DAMIR KRAJAC Cropix
MODRI MERCATO

Stvara se nova momčad, u Maksimiru je prometno i to s razlogom! Dinamo ne želi da mu se ponovi prošlo ljeto

Generacija koja je zadnje 4 godine ispisivala povijesne trenutke mogla bi uskoro otići među uspomene
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 22. lipanj 2022. 20:27

Boško Šutalo u utorak je u Zagrebu obavio liječnički pregled, riješio zadnje detalje transfera u Dinamo i potpisao petogodišnji ugovor s Modrima. Već u srijedu je bio u autobusu, koji je Antu Čačića i njegovu momčad odvesti u Moravske Toplice na glavni dio priprema.

Stoper, vezni i napadač

Modri su danima radili na jednom od najviših transfera dosad, spominje se svota od oko četiri milijuna eura, koliko bi trebali platiti Atalanti za usluge U-21 reprezentativca. U pitanju je igrač koji je primarno stoper, potom i desni bek, na toj je poziciji često igrao kod Igora Bišćana u mladoj selekciji. Zato je, između ostalog, Dinamo i želio Šutala, jer može pokriti i tu poziciju.

"Jako sam sretan zbog dolaska u Dinamo. Dinamo je najuspješniji hrvatski klub koji ostvaruje svake sezone značajne uspjehe u hrvatskim natjecanjima i u Europi. Momčad ima veliku kvalitetu, vrhunske pojedince, sjajan stožer. Pratio sam klub i momčad u posljednje vrijeme, posebno zadnjih par sezona ostvaruju povijesne uspjehe i to je sigurno nešto što je jako važno za Dinamo, ali i za hrvatski nogomet općenito. Vjerujem da će momčad i u novoj sezoni ostvariti brojne uspjehe i dobre rezultate u prvenstvu, Kupu i Europi. Prije svega tu je veliki derbi na početku sezone i trofej Superkupa koji želimo osvojiti", prve su Šutalove riječi nakon potpisa ugovora.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Stoper, vezni i napadač, to su bili Dinamovi primarni ciljevi uoči početka prijelaznog roka. Stigao je iskusni i plodni napadač Josip Drmić, potom potentni, energični i mladi veznjak Robert Ljubičić, sad je u prvom planu Boško Šutalo, a u fokusu je i - Matej Mitrović!

Naime, ovaj 28-godišnji stoper s 12 nastupa za reprezentaciju od utorka više nije igrač belgijskog Club Bruggea. Sporazumno je raskinuo ugovor s klubom, slobodan je igrač i mogao bi također doći u Maksimir. Vijest je to koju su u utorak poslijepodne objavili belgijski mediji, nakon što se Mitrović nije pojavio prvog dana priprema Club Bruggea. Odmah potom stigla je informacija da hrvatski branič više nije dio momčad, niti kluba, i da je slobodan potražiti novu destinaciju. Neki mediji tvrde da je najizgledniji njegov povratak u Hrvatsku, da ga žele čak tri kluba, ali da je među njima najvjerojatniji dolazak u Dinamo. Također, Mitrović ima ponudu s Bliskog istoka i nije isključeno da će tim putem, ali da je dolazak u HNL, posebno u Dinamo, vrlo ozbiljna ideja.

Odlazak "stare garde"

Nisu u Dinamu imuni na Mitrovića, bio je on želja Modrih već ranije, a pričalo se o njemu i prošlog ljeta i zime. Međutim, tada je bio dosta skup, Brugge ga nije želio pustiti ispod 2,5 - 3 milijuna eura, iako nije u zadnje vrijeme bio u prvom planu i često se u belgijskim medijima moglo pročitati da s njim Crno-plavi ne računaju i da si može potražiti novi klub. Zanimljivo, lani mu je klub i produljio ugovor do 2024., međutim, godinu dana kasnije Mitrović odlazi kao slobodan igrač. I kao takav je, naravno, zanimljiv i Dinamu i još nekim našim klubovima, a, bude li njegovo odredište Maksimir, mogla bi u zadnjoj liniji Modrih uslijediti prava čistka.

Kako god, Dinamo je jako krenuo u prijelazni rok, a razlog je jasan - u Maksimiru ne žele da im se ponovi prošlo ljeto, šokantni odlasci zbog kojih su "šepali" čitave sezone.

Prvo je, sjetimo se, otišao Mario Gavranović, vrlo brzo shvatili su u Dinamu koliko im nedostaje njegovih 15-ak golova po sezoni. Otišao je i Lovro Majer, doduše, bio je to transfer s kojim se računalo, ali s obzirom da je otišao tek sredinom kolovoza, nije mu bilo lako pronaći zamjenu. A onda na kraju i Kristijan Jakić, u zadnjim danima prijelaznog roka. Naravno, prije svih njih i Joško Gvardiol, ali za njegov se odlazak znao mjesecima. Kad se sve to "nakalemilo" na rani početak sezone, na kratki odmor između dviju sezona, na ozljede i igrače izvan forme, dobili smo jednu turbulentnu sezonu. Koja je rezultatski, na kraju, bila vrlo uspješna.

Međutim, u Maksimiru vjeruju da su izvukli pouke i da ovi bi potezi koje povlače zadnjih tjedana trebali spriječiti da se dogodi sličan scenarij.

Malo-pomalo stvara se u Dinamu nova momčad, pripremaju se Modri svakim potezom na odlazak "stare garde" i ponekog mladog zaslužnika. Ivan Nevistić vratio se s posudbe u Lokomotivi i spreman je uskočiti ako ode Dominik Livaković. Stopera je ionako višak, čak i da ne ode Josip Šutalo, netko će morati otići.

Velika transfer-lista

Znamo da je Kevin Theophile-Catherine u zadnjoj godini ugovora, isto kao i Emir Dilaver, te da bi i oni mogli napustiti svlačionicu pod Jugom. Stara je već i priča o Oršiću i Ivanušecu, oni bi nakon europskih kvalifikacija mogli konačno u inozemstvo, pogotovo Ivanušec na čijem se transferu, navodno, radi.

Petković je također među onima koji su vječno na popisu mogućih transfera, a nije isključeno da bi mogla stići i ponuda za kapetana Ademija, no pitanje je bi li on i tada napustio klub. Već je proljetos došao Mahir Emreli, od kojega se tek sad očekuju prava izdanja, pred kraj sezone probudio se Dario Špikić i pokazao da se i s njim može računati, veliki je potencijal pokazao Martin Baturina, vraća se Marko Bulat, priliku će dobiti Antonio Marin...

Puno igrača na popisu, jasno je da ne mogu svi participirati u Čačićevim planovima, zato je potpuno jasno i da za neke neće biti mjesta. Malo-pomalo stvara se u Maksimiru novi Dinamo, generacija koja je zadnje četiri godine ispisivala povijesne trenutke i rušila europske barijere, mogla bi uskoro potpuno otići među uspomene.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 22:12