Ante Čačić ima težak zadatak rezanja viška igrača u momčadi

 GORAN MEHKEK Cropix
BORBA ZA POZICIJE

Ante Čačić radi veliko pospremanje u svlačionici, čak 9 igrača je viška!? No, postoji i drugo rješenje...

Ne bi čudilo da trener Dinama ipak uđe u sezonu sa širim rosterom nego što je najavio
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. lipanj 2022. 17:05

Dinamo će do 2. srpnja boraviti u Moravskim Toplicama, slovenska termalna oaza Plavima je već tradicionalno ljetni dom, a odigrat će i dvije prijateljske utakmice. U nedjelju 26. lipnja protiv Shkendije i na kraju 1. srpnja sa Spartakom iz Trnave.

Ante Čačić poveo je momčad u susjedstvo u srijedu poslijepodne, a dva su temeljna pitanja - hoće li Moravske Toplice biti rezalište u kojem će trener "posjeći viškove" i doći do najavljene brojke 21 igrača i trojice vratara, te je li desetak dana odmora dovoljno reprezentativcima koji su imali napornu sezonu i zaključili je, kad se radi o Dalićevim izabranicima, pobjedom nad Francuskom na Stade de Franceu 13. lipnja? Iako je od Modrih u tom dvoboju igrao samo Josip Šutalo...

Dobar uvid

Dinamov trener doveo je u Sloveniju 30 igrača, a još trojica iz hrvatske A vrste priključit će se za vikend - Livaković, Oršić i Josip Šutalo. Na prvom okupljanju u Zagrebu 13. lipnja Čačić je kazao:

"Sigurno je da u rotaciji imamo dovoljno kvalitete, a moje "geslo" je 21 igrač plus trojica vratara i toga ću se držati. U redu, eventualno možemo povući još kojeg, ali mislim da je loše ako ih je previše jer tada bi bilo onih koji ne bi imali pravog natjecateljskog podražaja. Neće biti lako, ali odlučit ćemo uskoro."

Od ekipe koja se odazvala na prozivci, trener u Sloveniju nije poveo samo golmana Ivana Mandića, a dodao je reprezentativce te mladog krilnog napadača Gabrijela Rukavinu, sina nekadašnjeg igrača i dugogodišnjeg izbornika kadeta Tomislava Rukavine. U međuvremenu je, usput, Dinamo jednog mladog igrača poslao na posudbu - Ivan Šaranić (19) završio je u slovenskom Bravu.

Postoji opcija da klub nekoga proda, ali i da se pojavi još koje novo ime. Ovog časa to je kadar od 33 igrača, nikome ne bi bilo lako pročistiti ga do 24, pa ne bi čudilo da Čačić ipak uđe u sezonu sa širim rosterom nego što je najavio. Opet, kad imaš jasnu ideju što želiš, odabereš one koji će to najbolje realizirati... Dva test-susreta u tome mogu nešto pomoći, no trener zacijelo već ima jako dobar uvid koliko tko vrijedi i može.

Tridesetorica koji su stigli na pripreme su vratari Zagorac, Nevistić i Čavlina te igrači Moharrami, Štefulj, Boško Šutalo, Ademi, Lauritsen, Ivanušec, Gojak, Andrić, Petković, Emreli, Bočkaj, Ristovski, Ljubičić, Drmić, Marin, Tolić, Mišić, Theophile-Catherine, Bulat, Franjić, Jurić, Baturina, Perić, Dilaver, Menalo, Špikić i Rukavina.

Borba za pozicije

Za neke od njih pripreme su borba za pozicije, a za sve bitan dio stjecanja kondicije. Ovaj put igrači koji ne idu na SP imaju samo četiri mjeseca polusezone jer zadnje kolo prije stanke je zaključno s 13. studenim, ali Vatreni tek nakon toga putuju na Svjetsko prvenstvo i moraju biti u top formi. Dinamovi reprezentativci prošlog ljeta nisu imali pravi odmor nakon Eura jer već 7. srpnja čekao ih je prvi europski klupski izazov i neki su krajem jeseni pojedine lošije nastupe pripisivali tome. Sad su opet dobili svega sedam dana pauze (Ivanušec), odnosno, desetak dana (Livaković, J. Šutalo i Oršić). Isto tako u nacionalnim vrstama su bili i Gojak, Menalo, Moharrami i Emreli, te u mlađim kategorijama nešto kraće Baturina, Marin, Čavlina i Bulat.

Je li to dovoljno ili bi se moglo dogoditi da na SP-u Modri imaju "teške noge"? Program fizičke pripreme vodi Ivan Štefanić, uz njega su i dvojica suradnika, to su Stipe Marina i Milan Šnjarić. Odgovor smo potražili kod Luke Milanovića, kondicijskog trenera Vatrenih, koji im daje za pravo:

"Neki klubovi nemaju mogućnost dati igračima duži odmor zbog kalendara natjecanja, kao što je Dinamo. Zato je odluka logična", kaže Milanović.

Mundijal će biti dobar

No, da preskoče Sloveniju i uključe se, recimo, 4. srpnja, da predahnu tri tjedna, ne bi ništa propalo, čak i da ne igraju Superkup 9. srpnja s Hajdukom.

"Nije to nužno jer ta nepuna dva tjedna odmora mogu čak biti O.K. Znam da će u Dinamu učiniti sve da pametno doziraju opterećenja, bit će to vrhunski odrađeno. S druge strane, kad bi imali više odmora, to ne bi smio biti pasivan odmor. Recimo, kad nogometaš ima mjesec dana stanke samo je jedan dio pasivan odmor, drugi mora biti aktivan. Tada radi po individualnom programu koji će mu omogućiti, kad se vrati u klub, da uđe u puni nogometni trening."

Koliko je preporučeno maksimalno pasivnog odmora?

"Više od deset dana ne bi smjelo biti. Nakon toga mora nešto lagano raditi, krenuti s umjerenim treningom. Nije nužno da to bude nogomet, može igrati tenis ili nešto drugo..."

Milanovića smo pitali i kako komentira da su lani ujesen pojedine lošije igre Dinama neki pripisivali nedostatku ljetnog odmora reprezentativaca i može li se dogoditi da ovaj put padnu u formi baš pred SP?

"Ne. Nikako ne! Na Dinamove igrače neće ostaviti traga za SP to kad će krenuti s ljetnim pripremama. U Dinamu pametno planiraju, tako će ih i dozirati i tu neće biti apsolutno nikakvih poteškoća. Sve je to prihvatljivo i O.K. Inače, očekujem da će se na ovom Svjetskom prvenstvu igrati bolji nogomet upravo zato što je u studenom i prosincu, a ne u lipnju i srpnju. Druga je stvar što pretpostavljam da će igrači koji odu daleko u Kataru imati problema u drugom dijelu sezone. Morat će pametnije dozirati opterećenja...", zaključio je Luka Milanović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 05:23