu iz Panathinaikosa, slično kao i Brekalu nedostaje mu utakmica, ali, mora se priznati, Mađar je prošle jeseni bio u bitno težoj situaciji. Nije igrao od Velike Gospe, prevedeno na hajdučku terminologiju, zadnju ozbiljnu utakmicu odigrao je još u doba kada su Bijeli ispali iz Europe. Od tada je imao samo 19 minuta kroz dva ulaska s klupe u prvenstvu. Kleinheisleru fali kontinuitet, ali upravo zbog toga ne prikazuje ono što se od njega očekuje pa je i u Hajduku došao do klupe.

- Laszlo ima veliki potencijal - naglasio je Karoglan.

image

Laszlo Kleinheisler

TOM DUBRAVEC Cropix

Počeo je proljeće kao starter, ali potom je triput ostao u pričuvi. Laszlo Kleinheisler igrač koji je trebao podići Hajduk, veznjak kojeg su gotovo svi ocijenili kao prevagu za proljeće. Nije se do sada pokazao takvim, nije se potvrdio kao pojačanje. Hoće li ga pogodak u Kupu podići, hoće li mu dati više vjere u vlastite mogućnosti, sve su to legitimna pitanja s kojima se i trener bori. Od Kleinheislera se puno više traži, a osim kontinuiteta nastupa, kod Karoglana mu fali i faza obrane. Potencijal nije sporan, ali jest ostvarenje.

Četiri smo igrača “skenirali”, stavili pod povećalo njihove mogućnosti. Kvartet koji bi u tri mjeseca do kraja sezone trebao ponijeti veću odgovornost i prikazati puno bolje igre. Barem se to od njih očekuje, jer sva četvorica su velika vrijednost kluba. Netko poput Pukštasa materijalno, drugi kao Brekalo i Kleinheisler u igri, a Livaja u svim segmentima.

Što se sljedećeg dvoboja s Istrom 1961 tiče, nikako da se kompletira Hajduk u standardnoj postavi, jer subotu će propustiti Zvonimir Šarlija, a po svemu sudeći i Nikola Kalinić. Stoper Bijelih zaradio je u Kupu ozljedu aduktora mišića, dok je Kalinić izvan kadra još od susreta s Belupom, već je izostao s dva prvenstvena i jednog Kup dvoboja, a vrlo je upitno može li se vratiti za utakmicu s Istrom. Realnije je očekivati povratak u susretu s Goricom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. ožujak 2024 09:35