Grcka, Atena, 070823.
Opap Arena.
Trening GNK Dinama dan uoci utakmice 3. kola kvalifikacija za Ligu prvaka protiv FC AEK-a.
Na fotografiji: Takuro Kaneko.

 RONALD GORSIC Cropix
TEŠKI CAJTNOT

Tragedija u Grčkoj izazvala kaos u kalendaru HNL-a: Evo kad bi Dinamo trebao odigrati odgođene utakmice

Ovo pobuđuje sumnje u regularnost natjecanja, no iz HNS-a uvjeravaju da je sve po propozicijama
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 08. kolovoz 2023. 17:00

Odluka UEFA da se odgođena utakmica AEK – Dinamo igra u subotu, 19 kolovoza u Ateni, utjecala je, dakako, i na kalendar natjecanja u HNL. Pa je tako, praktički automatizmom, Povjerenik za natjecanje HNL, Josip Brezni, po službenoj dužnosti odgodio utakmicu 5. kola HNL, Dinamo – Varaždin, koja se trebala te subote, 19. kolovoza, igrati u Zagrebu.

Bit će to, dakle, druga Dinamova odgođena prvenstvena utakmica. Prva je bila s Lokomotivom u Kranjčevićevoj, koja se trebala igrati u 4. kolu, u subotu, 12. kolovoza, no na zahtjev maksimirskog kluba ta je utakmica odgođena zbog europskih okršaja s AEK-om. U novonastaloj situaciji jednostavno je morala biti odgođena i utakmica 5. kola Dinamo – Varaždin i poremećen je kalendar domaćeg natjecanja. HNS tu ništa ne može, riječ je o izvanrednoj situaciji i HNS se morao prilagoditi novoobznanjenim terminima UEFA-e.

image

Grcka, Atena, 070823.
Opap Arena.
Trening GNK Dinama dan uoci utakmice 3. kola kvalifikacija za Ligu prvaka protiv FC AEK-a.
Na fotografiji: Dario Simic.
Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

RONALD GORSIC Cropix

Napomenimo da ova odgoda ne utječe na spoznaju da Dinamo ima pravo na još jednu možebitnu odgodu prvenstvene utakmice tijekom natjecanja u skupini europskih klupskih natjecanja. Prema propozicijama, naime, svaki klub koji sudjeluje u skupini, ima pravo odgoditi jednu prvenstvenu utakmicu u kvalifikacijama i jednu plasira li se u skupinu. Budući da je ovo izvanredna situacija, te da Dinamo nije tražio odgodu, nego je utakmica Dinamo – Varaždin odgođena po službenoj dužnosti, Plavima ostaje još jedan termin za odgodu tijekom natjecanja u skupini. Zasad su, podsjetimo, Zagrepčani osigurali nastup u skupini Konferencijske lige.

A kad bi mogle biti odigrane utakmice Lokomotiva – Dinamo i Dinamo – Varaždin? Sigurno ne prije proljeća, ove jeseni definitivno neće biti tih utakmica! Jer, neće biti slobodnih termina za odigravanje odgođenih utakmica. Uostalom, u propozicijama natjecanja piše da se odgođene utakmice HNL-a ne igraju sve dok neki klub nastupa u skupini europskih klupskih natjecanja. A budući da će Dinamo sigurno do prosinca igrati u Europi, nema ni slobodnog termina za odgođene prvenstvene utakmice.

Dvoboji s Lokomotivom i Varaždinom na rasporedu će biti tek sljedeće godine, a moraju se odigrati najkasnije dva kola prije završetka natjecanja.

Može li to utjecati na regularnost natjecanja? U HNS-u su uvjereni da spomenute odgode ne mogu utjecati na regularnost, budući da se sve radi u skladu s propozicijama natjecanja, koje su prihvatili i usvojili svi klubovi. Ne može, dakle, biti nikakve neregularnosti, sve dok je ono što se događa predviđeno nogometnim aktima i propisima, usvojenima prije početka natjecanja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. rujan 2024 06:17