Mislav Karoglan 

 GORAN MEHKEK Cropix
NESVAKIDAŠNJA SITUACIJA

Hajduk će na klupi imati čak šestoricu senatora? Dvojicu čekaju teški dani, ali oni će odrediti pravila

Mislav Karoglan u pričuvi ima šest veterana koji se nadaju daleko većim stvarima na proljeće
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 31. prosinac 2023. 15:51

Zanimljiv bi u proljetnom dijelu sezone mogao biti pogled na Hajdukovu klupu. Kako sada stvari stoje, na njoj će sjediti Nikola Kalinić (35), Lovre Kalinić (33), Josip Elez (29), Vadis Odjidja-Ofoe (34), Aleksandar Trajkovski (31) i Dino Mikanović (29).

Šest “senatora”, šest veterana koji su na Poljud došli kao istinska pojačanja, sada svjesni da na zimske pripreme kreću kao igrači iz drugog plana, koji se trebaju nametnuti treneru Mislavu Karoglanu kako bi zaradili punu minutažu u nastavku prvenstva.

Neupitna klasa

Možda bi poneki trener mogao zavidjeti Karoglanu na tako uglednom društvu na klupi. Svaki od tih “senatora” posjeduje neupitnu klasu s kojom može pridonijeti momčadi, te se čini pravo bogatstvo imati ih na klupi. Međutim, u niz navrata treneri su iza spuštenih zastora znali pričati o tome kako je puno iskusnih igrača na klupi često “bomba koja može eksplodirati” jer iskusni igrači koji znaju da nisu u prvom planu katkad nemaju dovoljno motiva da na treninzima daju sve od sebe, a njihov je utjecaj na svlačionicu iznimno velik. Igrače s takvim pedigreom moraš respektirati i uvažavati.

Stoga će Karoglan biti suočen sa zadatkom koji nije nimalo lagan - kako “senatore” držati na visokoj razini motiviranosti i pripremljenosti, kako ih dobiti uz sebe da budu oni koji će bez fige u džepu čuvati leđa suigračima na terenu, a biti svjestan da ćeš teško do ozbiljne minutaže...

image

Nikola Kalinić

TOM DUBRAVEC Cropix

Od šest Hajdukovih “senatora” na klupi, dvojica u svlačionici ipak imaju drugačiji status od ostalih. Riječ je o Nikoli i Lovri Kaliniću. Obojica su Hajdukova djeca, odrasli i stasali na Poljudu, sa sjajnim inozemnim karijerama. Obojica su se odrekla puno novca kako bi se vratili i pomogli Hajduku.

Međutim, obojica su se vratila i na velika vrata, kao zvučna pojačanja, igrači koji će Hajduku donijeti dimenziju više. Nisu došli sjediti na klupi, nego igrati glavne role u momčadi. A sada su dosta daleko od tih rola...

Lovre Kalinić u proteklih je 14 mjeseci branio samo jednu utakmicu i to u Kupu. Znamo da se dugo oporavljao od teške ozljede koljena. Lovre je još u rujnu bio potpuno spreman i od tada čeka priliku da se vrati na gol, te da ponovno stavi kapetansku vrpcu oko ramena, jer Lovre je i dalje prvi Hajdukov kapetan. Međutim, ispred njega je Ivan Lučić (28), koji je u Hajduk došao na mala vrata, a već mjesecima odlično brani. Lučić je u 19 jesenskih kola primio 10 golova (najmanje u ligi), a u čak 11 utakmica imao je čistu mrežu. Realno je reći da ne postoji niti jedan argument s kojim bi Lučić trebao ustupiti mjesto kapetanu i završiti na klupi.

Glavni adut

Nikola Kalinić posljednju je utakmicu odigrao 30. travnja ove godine, na terenu je bio samo 18 minuta. U proljetnom dijelu sezone samo je jednom bio starter, a u kompletnoj sezoni dva puta je krenuo od prve minute. Znamo da je i Nikola dugo bio izvan stroja zbog ozljede. Koliko je realno da se igrač koji za nekoliko dana (5. siječnja) puni 36 godina vrati u dobru formu nakon tako duge stanke? Koliko je realno da na terenu gledamo tandem Livaja - Kalinić? Marko Livaja nije poznat kao igrač koji puno sudjeluje u fazi obrane, a Kalinić je s 36 na leđima može igrati samo još manje. A Hajduku je obrana glavni adut u borbi za naslov.

image

Nikola Kalinić i Marko Livaja

VOJKO BAŠIĆ/Cropix

Kalinić se doduše ljetos ostavio nogometa jer nije bio u planovima trenera Ivana Leke, a Karoglan ga sada očito jako želi. I Kalinić se ne bi vraćao da nije uvjeren kako se može nametnuti. Međutim, nije upitno da će mu trebati i puno rada, vjere, ali jednako tako i strpljenja. Ne možeš se vraćati nakon stanke u tim godinama i u kratkom roku vratiti snagu, a poglavito eksplozivnost.

