DAMIR KRAJAC Cropix
BIŠĆANOVA PRESICA

Velike promjene u Dinamu uoči okršaja bivših suigrača: ‘U udarnom sastavu bit će novih igrača‘

Dino Perić se polako vraća u normalu, ali nema potrebe riskirati pa niti u nedjelju neće biti u kadru
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. svibanj 2023. 14:40

Dinamo u Gradski vrt dolazi kao novi-stari prvak Hrvatske. Prvi je to ogled momčadi Igora Bišćana nakon što je u gradu pod Marjanom ovjerila novu titulu. Jasno jest da u Maksimiru vlada super raspoloženje, Modri žele još jednu pobjedu. Kao što znate, Osijek će od iduće sezone igrati na svom novom stadionu, tako da se ovom utakmicom Dinamo zapravo oprašta od Gradskog vrta gdje je znao bilježiti lijepe pobjede, ali i neke neugodne poraze. Gostovanja na tom stadionu uvijek su bila nezgodna za zg-klub, pa eto, sad bi se plavi dečki od tog stadiona željeli oprostiti trijumfom.

- U svakom slučaju očekujem zahtjevnu utakmicu. Osijek je još dobroj borbi za Europu, nakon dva pozitivna rezultata, sigurno su podigli samopouzdanje, to je dodatak na njihovu kvalitetu. Njihovi rezultati koji su prethodili ovim dvjema posljednjim utakmicama, nisu bilo u skladu s kvalitetom koju posjeduje osječki klub. Dolaskom novog trenera stigli su i rezultati, tako da nas očekuje momčad koja je u uzlaznoj putanji, koja ima veliki motiv, sasvim sigurno će utakmica biti zanimljiva. Vjerujemo da ćemo mi doprinijeti tome da utakmica bude kvalitetna, nadamo se da ćemo mi na kraju osvojiti sva tri boda - kaže Igor Bišćan

image
VOJKO BASIC Cropix

U nedjelju se u Gradskom vrtu sudaraju i dva bivša suigrača, Igor Bišćan i Stjepan Tomas. U igračkoj karijeri Dinamov trener je za reprezentaciju Hrvatske odigrao 17 utakmica, dok je Osijekov 49 puta odijevao nacionalni dres. Oba su po jednom zabili za Vatrene. Tomas je godinu dana stariji od Bišćana, a u igračkoj karijeri promijenio je mnogo klubova. Osim za Dinamo, igrao je za Istru, Vicenzu, Como, Fenerbahče, Galatasaray, Gaziantespor, Bucaspor i Rubin Kazan. S Dinamom je osvojio pet naslova prvaka i tri puta kup. Dva puta je osvojio naslov u Turskoj, s Galatasarayom i Fenerbahčeom, a s Galatom je osvojio i kup. U arhivi ima i dva naslova prvaka Rusije s Rubin Kazanom. Igor Bišćan je pak osim za Dinamo igrao za Samobor, Liverpool i Panathinaikos. Riznica trofeja u igračkoj karijeri mu je stvarno debelo ispunjena. Čak je devet puta s Dinamom osvojio naslov prvaka, dodao je i pet kupova. Najveća mu je titula naravno ona u sezoni 2004/05 kad je s Liverpoolom osvojio Ligu prvaka. S Redsima je uzeo i UEFA Superkup, FA kup, dva puta Liga kup, te engleski Superkup.

Kao trener Tomas je prije Osijeka samostalno vodio Antalyaspor, Rizespor, Göztepe i Šerif. U trenerskoj karijeri za sada nema niti jedan osvojeni trofej. Bišćan je pak kao trener bilježio samo uspjehe. Rudeš je na početku karijere plasirao u Prvu HNL, naslove prvaka osvajao je s Olimpijom i sada Dinamom, uzeo je hrvatski kup s Rijekom, a ima i pospremljen slovenski kup sa Zmajčekima. Zanimljivo, prije nego što će postati trener Osijeka, špekuliralo se da će Tomas postati skaut ili sportski direktor Dinama. Da se to ostvarilo, danas bi ova dva trenera surađivala u Maksimiru, ovako su na suprotnim stranama.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Je li Bišćanu priprema momčadi za sudar s Tomasom nezgodna s obzirom na to da su Osječani u zaista sjajnoj seriji, dok je njegova momčad ostvarila svoj cilj...

- Ne bi trebao biti preveliki problem. Mi se fokusiramo na sebe, vjerujemo da smo mi ti koje bi se trebalo više pitati u svakoj utakmici u HNL-u, uz sve dužno poštovanje svima drugima. Sad kad smo osigurali naslov, ipak smo u lakšoj situaciji i možemo probati neke stvari i neke igrače. To ćemo i raditi. Ali ozbiljnost, težnja što je moguće boljoj igri i rezultatu će uvijek biti prisutna. Jednostavno, Dinamo to traži, naši navijači to traže. Mi ćemo se tako nastaviti ponašati i dalje. Mi uvijek imamo maksimalne zahtjeve, takvi ćemo izaći u Osijeku.

Dinamo u Gradskom vrtu simbolički zapravo počinje pripreme za novu sezonu. Za očekivati je rotacije u Bišćanovoj momčadi.

- Svi su u kadru osim Perića i Theophilea. Imamo dosta mladih u rosteru, a juniori igraju važnu utakmicu, pa ćemo vidjeti koga od njih ćemo prepustiti juniorskoj momčadi. Da, pokušat ćemo s rotacijama, već u Osijeku će u momčadi biti nekoliko novih igrača u udarnoj jedanaestorici, a neki će dobiti i minutažu tijekom utakmice. To je dobro, sad smo u situaciji u kojoj si to možemo priuštiti. Sezona traje još nekoliko utakmica, moramo vidjeti s kojim kadrom raspolažemo, kako bi dobili bolju sliku za pripreme - zaključio je Bišćan

Inače, treba spomenuti još nešto. Dino Perić je nekoliko utakmica igrao pod temperaturom na svoj zahtjev i tako pomogao momčadi u borbi za naslov. Momčad i to jako to jako cijene. No, na pretragama krvi nalazi nisu krvi nisu bili najbolji, pa je morao odmoriti na Poljudu. Vraća se polako sve u normalu, ali nema potrebe riskirati pa Perić niti u nedjelju neće biti u kadru.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 16:09