TOM DUBRAVEC Cropix
VEZNJAK BIJELIH

Hajdukovac otkrio: ‘Ne volim ulaziti u te komentare! Moj djed je dinamovac, ali unuk mu je veći od Dinama!‘

Hajdukov britki defenzivni vezni nogometaš, mladić koji je Linz zamijenio Splitom
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. siječanj 2023. 10:53

Lukas Grgić jedan je ključnih igrača u koncepciji novog trenera poljudskoga kluba Ivana Leke. U stvaranju igre i momčadi tijekom priprema 27-godišnji vezni potvrdio je da može ispuniti visoke trkačke, ali i igračke zahtjeve energičnog stratega Bijelih.

- Igra je uistinu zahtjevna, visoki presing je naš forte. Igra se jedan na jedan gotovo preko cijelog terena. Moramo biti maksimalno spremni jer trener voli detalje, a upravo će ti detalji raditi razliku u utakmicama koje dolaze - kaže nam Grgić bez okolišanja.

Traži Leko i jednostavnost igre, ne dopušta veliki broj dodira.

- Vidjelo se na pripremama, ne voli trener da se komplicira, traži što jednostavniji put prema protivničkim vratima. Pripreme nisu bile duge, tek smo nešto više od desetak dana zajedno, ali radili smo jako dobro. Ne samo na terenu, nego i u video-analizama. Uvjeren sam da smo na dobrom putu.

Prije godinu dana Grgić je preselio iz LASK-a u Hajduk. Točno su Bijeli znali kakav profil igrača dovode. Radni veznjak defenzivnih sklonosti.

- Zato su me i doveli da nastavim igrati ono što sam pokazivao u LASK-u. Nisam imao sreće s ozljedama, nije mi zdravstveno stanje bilo najbolje protekle polusezone. Međutim, sada se dobro osjećam. Nikad nisam bio spremniji, rekao bih, zato i držim da mogu više pružiti. Odigrao sam 17 utakmica u prvom dijelu, nije to bilo loše, ali ja sam sebi najveći kritičar. Znam da mogu više pružiti, a ove godine ću biti još spremniji nego li je to bilo kada sam došao u Hajduk.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Kako biste nakon godinu dana usporedili Hrvatsku nogometnu ligu s austrijskom ligom?

- Isti je dojam danas kao i prije godinu dana. Intenzitet je manji, ali nogomet je tehnički bolji u odnosu na austrijsku ligu. Međutim, na pripremama smo bitno podizali intenzitet.

U Istri je Hajduk pokazao da je spreman odigrati 40-45 minuta na najvišoj razini, ali cilj je da se taj nivo podigne na barem 70 minuta.

- Konačni cilj je podići i na 90 minuta, ali idemo korak po korak.

Pričali ste sigurno s trenerom, na treninzima se dosta radilo i na ofenzivnom dijelu igre. Nisu “veznjaci” samo defenzivci velikih pluća, traži se i opasniji šut prema suparničkim vratima.

- Trener želi da se što više pomogne momčadi. Da se iznese lopta, da pucamo prema golu, ali moja primarna zadaća je defenziva, da primamo što manje pogodaka. S druge strane, znam da će svi morati zabijati. Radimo na takvoj igri gdje će i bočni igrači dolaziti u situacije poentiranja. Da svi zajedno rasteretimo Marka, da ne ovisimo toliko o realizacije našeg golgetera Livaje. Dosad sam zabijao dva-tri zgoditka po sezoni, ali jasno je da mi je cilj biti što opasniji u tom segmentu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Igra Hajduka i dominacija u većini HNL dvoboja trebala bi pružiti kompletnoj momčadi prigodu dolaska u šanse. Za razliku od LASK-a, kaže Grgić, u Hajduku je lakše doći u priliku zabiti pogodak.

- Hajduk je u HNL-u dominantniji nego LASK u austrijskoj Bundesligi. Većina ekipa ima ogroman respekt prema Hajduka, stanu u blok i više se šansi kreira. U LASK-u se igralo “va banque”, otvoreno u oba smjera.

