DAMIR KRAJAC Cropix
UTAKMICA ISTINE

‘To je velika Dinamova šansa! A tko kaže da se na Maksimiru ne može oteti koji bod Borussiji i Milanu?‘

Nikola Jurčević prokomentirao je nadolazeću utakmicu Modrih u Ligi prvaka
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. listopad 2024. 10:39

Poznati hrvatski nogometni trener i zapaženi tv komentator Nikola Jurčević (58), zna sve o austrijskom nogometu. U Austriji je proveo veliki dio svoje karijere, a igrao je i u Salzburgu s kojim je osvajao trofeje, čak njih četiri, dva puta prvenstvo, dva puta Superkup. Samo što se u njegovo vrijeme klub nije bio pod patronatom Red Bulla, zvao se Casino Salzburg.

Popričali smo s Nikolom u predvečerje sudara Salzburga i Dinama u okviru trećeg kola Lige prvaka koji se igra 23. listopada. Klubu iz grada soli ne cvjetaju ruže u posljednje vrijeme. U dvije dosadašnje utakmice Lige prvaka prvo su poraženi od Sparte iz Praga na gostovanju s 0:3, onda ih je na njihovom stadionu ponizio Brest, izgubili su 0:4. U austrijskom prvenstvu u posljednjem kolu pred reprezentativnu stanku Sturm ih je razbio s 5:0. Što se događa s Bikovima, je li utakmica protiv ovakvog Salzburga velika šansa za Dinamo?

- Salzburg je godinama dominirao austrijskom ligom. Paralelno su i odgajali igrače za prodaju. Uspješno su to radili godinama, radilo se o top milijunskim transferima. Sjetimo se transfera Sanea, Haalanda, Adeyemija... To je trajalo godinama, mogli su suvereno osvajati austrijska prvenstva i iznimno uspješno igrati u Europi. Usput su uvijek obnavljali momčad. Sve je to trajalo do prošle sezone. Tu su stali, nisu uspjeli složiti takve momčadi kao što su ih slagali prošlih sezona. Najveći problem su imali u obrani. Ponajviše na stoperskim pozicijama gdje imaju mlade igrače. Koji se u dosadašnjem utakmicama na najvišoj razini nisu pokazali kao posebno kvalitetni - kazao je u uvodu Jurčević.

Poljuljani i ranjeni Salzburg, zbog svih poraznih rezultata i činjenice da im se novi igrači nisu na pravi način adaptirali, može biti nezgodan i opasan

Također, došlo je i do promjene trenera, bivši pomoćnik Jurgena Kloppa, Pepijn Lijnders preuzeo je momčad Bikova.

- Hito je novi trener implementirati, recimo to tako, igru Liverpoola. Makar isitni za volju, Salzburg ima slične principe igre kao društvo s Anfielda. Gledao sam i pratio utakmice Salzburga. Držim da su se malo precijenili. Mislili su da će s tako mladom momčadi moći biti uspješni, ali zasad imaju dosta problema i u Europi i domaćem prvenstvu. Ovakvi rezultati su svakako iznenađujući za njihove kriterije.

Nakon analize Salzburga, razgovarali smo o šansama Modrih u Salzburgu.

- Mislim da je ta utakmica velika šansa Dinama! Ali poljuljani i ranjeni Salzburg, zbog svih ovih poraznih rezultata i činjenice da im se novi igrači nisu na pravi način adaptirali, može biti nezgodan i opasan. Salzburg će tražiti povratak pobjedničkim rezultatima. A kud ćeš bolje šanse od Dinama... Tako oni sigurno misle. Salzburg će baš protiv Dinama tražiti svoj ‘come back‘.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Podsjetio se Jurčević nekih prethodnih okršaja Salzburga i Dinama...

- U svim tim utakmicama u dosadašnjem razdoblju, šanse Salzburga i Dinama bile su podjednake, omjer je nekako uvijek bio 50:50. Ili čak je Salzburg imao neku malu prednost u postocima. No, ovoga puta, dajem prednost Dinamu!

A kako mu izgleda Dinamo kojem daje prednost u sudaru sa Salzburgom?

- Dinamu su se dogodili teški porazi od Bayerna i Slaven Belupa. S tim da je onaj poraz u Koprivnici bio posljedica onog u Allianz Areni. Došlo je do vezane varijante padanja u crnu rupu. Takvi porazi nisu objektivna vrijednost Dinama. Novi trener Nenad Bjelica je u ovom početnom razdoblju uspio stabilizirati momčad, pogotovo u defenzivnom dijelu. Modri će i dalje biti glavni konkurent za naslov prvaka Hrvatske, s realnim šansama da u nekim utakmicama Lige prvaka dođe do bodova. Možda se plasirati i dalje.

Nije lako balansirati između europskih recimo 5-4-1 i klasične Dinamove igre u nacionalnom prvenstvu

Odmah je kazao gdje vidi šansu Dinama, osim one prve u Salzburgu.

- Nakon velike prilike u utakmici s Salzburgom, šansa je i utakmica s Slovanom u Bratislavi. Salzburg i Slovan manje su kvalitetni od Dinama. Također, moguća prilika jest i Celtic, a tko kaže da se na Maksimiru ne može oteti koji bod Borussiji i Milanu? Ali uspjesi sa Salzburgom, Slovanom i Celticom mogli bi biti dovoljni za nastavak natjecanja u Ligi prvaka.

Kaže da je bod s Monacom bio jako bitan.

- Jest da je Dinamo bio na pragu pobjede protiv Francuza, ali svejedno, neodlučeno je strahovito bitno za nastavak natjecanja u Ligi prvaka. Ta utakmica je vratila momčad u život, vratila joj samopouzdanje. Makar, nije baš jednostavna situacija za Bjelicu. Dinamo ima jako puno igrača, širok kadar, nogometaša slične kvalitete. Pa se teško odlučiti tko će startati u određenom trenutku. Takva situacija ponekad može donijeti i neka nezadovoljstva. Pogotovo u kontekstu što Dinamo mora igrati na dijametralno suprotan način u većini utakmica Ligi prvaka i domaćem prvenstvu. Što smo vidjeli protiv Monaca kad se igralo na tranziciju igre, kontre i polukontre. A onda su sljedećoj utakmici u Varaždinu igralo se drukčije, s krilnim igračima. Bjelica im dosta posla, nije to baš tako jednostavno. Nije lako balansirati između europskih recimo 5-4-1 i klasične Dinamove igre u nacionalnom prvenstvu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Jurčević zaključuje...

- Čini mi se da je Dinamo prebrodio krizu, dobili su trenera koji poznaje ambijent i momčad, nad Maksimir su se nadvile svjetlije boje.

Linker
16. listopad 2024 10:39