NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix
PROMJENE U KADRU

Dambrauskas još nije bio u ovakvoj situaciji: Trener Hajduka s debitantom rješava problem uoči važne utakmice

Zbog kartona u Velikoj Gorici neće biti dvojice zadnjih veznih Hajduka, Vukovića i Fossatija
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. veljača 2022. 14:00

Koga nema bez njega se mora, a Valdas Dambrauskas sutra u Velikoj Gorici prvi put mora bez Marca Fossatija koji odrađuje suspenziju tri žuta kartona. Otkad je sjeo na klupu Bijelih litavski stručnjak je sve utakmice započeo s Talijanom u veznom redu. Fossati je kod Dambrauskasa bio jedan od ključnih, standardnih igrača. Kao i Talijan svih osam službenih dvoboja s Dambrauskasom na klupi u ulozi prvotimca krenuli su Kalinić na vratima, tercet u obrani Lovrencsics-Elez-Melnjak, te Livaja u napadu. Uz Fossatija pet najstandardnijih, a s njima bi se našao i Krovinović da nije zbog ozljede propustio premijeru novog trenera početkom studenoga s HD-om na Poljudu.

Dobar na pripremama

Zanimljivo je da Fossati još nije zaigrao u prvenstvenom dvoboju u Velikoj Gorici, jer prvi put je kod Tramezzanija propustio ogled u Turopolju uslijed suspenzije žutih kartona, a prošlog ljeta s Gustafssonom nije se još priključio Bijelima. Ostaje Talijanu zabilježen tek jedan nastup u gostima kod Gorice, onaj poraz iz Kupa u ožujku prošle godine.

image

Lukas Grgić

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Golemo povjerenje ima Dambrauskas u Fossatija, igrača koji je do sada bio “kičma” momčadi, ali morat će ovog puta bez Talijana. U momčad stoga ulazi Lukas Grgić, igrač sličnog profila koji je doveden da bi igrao u tandemu s Fossatijem u sredini terena. Tijekom priprema pokazao se kao zahvalan veznjak, igrač koji ima “box to box” kapacitet trke, ali i osjećaj za nogomet, ima smisao za kreaciju iskazanu kroz asistenciju Livaji iz test dvoboja s Veležom.

Bilo bi za Grgića bolje i lakše da je mogao službeni debi upisati u tandemu s Fossatijem, a ovako će imati zahtjevnu zadaću zamijeniti Talijana u defenzivnom segmentu vezne linije. Ako ne bude nekog iznenađenja u izboru kadra, imat će Grgić uz sebe u veznom redu Janija Atanasova, igrača više orijentiranog ofenzivnoj igri. Kod Dambrauskasa je 22-godišnji reprezentativac Sjeverne Makedonije dobivao prigodu u kontinuitetu, ali pritom je minutažu ravnopravno podijelio na uloge startera i pričuve.

Četiri puta je ušao s klupe pri čemu dva posljednja dvoboja bio upravo u tom statusu. Oporavkom ozlijeđenog Vukovića preselio je Atanasov na klupu iako je u Kup susretu s Lokomotivom skrenuo pozornost šire javnosti s dva prekrasna pogotka u pobjedi 6:3. No, očito je da je Dambrauskas bio skloniji defenzivcu Vukoviću koji je u paru s Fossatijem stvarao čvrsti obrambeni blok u sredini. Ali, za Veliku Goricu nema ni Vukovića, pa je Atanasov u tandemu s Grgićem logičan izbor.

Istina je da nisu do sada ni minute u pripremama proveli zajedno na travnjaku, jer u tri test susreta odigrana na Poljudu prošlog mjeseca, Dambrauskas je u sredini kreirao dva tandema koja su se mijenjala tijekom dvoboja. Grgić i Fossati su bili jedan, a Vuković i Atanasov drugi duet zadnjih veznih. Upravo su se Grgić i Atanasov najčešće mijenjali, ali sada je Dambrauskas došao u poziciju da su mu to jedini klasični veznjaci na raspolaganju.

Opcija s Krovinovićem

Koje još opcije ima Dambrauskas osim uvođenja Grgića i Atanasova? Uvijek postoji mogućnost igre s tri vezna, da im se priključi Krovinović. Ili da Krovinović bude “osigurač” u paru s Grgićem, dok bi Atanasov išao kao središnji igrač u tercetu iza Livaje. A možda Dambrauskas ima još neku opciju koju do sada nije prikazao, neko iznenađenje s primjerice Katićem na zadnjem veznom. U svakom slučaju prvi put ide bez Fossatija.

Igrači koji su startali u svim osam dvoboja pod Dambrauskasom

Lovre Kalinić

Gergo Lovrencsics

Josip Elez

Dario Melnjak

Marco Fossati

Marko Livaja

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 12:42