RONALD GORSIC Cropix
POSLOVI NA ČEKANJU

Grčka tragedija stopirat će velike Dinamove transfere? Na Maksimiru moraju u veliku diplomatsku misiju

Gledajući striktno nogometna posla, moramo se zapitati kojim smjerom će teći ova Dinamova sezona
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 08. kolovoz 2023. 19:09

U kasnim prijepodnevnim satima današnjeg dana iz Dinama i UEFA-e stiglo je priopćenje o odgodi večerašnjeg susreta između Modrog kluba i domaćina AEK-a, pa se tako unatoč velikoj tragediji huliganskih ispada moramo zapitati kojim smjerom će teći ova Dinamova sezona.

Gledajući striktno nogometna posla, mora se primijetiti kako su sljedeća dva dvoboja protiv grčke momčadi trebala biti ključni trenuci u sezoni za hrvatskog prvaka, što rezultatski, što financijski. Upravo su za ove susrete Modri rezervirali svoja četiri kapitalca (Ivanušeca, Šutala, Livakovića i Petkovića), od kojih za barem trojicu postoje ozbiljni navodi prema kojima bi im to bili posljednji nastupi u plavom dresu.

Najčišća budućnost bila je ona Dominika Livakovića i Luke Ivanušeca, koji su pristali ispuniti zahtjeve kluba i odigrati ključne susrete prije nego što napuste Dinamo i ostvare transfere u inozemstvo. Ivanušecov klub je kristalno jasan, tu govorimo o nizozemskom Feyenoordu, dok se za Livakovića još treba dočekati definiran odgovor na to pitanje.

Za usluge Josipa Šutala zainteresirano je pregršt klubova, od onih financijski najjačih poput premierligaša Nottingham Foresta i West Hama, talijanske Fiorentine ili pak slavnog Ajaxa. Neke jake ponude već su stigle na maksimirsku adresu, ali sve operacije su stavljene ‘na čekanje‘, dok se ne sazna hoće li Dinamo biti u igri za financijsku injekciju koju donosi Liga prvaka.

image
RONALD GORSIC Cropix

Odgodom prve utakmice situacija se znatno zakomplicirala. Dinamo će svoj prvi susret trećeg pretkola Lige prvaka odigrati za tjedan dana, u utorak 15. kolovoza, a uzvrat u Grčkoj na rasporedu je četiri dana kasnije, u subotu 19. kolovoza. Pretpostavimo li da se kod Dinama planovi nisu promijenili, to bi značilo da će sve priče o transferima stati na još minimalno 12 dana, što se nikako neće svidjeti zainteresiranim klubovima koji već sljedećeg tjedna počinju svoja ligaška prvenstva.

Već ovoga vikenda počinju englesko, španjolsko, pa i nizozemsko prvenstvo, čime bi potencijalni udvarači prva dva kola morali odraditi bez modrih pojačanja. Poznato je da su klubovi već ranije negodovali oko Dinamovih zahtjeva za utakmicu s AEK-om, a ovakav rasplet situacije mogao bi potencijalno ugroziti neke od dogovorenih transfera, ako zainteresiranima ‘pukne film‘.

Što se više cijeli proces produljuje, to manje vremena Dinamo ima i za potencijalne zamjene. Priča o Lokomotivinom dvojcu, Stojkoviću i Kačavendi već dugo je aktivna, ali konkretnog napretka još nije bilo. Prema UEFA-inom rasporedu, u slučaju eventualnog prolaska Dinama u doigravanje Lige prvaka, prva utakmica na gostovanju kod Antwerpa igrala bi se već 22. kolovoza, samo tri dana nakon subotnjeg sraza u Ateni. Time bi Dinamo u teoriji imao tri dana za ispunjavanje obveza prema klubovima kroz realizaciju transfera, što ne bi ostavilo nimalo vremena za ojačavanje ekipe pred završno pretkolo.

Osim komplicirane situacije u Europi, ovakav rasplet potpuno je pomutio Dinamov raspored u HNL-u. Vikend utakmica s Lokomotivom je odgođena i tu više nema povratka, a subotnji sraz s AEK-om 19. kolovoza znači da je i utakmica s Varaždinom na Maksimiru također odgođena. Sljedeći ligaški sraz trebala bi biti domaća utakmica s Rijekom, međutim i u ovom slučaju postoji puno upitnika oko odigravanja utakmice.

Za taj ogled ključan je plasman Rijeke u doigravanje Konferencijske lige. U slučaju da Rijeka prođe treće pretkolo protiv B36 Torshavna, Riječanima bi se zakazala utakmica doigravanja u četvrtak, 24. kolovoza, što bi značilo da je jedini preostali termin za odigravanje te utakmice nedjelja, 27. kolovoza, zbog minimalnog odmora od dva dana između utakmica.

U tom bi se slučaju utakmica Dinamo – Rijeka mogla igrati, i to samo u nedjelju – a i taj termin je validan samo pod uvjetom da Dinamo ne dobije zakazan termin za utorak, dva dana kasnije, 29. kolovoza, u možebitnom doigravanju za ulazak u Ligu prvaka.

Ako se stvari ne poklope, to bi značilo da Dinamo potencijalno neće odigrati utakmicu Supersport HNL-a sve do 2. rujna, kada je na rasporedu susret na Opus Areni protiv Osijeka. Mjesec dana bez ligaškog prvenstva, četiri utakmice zaostatka za ostalima, manjak natjecateljskog ritma naspram konkurencije i onda zgusnuti raspored do kraja sezone mogao bi predstaviti problem za Dinamo (koji doduše ima iskustvo igranja ritma od dvije utakmice tjedno), ali se dovodi u pitanje igraju li svi po istim pravilima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. listopad 2024 19:07