Gennaro Gattuso

 JAKOV PRKIC Cropix
ILIJA LONČAREVIĆ ZA SN

Gattuso trenira jednu, a vodit će neku sasvim drugu momčad: ‘To je slika hrvatskog klupskog nogometa‘

Splićani su otišli na pripreme u Sloveniju bez velikog broja igrača iz prošle sezone
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 02. srpanj 2024. 12:29

Gennaro Gattuso poveo je u ponedjeljak igrače Hajduka na Bled, gdje će odraditi glavni dio priprema za novu sezonu. Splićani će u Sloveniji boraviti sve do 10. srpnja, gdje ih čekaju četiri pripremne utakmice - Radomlje (3. srpnja), Šahtar (6. srpnja), Ruh Lviv (9. srpnja) i Fenerbahče (10. srpnja). Prvu službenu utakmicu u novoj sezoni Hajduk će igrati 25. srpnja protiv Torshavna s Farskih otoka. Vjerojatno će Gattuso do tada organizirati još poneki pripremni ogled.

Što se od Gattusa očekuje na pripremama u Sloveniji? Normalno bi bilo napisati da dobro pripremi momčad, definira udarni sastav i da ga što je moguće bolje uigra. Međutim, u ovom trenutku nije realno očekivati da će Gattuso to uspjeti napraviti u sljedećih deset dana.

image

Gennaro Gattuso

JAKOV PRKIC Cropix

Na Bled talijanski trener vodi 30 igrača, a jako je dobro svjestan da bi mu momčad sezonu trebala početi sa šest do osam igrača koji neće biti na Bledu. S naglaskom da u pravilu pričamo o starterima.

- Nažalost, takva je situacija istinita slika hrvatskog klupskog nogometa, a ne samo Hajduka. Osuđen si raditi u hodu, trenirati jednu postavu, a onda za tjedan-dva igrati s nekom potpuno drugom. Igrače koji će dolaziti morat će pojedinačno prilagođavati momčadi te ih uvoditi u nju. Ako ih ima puno, govorimo o kompliciranom procesu - kaže nam iskusni Ilija Lončarević, koji se tijekom duge trenerske karijere stalno suočavao s takvim situacijama.

- Ugodno nije, ali moraš se adaptirati. Tako će se i Gattuso morati adaptirati. Nema mu druge.

Talijan ima dosta trenerskog iskustva, ali s takvom se situacijom vjerojatno još nije susreo?

- I vani pojačanja stižu do zadnjeg dana prijelaznog roka, ali klubovi u kojima je radio udarnu bi postavu popunili s jednim ili dva igrača. U Hajduku po onom što čitam i slušam ima plan promijeniti pola momčadi. Vidjet ćemo kako će se Gattuso snaći u takvim okolnostima, koje ni jednom treneru na svijetu nisu ugodne. Kako god, trebat će mu dati vremena i dosta kredita. Trebao bi ga i da već sad ima kompletiranu momčad, a kamoli u takvim okolnostima. Nadam se da su toga svjesni na Poljudu.

image

Ilija Lončarević

SPORTSKE NOVOSTI

Gattusov dolazak izazvao je veliku euforiju među Hajdukovim navijačima?

- Meni je drago da u ligi imamo trenera koji je poznat širom svijeta. Po svemu što dolazi do mene Gattuso je tip trenera i karaktera koji ima sve preduvjete da napravi dobar posao na Poljudu. Samo, navijači moraju biti strpljivi, budući da se momčad ne može složiti preko noći - zaključio je Lončarević.

U Sloveniju očekivano nisu otišli Yassine Benrahou, Leon Dajaku i Francisco Ferro. Gattuso na njih ne računa, a na klubu je da pronađe model za raskide ugovora koji sva trojica imaju. Josip Brekalo i Laszlo Kleinheisler od ponedjeljka i službeno više nisu igrači Hajduka, obojici je istekla posudba, a nije realno da će se bilo koji od njih vratiti na Poljud.

Kad se pobroje igrači koji su proljetos igrali za Hajduk, a koje Gattuso neće imati na pripremama u Sloveniji - Mikanović, Čuić, Odjidja, Brekalo, Kleinheisler, Benrahou, Dajaku, Ferro, Perišić (na odmoru) i Žaper (ozlijeđen) - dolazi se do okrugle brojke 10. S jednim golmanom eto kompletne postave! Puno je to igrača, a pojačanja još uvijek nema, koliko god Kalinić i Gattuso žestoko radili na njima. Doći će, samo ne odmah. Stoga Gattuso mora dobiti vremena, premda sezona kreće već 25. srpnja...

Hajdukovci za pripreme

Lovre Kalinić

Ivan Lučić

Borna Buljan

Toni Silić

Fahd Moufi

Niko Sigur

Niko Đolonga

Dominik Prpić

Josip Elez

Marino Skelin

Filip Uremović

Zvonimir Šarlija

Dario Melnjak

Ismael Diallo

Šimun Hrgović

Filip Krovinović

Marko Capan

Anthony Kalik

Ante Kavelj

Luka Jurak

Rokas Pukštas

Noa Skoko

Ivan Ćubelić

Emir Sahiti

Roko Brajković

Bruno Durdov

Madžid Šošić

Aleksandar Trajkovski

Mate Antunović

Marko Livaja

Macron je i službeno bivši

Hajduk je 1. srpnja i službeno završio suradnju sa svojim dosadašnjim tehničkim sponzorom, tvrtkom Macron, a prije nekog vremena objavio je i kako u novo razdoblje ulaze s njemačkim dobavljačem sportske opreme - tvrtkom Adidas.

Novi bijeli Adidasov dres po prvi će put biti prezentiran 3. srpnja u 17.30 sati, na test-utakmici sa slogvenskim Kalcer Radomljem. Od 3. srpnja u 17.30 sati prvi i gostujući dres bit će dostupni u prodaji i u Hajdukovom web shopu te u Fan shopovima.

Inače, od samog početka priprema Hajdukovi igrači i stručni stožer na treninzima koriste trening opremu Adidasa. Klub je tako odlučio, ističe se na stranicama Hajduka, “želeći u pripreme ući s novom energijom kojoj će dodatni poticaj dati i novi tehnički sponzor sportske opreme”.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. srpanj 2024 12:29