DAMIR KRAJAC Cropix
UIGRAVANJE KADRA

Hajduk i Gattuso u neizvjesnosti, ali i pred prvim ključnim ciljem nove sezone

Od Šahtara krenula priprema za HB i novu europsku sezonu
Piše: Toni RoićObjavljeno: 07. srpanj 2024. 22:39

U četvrtak, 25. srpnja, Hajduk će započeti natjecateljsku sezonu 2024./25. prvom utakmicom 2. pretkola Konferencijske lige, u kojoj će na Poljudu ugostiti HB iz Torshavna s Farskih Otoka. Uzvrat je na rasporedu sedam dana kasnije, dok će 4. kolovoza krenuti i Supersport HNL utakmicom 1. kola protiv Slavena Belupa u Splitu.

Svi navijači Hajduka pitaju se kakve će promjene donijeti novi trener Gennaro Gattuso i može li već od starta sezone poništiti efekte loše završnice prošlog prvenstva, kada im je umjesto borbe za titulu do zadnjeg kola, serviran teško objašnjivi rezultatski pad. Subotnjom utakmicom protiv ukrajinskog prvaka Šahtara počeo je dio priprema u kojem Gattuso traži i sustav i sastav s kojima će krenuti na Farane, a onda i na Koprivničane. I u preostale dvije utakmice do povratka u Split protiv Ruha i Fenerbahčea, naglasak će također biti na ozbiljnom uigravanju i traženju najbolje jedanaestorice u ovom trenutku, iako se i Talijan suočava s jednim od najčešćih problema hrvatskih klubova u pripremnom razdoblju, a to je nedefiniranost igračkog kadra.

Otvoren prostor mladima

Čak 30 igrača vodio je na centralni dio priprema na slovenskom Bledu, ali tko će od njih ostati, a tko otići kada za dva mjeseca (5. rujna) i službeno završi prijelazni rok u HNL-u, to se zasad ne zna, kao što se ne zna koliko će Gattuso novih igrača dobiti na raspolaganje u istom periodu. I sam kaže da bi ih trebalo dovesti najmanje četiri-pet i to pojačanja, kao što je obrazložio i sportski direktor Nikola Kalinić tvrdnjom “dovodit ćemo samo igrače koji mogu donijeti novu i veliku kvalitetu”.
Najpotrebniji su krila i napadači, jednoglasni je zaključak svih jer već na Bledu nije bilo Ivana Perišića, koji je dobio odmor do 12. srpnja nakon nastupa na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, dok je iskusni Makedonac Aleksandar Trajkovski ozlijedio (list) i morao se prijevremeno vratiti u Split. Otvorilo je to prostor za dokazivanje nekolicini mladih ofenzivaca kao što su povratnik iz talijanske Monze Mate Antunović, Roko Brajković, Bruno Durdov i Madžid Šošić, ali baš nitko od njih ne može biti siguran da će jesen dočekati u Hajdukovom dresu.

image


DAMIR KRAJAC Cropix

Slično je s još nekolicinom igrača iz drugih linija, iako svi oni žestoko grizu i čine sve kako bi ispunili visoke Gattusove zahtjeve. Za klub bi bilo sjajno da Mister bude zadovoljan i zadrži ih što više u krugu prve momčadi jer samo od mladih u budućnosti se može očekivati zarada. Prošle sezone iskočili su Rokas Pukštas i Niko Sigur, najvrjednije što Hajduk može ovoga ljeta ponuditi na tržištu, iako se u krug potencijalnih transfera smješta i 25-godišnji krilni napadač Emir Sahiti.

Kada se ovako analizira aktualna situacija s kadrom, lako je zaključiti da barem desetorica od 30 igrača s kojima će Gattuso odraditi četiri provjere u Sloveniji, neće biti dio momčadi koja će odigrati veliku većinu sljedeće sezone. No, baš zbog te duljine ljetnog transfer perioda i neizvjesnosti kada će u Split i definitivno doći Ivan Rakitić, Edin Džeko i ostali na čijem se dovođenju radi u potpunoj konspiraciji, jako je bitno uigrati aktualni kadar jer njega čeka prvi ključni cilj, a to je pokušaj proboja u natjecanje po skupinama Konferencijske lige.

Nedopustiva pomisao

Još od 2010. i nastupa u Europskoj ligi, splitski klub nije dočekao igranje u grupnoj fazi, a od toga od koga je sve ispadao u nekoliko posljednjih godina, bolje je i ne podsjećati. Prvi ovoljetni suparnik HB Torshavn opet dolazi iz egzotične nogometne zemlje Farskih Otoka, ali sve poslije toga bio bi teži zalogaj jer loš europski koeficijent ne donosi Hajduku status nositelja, osim u slučaju kada se u 3. pretkolu izbaci nositelja. Lani je bilo očekivanje da će se proći grčki PAOK i onda u doigravanju konačno dobiti na papiru lakšeg suparnika, ali premda su kladionice favorizirale sastav tadašnjeg trenera Ivana Leke u prvoj utakmici, u Splitu je završilo samo 0:0, a u Solunu gorkih 0:3.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Sada Gattuso puše i na hladno, upozorava da HB nije “truba” i da ga se ne smije podcijeniti, ali njemu je daleko važnije da svoju momčad u sljedećih 18 dana dovede u stanje da pokaže Faranima tko je favorit i taj status opravda prolazom u 3. pretkolo. Nedopustiva je i pomisao da bi Hajduk europsku sezonu mogao završiti i prije starta HNL-a i zato od pripremnog dvoboja sa Šahtarom, pa do premijere s HB-om, taktika počinje preuzimati glavnu riječ...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. listopad 2024 02:48