TOM DUBRAVEC Cropix
Suživot predsjednika i trenera

Evo što su dogovorili Bilić i Gattuso. Predsjednik Hajduka sad je pred još jednim velikim zadatkom

Mir na Poljudu s puno otvorenih pitanja
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. rujan 2024. 11:56

Očekivano se i dogodilo, predsjednik Ivan Bilić morao je sjesti s Gennarom Gattusom jer igra “gluhih telefona” nikome neće dobrog donijeti. Dogovorili su se Bilić i Gattuso da se svatko uhvati svog dijela posla, što je i jedino logično. Da se nitko ne miješa u domenu onog drugog. Treneru svlačionica i teren, predsjedniku svi njegovi poslovi, s naglaskom na donošenje novca za rad kluba. Informacije govore da razgovor nije bio dugačak, tek nekih petnaestak minuta, ali u konačnici je ionako samo bitan dogovor, a ne prazna priča i trošenje vremena.

Kako će funkcionirati suživot predsjednika i trenera kojeg je izabrao smijenjeni sportski direktor, čovjeka koji nije uživao Bilićevo povjerenje, pitanje je na koje samo vrijeme može ponuditi konkretan odgovor. Činjenica je da više nema mogućnosti za dovođenje igrača, a Gattuso ima formiranu momčad iz koje mora izvući maksimum. Ne radi predsjednika, već radi sebe i kluba.

image

Ivan Bilić i Gennaro Gattuso

Cropix

Gattuso je pobjedom u Maksimiru osigurao preduvjete za smirivanje tenzija, ali je pritom bitno osnažio svoju poziciju. Nećemo ulaziti u špekulacije što bi se dogodilo s drukčijim epilogom derbija jer imamo situaciju koja je stvarnost. Trener je klubu vratio šansu da se opet priča o nogometu kao temeljnoj djelatnosti, da se sva otvorena pitanja barem nakratko stave po strani i u miru krene razgovarati. Jer, ima mnoštvo tema o kojima će se pričati, a pritom će se teme otvarati sukladno rezultatu na terenu.
Prva je svakako odnos novog sportskog direktora i trenera. Primarna je zadaća predsjednika uspostaviti dobru relaciju Vitalija i Gattusa. Izjava s prošlotjedne presice, kad je Bilić poručio “novi sportski direktor neće se miješati treneru u rad”, ne zvuči obećavajuće za djelokrug rada Francoisa Vitalija. Sportski direktor se ne treba miješati u rad, ali mora imati otvorenu komunikaciju s trenerom jer sportski direktor je njegov nadređeni. Predsjednik Bilić je u obrazloženju otkaza Nikoli Kaliniću najavio i razvojnu sportsku strategiju koja će se prezentirati dolaskom novog šefa kompletne struke. Logičnim se povlači pitanje kako će novi sportski direktor razvijati strategiju ako nema kvalitetnu relaciju i zajednički stav s trenerom. Jasno je da Hajduku treba filtriranje svlačionice, razvidno je da aktualna momčad ima nedostataka. Ima igrača koji se ne uklapaju u trenerovu viziju, ali ima i zacrtanih pojačanja. Gattusova uloga nije sukladna menadžeru engleskog tipa jer da ima takav status, onda ne bi predsjednik angažirao novog sportskog direktora, niti najavljivao strategiju razvoja.

Predsjednik ima vlast, trener ima najveću podršku navijača, a Hajduku treba rezultat. Trebaju mu pobjede koje brišu podjele.

Francois Vitali mora s Gattusom posložiti popis igrača u obje kategorije. Onih na koje se ne računa u bliskoj budućnosti i onih koje bi željeli vidjeti na Poljudu. Uz to, treba dogovoriti i koji su mladi igrači vrijedni ozbiljne minutaže. Zato predsjednik mora spojiti Gattusa i Vitalija, a to je zahtjevan proces koji traži vrijeme. Razgovorom s Gattusom završio je Bilić svoj ulazak u svlačionicu. Prepustio je taj prostor treneru, ali da bi držao kontrolu u rukama trebat će se posvetiti odnosu sportskog direktora i trenera. Predsjednik bi u nekom logičnom sustavu morao potpisati strategiju razvoja momčadi, ali isto tako je logično da mu tu viziju predoče trener i sportski direktor sa zajedničkim potpisom. Bilo bi pritom logično i da se sportski direktor predstavi javnosti. Ali, teško je u ova olovna vremena poljudskih zabrana i obračuna išta temeljiti na logici.

Na Poljudu se čelnici kluba često pozivaju na više od 120.000 članova, međutim, kada se treba otvoreno obratiti javnosti u razgovoru s medijima, zaboravlja se rekordna brojka. Uz to, transparentnost je nekoć bila riječ koja se često rabila, ali prošli su dani kada se zaista i mogla osjetiti u klupskom životu.

Danas Hajduk bježi od press-konferencija, zatvorio se u svoj mali okvir propuštajući kroz filter informacije odabranima. Ali, vjerojatno će se barem navijačima obratiti na nekom skorašnjem druženju. Trebali bi navijači i članovi znati s kakvim je ciljem došao novi sportski direktor, kakav je razvojni plan te relacija trenera i šefa struke. Smirivanje tenzija prvi je obećavajući korak, ali rezultat će određivati tijek zbivanja i jačati, odnosno slabiti uloge aktera ove priče. Predsjednik ima vlast, trener ima najveću podršku navijača, a Hajduku treba rezultat. Trebaju mu pobjede koje brišu podjele.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. rujan 2024 11:57