BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
TRANSFERI KOJI NOSE TROFEJE

Brekalo je jedan je od najvećih Hajdukovih transfera, ali nitko nikad nije dočekan kao drugi veliki dinamovac

Sudeći po najzvučnijim pojačanjima koje je u HNL-eri dovodio splitski klub, dolazak Vatreno trebao bi donijeti uspjeh
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. siječanj 2024. 07:33

Dolazak Josipa Brekala jedan je od najvećih, najzvučnijih ulaznih transfera koji se dogodio na Poljudu u okviru HNL-a. Brekalo je izazvao golemi interes navijača jer je hrvatski reprezentativac, klasni dokazani igrač, koji je uz to karijeru počeo u Dinamu, s kojim je i pregovarao o posudbi prije dolaska u Hajduk.

Najveće zanimanje navijača uvijek su izazivali povratci Hajdukovih zvijezda iz inozemstva jer, primjerice, Bijeli su u okviru HNL-a plaćali velike odštete za Ibričića, Subašića i Tomasova 2008. godine, te braću Sharbini godinu poslije, ali dolasci nogometaša poput Tudora, Asanovića, Perišića, Rapaića i ostalih ex-igrača Hajduka uvjerljivo su budili najveće nade navijača i stvarali priču o velikoj momčadi koja bi se mogla kreirati na Poljudu. Ipak, postoje i iznimke s kojima ćemo krenuti. Prvi je Kranjčar...

image

Josip Brekalo

BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Nitko nije imao takav doček na Poljudu kao Niko Kranjčar u siječnju 2005. godine kad je s Maksimira preselio na Poljud. Već u zračnoj luci dočekalo je tada 20-godišnjeg Kranjčara mnoštvo navijača, a na Poljudu se okupilo toliko ljudi da se bivši igrač Dinama teško i probio do stadiona. Slavilo se kao da se osvojio naslov prvaka, a tog siječnja prije 19 godina tek je počeo zimski mercato.

Kranjčar za šok

Te sezone Hajduk je s Kranjčarom u momčadi osvojio zadnji naslov prvaka, a pritom je Kranjčar bio istinski presedan. Stigao je u transferu financiranim privatnim kapitalom i za razliku od Brekala, koji je s pečatom dinamovca došao na posudbu iz Fiorentine, Kranjčar je na Poljud stigao direktno iz Maksimira. Svi ostali uglavnom su bili povratnici, počevši od Asanovića, Štimca i Vučevića, terceta najzvučnijih imena koji su kreirali momčad što je u ljeto 1994. izborila Ligu prvaka s Hajdukom.
Asanović je stigao kao 28-godišnjak iz Montpelliera, Štimac se istog ljeta s nepunih 27 vratio iz Cadiza, dok je Vučević došao na posudbu iz Barcelone.

Sva trojica su imala status reprezentativaca, s tim da je Vučević došao nakon ozljede križnog ligamenta, slično kao i Perišić ove godine. Zajedno sa spomenutim tercetom vratili su se Gabrić i Andrijašević, šest mjeseci ranije i Zoran Vulić, koji je Bijelima donio naslov prvaka 1994. onom “bombom” u Kranjčevićevoj. Povratnici su tog ljeta inicirali veliku momčad, koja je i danas ostala sinonim za najjači Hajduk u recentnoj povijesti jer Bijeli su te sezone 1994./95. osvojili zadnju dvostruku krunu igrajući pritom i četvrtfinale Lige prvaka.

image

Josip Brekalo

Franco Romano/Alamy/Alamy/Profimedia

Pet godina kasnije na Poljud se vratio Slaven Bilić, hrvatski reprezentativac koji je prekinuo ugovor s Evertonom i posljednjih šest mjeseci karijere odradio u Hajduku, uzevši pritom Kup Hrvatske. Tri godine potom na šest mjeseci je u Hajduk stigao i Milan Rapaić, ljubimac navijača Bijelih koji je sletio nakon raskida s Fenerbahčeom. S Rapaićem je Hajduk također osvojio Kup, a četiri godine nakon Rapaića vratio se Igor Tudor iz Juventusa. Borio se s ozljedom gležnja, pokušavao igrati u kontinuitetu, ali nakon samo godinu dana oprostio se od nogometa u sezoni gdje je Hajduk odigrao finale Kupa s Dinamom.