Tandem Kalinić & Kalinić stoga i na proljeće čekaju teški dani po pitanju minutaže, a dok se za nju izbore, ako se izbore, njihova važnost za momčad bit će iznimno velika. Koliko god iskusnih igrača sjedilo na klupi, presudan će uvijek biti Nikolin i Lovrin stav. Oni su ti koji će diktirati pravila ponašanja i na treningu i u svlačionici. I oni bi na klupi trebali biti Karoglanova produžena ruka.

Podrška svlačionice

Oba Kalinića su u prvog dana povratka na Poljud bili veliki pozitivci, profesionalci za uzor mlađim suigračima. Lovre je odsjedio kompletnu jesen na klupi, ne pokazujući bilo kakvim činom nezadovoljstvo. Karoglan po Nikolu Kalinić sigurno ne bi išao da nije bio siguran da ima podršku svlačionice, koja ga je dobro upoznala i koja zna kakve kvalitete iskusni napadač posjeduje.

image

Lovre Kalinić

TOM DUBRAVEC/Cropix

Treći iznimno važan igrač s klupe bit će i Josip Elez. Nakon što se u lipnju 2021. vratio na Poljud godinu je dana bio prvi stoper, jedan od glavnih igrača momčadi. Teška ozljeda kuka ga je mjesecima udaljila s terena, ali on je jesenas ipak upisao 10 nastupa, od kojih tri kao starter u prvenstvu. Međutim, realno je očekivati da će tek nakon zimskih priprema biti u optimalnoj formi, ali opet svjestan da je stoperski tandem Uremović - Šarlija u prednosti, jer dečki su imali odličnu jesen. I Elez mora biti strpljiv, premda kad uhvati punu formu nema sumnje da može “u klinč” s bilo kojim stoperom u ligi, jer Elez je stoper od formata.
Hajduk za nekoliko dana kreće u pripreme za najvažnije proljeće unazad 20-ak godina.

Naslov nije bio tako blizu od 2005., a i nikada Hajduku nije trebao više nego što mu sada treba. Momčad individualno nije najbolja u ligi, ali zato bi “kemijom” trebala nadoknaditi određene manjkavosti. I tu će uloga svakog igrača, koliko god tko igrao, biti od iznimne važnosti. A posebno “senatora iz drugog plana” predvođenih Nikolom i Lovrom Kalinićem.

ŠEST SENATORA NA KLUPI HAJDUKA

Nikola Kalinić (35)

Šest mjeseci nije igrao nogomet, to je dug period za igrača u njegovim godinama. Može igrati samo poziciju centarfora, a tamo igra Marko Livaja. Mogu li zajedno? Pitanje koje je u zraku već dvije godine, još kako se Kalinić vratio na Poljud. U nekim utakmicama će i moći, ali teško u kontinuitetu. Nemojmo zaboraviti da mu za poziciju centarfora konkurira i Trajkovski.

Lovre Kalinić (33)

Lovre je golman koji je u Belgiji dva puta bio proglašen najboiljim vratarom godine, koji ima 19 nastupa u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Sam kaže da se osjeća odlično i da može braniti kao u najboljim danima. Međutim, mora čekati red, jer Lučić je odličan od prvog dana kako je dobio šansu.

Josip Elez (29)

Elez ima čvrsti status trećeg stopera u poljudskoj momčadi, odmah iza Uremovića i Šarlije. Tehnički je možda i najbolji u ligi, pun iskustva, kažu i motiva. Sigurno će dobiti određenu minutažu, a i nema sumnje da se može nametnuti kao stoper za prvih 11 trenera Mislava Karoglana.

Vadis Odjidja-Ofoe (34)

Belgijski veznjak oduševio je odmah po dolasku na Poljud. Nažalost po Hajdukove navijače, brzo se ispuhao i završio na klupi s pričuvnim igračima splitskoga kluba. Može li se energetski ponovno napuniti? Ako uspije, bio bi nedvojbeno veliko pojačanje za Hajduk.

Aleksandar Trajkovski (31)

Stigao je dok je prvenstvo već bilo u punom zamahu, a i odmah se vidjelo da nije najbolje pripremljen. U malo minuta potvrdio je da ima znanja, ali za nešto više morat će se puno bolje pripremiti. Do udarne postave kod Karoglana može kao lijevo krilo, što je Hajdukova bolna točka.

Dino Mikanović (29)

Došao je da bude prvi desni bek splitskoga kluba, a sada su daleko ispred njega i Sigur i Moufi. Kod Mikanovića sasvim sigurno nije sporna ni želja, kao ni pripremljenost, ali nije realno očekivati da se Hajdukovom treneru može ponovno nametnuti za značajniju minutažu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 06:54