Kada već spominjemo LASK, bivši Grgićev klub je ove zime otkupio Marina Ljubičića za 2,4 milijuna eura plus bonusi i daljnji postotak od prodaje. Je li vas iznenadila tako visoka odšteta?

- Nije me iznenadila. Pratim LASK, znam u kojem je smjeru krenuo klub. U moje doba je milijun eura bio rekord. Ne samo u moje doba, nego u zadnjih 20 godina. Međutim, predsjednik je napravio novi projekt sa stadionom, podigao je proračun i cilj je da klub uvijek bude u samom vrhu. Za Ljubičića mi je drago da je pronašao svoju sreću. Volim naše momke u momčadi, volio bih ga vidjeti s nama, ali ako je njemu dobro, to treba poštivati. Očito je da ima veliko samopouzdanje u LASK-u i neka samo dalje “trpa”. Ima samopouzdanja, neka trpa...

Kakvi su komentari u LASK-u nakon Ljubičićevog potpisa?

- Moj veliki prijatelj Raguž je otišao u Austriju Beč, ali ostalo je još dosta mojih frendova. Balić je tamo, moji Austrijanci. Nakon prvog Ljubičićevog treninga prošlog ljeta dobio sam pet poruka i svi su govorili “top klasa”. Radili su završnicu, a Ljubičić je zabijao kao na traci. Oslobodio se, a u LASK-u su prezadovoljni realiziranim transferom. Ali, vjerujem da će doći trenutak kada će i za njega vrijediti onaj hashtag “vrime je”. Vratit će se Ljubičić jednom u Hajduk.

Koliko ste vi zadovoljni ostvarenim u Hajduku kroz proteklu godinu dana?

- Malo su me austrijski mediji uzeli na zub kada sam prešao u Hajduk, rekli su mi da je moj odlazak u Split korak unatrag. Ali, za mene to nisu stručnjaci. HNL se dosta podcjenjuje i to mi ne ide u glavu. Uzmeš na Svjetskom prvenstvu broncu s reprezentacijom gdje je pet-šest igrača iz HNL-a i opet nema respekta prema ligi. Za mene je Hajduk korak naprijed. Jedino mi je žao što sam zadnjih pola godine izgubio nešto u igri zbog ozljede.

Kako Hrvati u Austriji gledaju na borbu Hajduk vs. Dinamo?

- Uvijek je zezanje, ali ne volim ulaziti previše u te komentare. Moj djed je dinamovac, a sa suprugine strane, sa slavonske, sve je samo Hajduk. Međutim, rekao je jednom i djed da je unuk sada veći od Dinama. Odnio sam djedu dres da gleda utakmicu u mom bijelom dresu - otkrio je Grgić obiteljski detalj i nastavio:

- Malo sam nervozan zbog te teme. Zašto? Poludim brzo i držim se svog kluba. Uđeš u razgovore s ljudima koji nisu u životu udarili loptu i onda je bolje ne upadati u te bespotrebne diskusije.

Šest bodova i utakmica manje u odnosu na Hajduk prednost je Dinama pred nastavak sezone.

- Gledam više na Hajduk, na našu igru. Uvijek gledam i tablicu, da se ne lažemo. To je floskula kada netko kaže “ne gledam tablicu”. Svi mi gledamo tablicu, ali želim reći da je puno bodova u igri i ništa nije gotovo. Mi se ne predajemo, hoćemo maksimum.

Veliki motiv, golema je energija ove zime u Hajduku. Podsjeća na prošlu godinu kada su Bijeli u sezonu ušli s četiri pobjede u nizu.

- Osjećam i sada sličnu energiju. Neko novo dokazivanje. Nešto je specifično u zraku. Nema labavo, žestoka je borba. Momčadska borba. Svi žestoko radimo jer nije bitna osobna statistika. Uvijek kažem, možeš ti puno raditi, ali ako radiš loše onda ništa ne vrijedi. Vjerujem da mi puno radimo. I to jako dobro. Zato rezultat mora doći - podvukao je Grgić na kraju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 17:25