Povratnički val

Drugi val zvučnih povratnika zabilježen je početkom mandata Lukše Jakobušića. U mjesec dana Bijeli su se pojačali vratarom Lovrom Kalinićem na posudbi iz Aston Ville i Markom Livajom koji je raskinuo sa AEK-om, te se vratio na Poljud u veljači 2021. godine. S Lovrom Kalinićem i Livajom počela se graditi današnja ekipa Bijelih, koja je u međuvremenu osvojila dva Kupa, a pojačao ju je Nikola Kalinić povratkom iz Verone u veljači 2022. Spektakularno je objavljen taj transfer, doslovno u “pet do dvanaest”, ali po noći. U nedjelju, u 23.55, Hajduk je objavio povratak Kalinića kao pravu ponoćnu bombu s Poljuda.

Treći povratnički val koji je izazvao najveći interes navijača, a posljedično i optimizam, bilježimo ove zime. Dvije posudbe, Perišića iz Tottenhama i Brekala iz Fiorentine, tek trebaju pokazati što će donijeti Bijelima, ali znamo što su donijeli prethodni najzvučniji transferi.

Nisu ostali dužni, ponijeli su ekipu do trofeja, naslova prvaka i najviše Kupova. Ono što nedostaje zadnjih sezona jest pravi europski rezultat, iskorak koji je kreirala Asanovićeva povratnička generacija prije 30-ak godina. Ekipa iz sezone 1994./95. najviše se i financijski isplatila jer gotovo svi su napravili transfere koji su Hajduku donijeli i zaradu. Nisu bili najunosniji ni rekordni, budući da rekorde uvijek pišu najmlađi talenti, ali nema spora, vrijedili su Bijelima angažmani najvećih zvijezda u HNL-u.

VELIKI ULAZNI TRANSFERI HAJDUKA

Aljoša Asanović

(Montpellier, 1994. godina)

Goran Vučević

(Barcelona, posudba 1994. godina)

Igor Štimac

(Cadiz, 1994. godina)

Slaven Bilić

(Everton, 2000. godina)

Milan Rapaić

(Fenerbahče, 2003. godina)

Niko Kranjčar

(Dinamo, 2005. godina)

Igor Tudor

(Juventus, 2007. godina)

Marko Livaja

(AEK Atena, 2021. godina)

Lovre Kalinić

(Aston Villa, 2021. godina)

Nikola Kalinić

(Verona, 2022. godina)

Ivan Perišić

(Tottenham, posudba 2024. godina)

Josip Brekalo

(Fiorentina, posudba 2024. godina)

Brekalu ovacije na Poljudu

Treći povratnički val koji je izazvao najveći interes navijača, a posljedično i optimizam, bilježimo ove zime. Dvije posudbe, Perišića iz Tottenhama i Brekala iz Fiorentine, tek trebaju pokazati što će donijeti Bijelima, ali znamo što su donijeli prethodni najzvučniji transferi. Nisu ostali dužni, ponijeli su ekipu do trofeja, naslove prvaka i najviše Kupova. Ono što nedostaje zadnjih sezona jest pravi europski rezultat, iskorak koji je kreirala Asanovićeva povratnička generacija prije gotovo 30 godina. Ekipa iz sezone 1994./95. najviše se i financijski isplatila jer gotovo svi su napravili transfere koji su Hajduku donijeli i zaradu. Nisu bili najunosniji ni rekordni, budući da rekorde uvijek pišu najmlađi talenti, ali nema spora, vrijedili su Bijelima angažmani najvećih zvijezda u HNL-u.

FINANCIJE

Dinamo je s Brekalom dogovarao 600.000 € plaće za polusezonu, a Hajduk je svotu spustio na 350.000 €. Brekalo se odrekao više od pola svoje plaće u Fiorentini, gdje ima 850.000 eura za pola godine.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 03:23