Mihael Žaper

 TOM DUBRAVEC Cropix
Neopjevani heroji

Dva ‘gladna junaka‘ Hajduka i Dinama jedva čekaju iskorak iz sjene Livaje i Petkovića: Je li to ključni duel?

Školovani "bodyguard" i školovani "gastarbajter" traže scenu za dokazivanje
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 01. listopad 2023. 16:18

Mihael Žaper protiv Gabriela Vidovića, dakle. Ne moraš biti baš neki nogometni globetrotter u potrazi za dobrim derbi pričama, dovoljno je da si samo obični hrvatski sportski novinar, pa da svejedno ostaneš paf pred ovakvom najavom sudara Hajduka i Dinama. Jer, dovoljno se vratiti u veljaču ove godine: Dinamo vs. Hajduk 4-0, na jednoj strani Luka Vušković kao starter, a na drugoj Gabriel Rukavina kao džoker s klupe. Dvojica tinejdžera sa srednjoškolskim ispričnicama u rosteru. Ni Žapera, ni Vidovića u tom trenutku nije bilo ni na karti.

Planet nogomet - dok ponavljam, dosadio sam samome sebi - okreće se nekim drukčijim brzinama od ove naše Zemljice po kojoj hodamo, pa tako i tinejdžeri stare preko noći. Premda samo 16-godišnjak, Luka Vušković je danas igrač od 11 milijuna eura, već prodan Tottenhamu, ali zasad samo dovoljno dobar za juniorsku utakmicu u Vinkovcima.

Projekti

Gabriel Rukavina je projekt, sljedeća velika stvar na Dinamovoj tržnici, momak kojega bi rado udomili Salzburg, Leipzig i City, ali mladić na rubu da izgori u želji jer nikako da dočeka priliku u svojem klubu.

image

Gabriel Vidović

GORAN MEHKEK Cropix

Jedan drugi Gabriel predstavio se u međuvremenu kao važan, ako ne i ključan Dinamov adut uoči derbija na Poljudu. Preziva se Vidović i od Rukavine je stariji samo dva mjeseca. Ušao je u plavi pogon kroz ulaz za poslugu kada su Stojković i Kačavenda potrgali ligamente koljena, da bi se u samo dvije utakmice nametnuo kao igrač za budućnost. Dinamo ga može trajno dobiti za 3,5 milijuna eura, što iz današnje perspektive izgleda kao spektakularno dobar posao jer će u najgorem slučaju Bayern poslije iskoristiti "buy back" opciju i dječaka vratiti za 13 milijuna eura. Govorimo, dakle, o potencijalnoj zaradi od deset milijuna eura, ali zapravo još i više o trijumfu talenta. Vidović je onaj heroj iz rečenice Ćire Blaževića, "on nije običan nogometaš, on je - fudbaler". Tu nema zabune.

A ima li prostora za zabunu u slučaju Mihaela Žapera? Potpisnik ovih redaka dugo je vjerovao da postoji barem plodno tlo za sumnju, a možda i za neku težu "optužnicu" u ovom slučaju, ali dopustite mu da ponekad nije najbistriji u prosudbama. Žaper nakon prvih utakmica u bijelom dresu djeluje kao čovjek koji je trebao Hajduku. Sa 188 centimetara i gotovo 90 kilograma on je tijelo koje čini autoritet na centru igrališta, pogotovo ako uzmete u obzir da nije običan "bodyguard", nego školovani nogometaš koji s loptom u posjedu traži logična rješenja. On ne carini loptu, brzo razigrava krilne igrače, u obrani je uvijek budan. Zašto s takvim kvalitetama već nije zvijezda nekog inozemnog kluba? Zato što je mrvicu prespor, ali i takav bi se mogao pokazati vrlo bitnim za Hajduk koji slaže šampionski mozaik.

Fokus derbija koji će do vrha napuniti Poljud očekivano se izoštrava na Marku Livaji i Bruni Petkoviću - prvi je dosad Dinamu utrpao pet golova uz dvije asistencije, a Bruno ga prati s četiri gola uz sedam asista - ali u stvarnosti bi se lako mogao odvrtjeti u drukčijem narativu. Sa Žaperom i Vidovićem kao gladnim junacima koji jedva čekaju da iskorače iz sjene. Ako se dogodi, bez obzira na to tko iz klinča iziđe kao pobjednik, priča će imati smisla i legendi o derbiju udahnut će malo novog života.

Avanture

Jer, premda auslander, gastarbajtersko dijete koje je nogometno prohodalo na bavarskim stadionima, Gabriel Vidović je iz obitelji dinamovaca iz srednje Bosne, a Mihael Žaper je žestoki hajdukovac iz Osijeka, koji je zamalo žrtvovao karijeru dok je ljetos "silovao" transfer iz rodnog grada i matične sredine u voljeni klub. Iako je u svijetu profesionalnog nogometa cijela ta ikonografija prerasla u prijezira vrijedan folklor, čovjek se uvijek uhvati u istu zamku. Lijepo je vidjeti klinca Vidovića dok gol proslavlja pokazujući grb na dresu Boysima, a nije manje impresivna ni Žaperova zaljubljenost u Hajduk. Sve da njegova avantura završi fijaskom - a svaka avantura završi fijaskom, zar ne - jednoga dana hvalit će se unucima da je igrao za voljeni Hajduk.

Tko će iz priče o neopjevanim herojima izići kao pobjednik? Transfermarkt (još neko vrijeme) preferira Žapera, on vrijedi 500 tisuća eura više od Vidovića (3 mil. eura), Hajduk je nakon mini-krize sa Žaperom na terenu pronašao stabilnost i čvrstoću, ali Vidović je, prema dosad viđenom, iz one kategorije igrača koji loptu udaraju malo drukčije. Zato korak prednosti dajemo Dinamovu poletarcu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. lipanj 2024 21:13