Gennaro Gattuso na treningu

 JAKOV PRKIĆ/Cropix
GORUĆE PITANJE

Gattuso hitno treba pojačanje na jednoj poziciji. Bez njega će teško dočekati jesen u Europi

Čak i ako Sahiti i Perišić ostanu na Poljudu, Bijelima treba moćan ofenzivac na krilu
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 01. srpanj 2024. 22:56

Na Poljudu se zadnjih dana puno pričalo o pojačanjima - napadačima (Džeko i Beljo), veznjacima (Rakitić) i braničima (Rodriguez i Comert). Pričalo se i o krilima, ali ničije ime nije (još) izašlo u javnost, što ne znači da tandem Kalinić - Gattuso već nije kontaktirao neke od njih.

A gledajući utakmice na Euru, samo smo još jednom dobili potvrdu o tome koliko je brza tranzicija danas važna i kakvu razliku rade brzi i moćni igrači, sposobni driblinzima i prodorima unerediti suparničku obranu. Naši Vatreni takvog igrača nisu imali i po mnogima su najviše zbog toga u skupini osvojili samo dva boda.

I Hajduk je u problemu s krilima, ne samo sada, nego već duže vrijeme. U prošloj se sezoni Hajduk u mnogim utakmicama jako mučio kako bi probio bokove te stvorio prostor za ubačaje ili ulazak u kazneni prostor suparnika. Pokušavali su treneri Leko, Karoglan i Ivanković svašta, izmijenili su pregršt igrača na krilnim pozicijama, ali nisu dobili što su htjeli.

Brojni odlasci

U prvom kolu krila su bila Mlakar i Sahiti. Hajduk je slavio (2:1) u Maksimiru, a oba gola Splićani su zabili nakon što su obojica već bili zamijenjena. Hajduk je Mlakara, koji ionako nije krilo nego centarfor, uskoro prodao, a Dolček je zauzeo krilno mjesto u udarnoj postavi. Dolček nije iskoristio priliku i prodan je nešto kasnije. Potom su šanse redom dobivali Dajaku, Benrahou, Melnjak, Kleinheisler, Brekalo i Perišić. Ukupno devet igrača za dvije pozicije, što je samo dokaz velikog lutanja u traženju onoga koji bi donio traženi rezultat.

image

Emir Sahiti

ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Danas na Poljudu više nema Mlakara i Dolčeka, koji su odavno prodani, Kleinheisleru i Brekalu je istekla posudba, Dajaku i Benrahou su ugovorno i dalje članovi Hajduka, ali odlukom trenera ne konkuriraju za momčad. Melnjak je ipak samo bek koji je vrlo snalažljiv u napadu, ali nije krilo, niti će to ikad biti.

Hajduk se neko vrijeme nadao ostanku Josipa Brekala, koji je proljetnu polusezonu kao posuđeni igrač Fiorentine u dresu Hajduka završio s dva gola i osam asistencija u ukupno 16 nastupa. Solidne su to brojke, premda je važno naglasiti kako je jedan gol uz pet asistencija zabio nakon što je Hajduk već ispao iz utrke za naslov. U onim ključnim utakmicama protiv Dinama i Rijeke igrao je vrlo malo jer je prije toga bio ozlijeđen. Brekalo je, kako god, pokazao da posjeduje klasu s kojom bi mogao raditi razliku u ligi, pa je na kraju sezone ispraćen porukom da bi ga Hajduk i na ljeto rado imao u momčadi, na posudbi ili možda s otkupljenim ugovorom.

Potrebna strpljivost

Međutim, ništa od toga nije realno. Raffaele Palladino nedavno je postao novi trener Fiorentine i želio bi se osobno uvjeriti je li Brekalo igrač koji mu može pomoći. A čak i ako ga Palladino prekriži, male su šanse da će Brekalo napustiti Italiju jer zbog specifičnih poreznih olakšica za igrače koji nisu Talijani morao bi Brekalo provesti najmanje dvije pune sezone u Serie A, u suprotnom će morati platiti velike porezne penale. Što mu Hajduk plaćom ni izbliza ne može nadoknaditi...

image

Ivan Perišić

ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Tako Gattuso u ovom trenutku na krilnim pozicijama ima samo Sahitija i Perišića, s tim da je situacija oko njih dvojice dosta neizvjesna. Sahiti je u stalnom izlogu, jedan je od onih igrača koji Hajduku mogu donijeti zaradu, a i sam igrač želio bi se okušati u inozemstvu, što je i normalno za ambicioznog igrača koji ima 25 godina.

Perišić ima važeći ugovor, ali i klauzulu po kojoj može otići dobije li ponudu koja bi odgovarala i njemu i Hajduku. Međutim, veći je problem taj što je Perišić još uvijek u procesu vraćanja nakon teške ozljede koljena, zbog koje ga nije bilo šest mjeseci. I na Euru se jasno vidjelo da će Perišiću trebati vremena da se oslobodi svih posljedica koje dolaze s takvom ozljedom i da zaigra na svoj svima prepoznatljiv način. Nažalost, takve stvari zahtijevaju puno treninga, pa će i Hajduk i Perišić morati biti strpljivi kako bi proslavljeni Vatreni na utakmicama počeo pružati ono što je pružao prije ozljede.

Jedan pod obvezno

Hajduk, dakle, mora dovesti krilne igrače, objektivno dvojicu, ali jednog pod obvezno. Čak i ako Sahiti i Perišić ostanu na Poljudu. Ne sumnjamo da Kalinić i Gattuso imaju jasnu ideju kakav profil krila traže i koga bi eventualno mogli dovesti, ali jasno je da nemaju bogat izbor jer takvih je igrača malo, a i jako su skupi. I uvijek je pitanje tko od njih uopće želi doći u SuperSport HNL. Mogli bi rješenja potražiti i u domaćim klubovima, ali igrači poput Šotičeka ili Marca Pašalića realno su Hajduku preskupi, a Pjaca je već Dinamov.

Međutim, nekoga se mora pronaći, jer bez krila, bez tih brzih i moćnih igrača, bit će jako teško doletjeti do jeseni u Europi, a onda i do toliko željene titule...

Linker
01. srpanj 2024 23:00