Ivan Bilić i Nikola Kalinić

 TOM DUBRAVEC Cropix
APSOLUTNI KAPITALAC

Bio je izvanredan igrač, mentor mu je prava trenerska legenda, on je najveće moguće pojačanje Hajduka

Kad bi se realizirala želja sportskog direktora, moglo bi se zaključiti da je na Poljud priveo "kapitalca"
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 08. lipanj 2024. 14:08

I dok je predsjednik Hajduka Ivan Bilić najavio da će se pitanje trenera "bijelih" riješiti do kraja sljedećeg tjedna, dotle je buknula vijest, ispada provjerena, da je kandidat broj jedan za klupu splitskog kluba Ivan Jurić, jedan od najrenomiranijih naših trenera. Ispravak navoda, provjereno je da je Jurić kandidat po želji sportskog direktora Nikole Kalinića, ali je ipak upitno hoće li se Kalina želja realizirati.

U svakom slučaju, kad bi se realizirala ta želja sportskog direktora, moglo bi se zaključiti da je na Poljud priveo "kapitalca", to jest trenera s najbogatijim kurikulumom od svih trenera koji su u prošlih dvadesetak godina vodili "bijele". Unaprijed bi se mogla garantirati provedba osnovnog zahtjeva Kalinića, ali i predsjednika Bilića, a to je da bi u taboru Hajduka zavladali red, rad i disciplina. Jurić je iz plejade generacije Hajduka koja je 1994/95. osvojila duplu krunu, on je tada počinjao svoj staž prvotimca, igrao je za "bijele" četiri godine, otad je prijateljskim vezama privržen trojici velikana "bijelih" Stipi Pletikosi, Igoru Tudoru i Ivanu Leki. U karijeri je još igrao za Sevillu, Albacete, Šibenik, Crotone i Genou, bio je izvanredan igrač klupskog formata.

Najveće moguće pojačanje

Kao trener najprije je bio pomoćnik slavnog Piera Gasperinija, danas trenera Atalante, koji je njegov mentor. U Italiji je ostvario zapaženu karijeru, vodio je Mantovu, Crotone, Genou, Veronu i, sada na kraju, Torino. U posljednje vrijeme predviđalo se da bi mogao preuzeti klub iz Premiershipa, ali izgleda da je postao blizak ideji povratka na Poljud. Bilo bi lijepo kad bi Jurić preuzeo "bijele" i to na dulji period, s njim bi momčad Hajduka dobila najveće moguće pojačanje.

image

Ivan Jurić

LAPRESSE/DDP USA/PROFIMEDIA Lapresse/ddp Usa/profimedia

Inače, na skupštini sportskog dioničarskog društva Hajduk, koja je trajala dulje od tri sata, svi izvještaji o radu u prošloj, 2023., godini prihvaćeni su gotovo aklamacijom, to jest većinom glasova, uz nekoliko glasova protiv i nekoliko suzdržanih. A to znači da su dioničari odobrili poslovanje splitskog kluba premda je bilo dosta kritičkih nota u prvom redu na račun neuspjeha u tek minuloj polusezoni. Tu i tamo u radu dosadašnjih skupština dioničara bilo je pojedinih istupa, koji su, može se kazati, remetili idiličnu sliku jedinstva o stanju na Poljudu, pogotovo o odnosima između Hajduka i udruge navijača Naš Hajduk, ali nikad se nije dogodila takva prozivka pojedinaca u odnosu na financijsko poslovanje. No, tu je većina dioničara izglasavanjem, to jest odobravanjem svih izvještaja, ostala monolitna premda se doslovno svi slažu da je prošla sezone bila neuspješna.

Bilićevi planovi

Dino Marković, predsjednik udruge Naš Hajduk, već uvodno je naglasio problem kroničnog rezultatskog neuspjeha u prvenstvu, "s obzirom na veličinu budžeta od 35 milijuna, kojeg se ne bi posramili ni brojni europski klubovi". Dapače, zaključio je:

- Hajduk je imao veliku priliku, a završio je kao šampion propuštenih prilika.

Tu činjenicu su, logično, svi prihvatili, ali - kako je to običaj - dioničari su, što je najlakše, optimistički raspoloženi u odnosu na novo prvenstvo, jer - ipak navodno - Hajduk raspolaže kosturom momčad za prvaka. No, taj sklad nadanja za novu šansu remetila su svojim istupima dvojica sudionika skupštine. Vedran Bukovac i Gordan Šangut u nekoliko su navrata s govornice ukazivali na probleme, uz brojne replike vodstva sastanka. Bukovac i Šangut osvjedočeni su ljubitelji splitskog kluba, otprije nekoliko godina žestoki kritičari funkcioniranja udruge ‘Naš Hajduk‘, pa su osnovali svoju pod imenom ‘Bit će Bili što su bili‘. Dvaput je Šangut, inače pripadnik kultne grupe "Stara torcida", pokušao, bez uspjeha, nametnuti odluku da se poslovanje Hajduka podvrgne neovisnom revizoru.

U raspravi o financijskom poslovanju čarobna riječ šefa blagajne Ive Matane bila je "factoring", pa je dokazivao da je stanje gotovo pa u savršenom redu, to jest kako je istakao Aljoša Pavelin, predsjednik Nadzornog odbora (Bukovac je nadzornike pozivao na ostavke):

- Poslovna izvedba je odlična, ona sportska je podbačaj.

Takva manipulacija je prozirna, jer Hajduk je nogometni klub, pa je utaman navodno poslovanje (opet s velikim dugom) kad su rezultati na terenu slabi. Usput, jedan od dioničara s dosta se ironije obratio skupštinarima:

- Imali smo predsjednika i čudotvorca sportskog direktora, koji su nam govorili da imamo karakternu momčad, a ona je doživjela sedam uzastopnih poraza.

Predsjednik Ivan Bilić najavio je planove za sezonu 2024/25.:

- Obećanja nećemo davati, želimo biti konkurentni u domaćoj ligi i plasirati se u grupno natjecanja Konferencijske lige. Osvježavat ćemo igrački kadar, ali vjerujem da raspolažemo kosturom sastava s kojim bismo mogli biti uspješni

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. lipanj 2024 14:36