Mahir Emreli

 FOTO OLIMPIK Nurphoto Via Afp
ATOMSKI NAPAD

Novo Dinamovo pojačanje može zamijeniti čak 5 igrača, ali ima jedan velik hendikep! Kopić je to već najavio...

Otkrivamo što dolazak Emrelija znači u kontekstu aktualnih napadačkih potencijala Dinama
Piše: Mladen Bariša/Jutarnji listObjavljeno: 03. veljača 2022. 21:40

Lista Dinamovih igrača za utakmice osmine finala play-offa Europske lige (protiv Seville) praktički je već bila zaključena. Međutim, u posljednji trenutak, maksimirska je administracija dopisala i ime Mahira Emrelija. Reprezentativac Azerbajdžana u srijedu je potpisao četverogodišnju prisegu "modrima".

Informacije o novom igraču mediji su uglavnom sakupljali ‘‘kopajući po internetu‘‘ i(li) usmenom predajom, posredstvom (rijetkih) trenera koji su 24-godišnjeg napadača doživjeli uživo. Radi se o igraču koji može konkurirati za sve napadačke opcije, odnosno na mjestu središnje ‘‘špice‘‘, ali i obje krilne pozicije.

Dakako, navijače "modrih" ponajviše intrigira pitanje: što dolazak novog igrača znači u kontekstu aktualnih napadačkih potencijala i hijerarhije unutar maksimirske svlačionice?

Kopić preferira 3-5-2

Trener Željko Kopić u dosadašnjih je šest natjecateljskih utakmica (koliko je vodio Dinamovu momčad) etablirao sustav igre 3-5-2. Poglavito je mehanizme igre u utvrđenom rasporedu uvježbavao tijekom pripremnog razdoblja u Rovinju. U premijernoj utakmici nastavka sezone, protiv Rijeke, napadački su tandem tvorili Komnen Andrić i Mislav Oršić.

Upravo zahvaljujući spomenutom dvojcu, maksimirski je blitzkrieg učinkovito okončan već za prvih 40-ak minuta igre.

Mnogi su izvjestitelji spomenutog sraza uzgredno konstatirali kako se neigranje Brune Petkovića nije niti primijetilo. Zanimljiv je podatak da se u Kopićevom Dinamu Petković pojavio samo jednom, u premijernom nastupu protiv Hajduka (0:2). Njegovu su nazočnost na terenu stalno priječile ‘‘nesretne okolnosti‘‘ (ozljeda, bolest, kartoni...).

No, trener Dinama višekratno je naglasio kako u futurističkoj projekciji Dinama kao napadački dvojac vidi prije svega Oršića i Petkovića. Kopićeva procjena logična je i očekivana, s obzirom na to da se radi o ‘‘špicama‘‘ reprezentativnog potencijala, ujedno i najvrednijim (uz Ivanušeca) maksimirskim eksponatima.

Dobru je formu tijekom pripremnog razdoblja iskazao i Deni Jurić. Australski je Hrvat također uvjerio Dinamov stožer kako mu odgovara igra u tandemu s Oršićem (u prijateljskoj utakmici protiv Sturma). Faktički, trener "modrih" Željko Kopić trenutačno na dispoziciji (za formaciju 3-5-2) ima neupitnog Oršića, kojemu će prema situaciji (ili potrebi) dodavati - Petkovića, Andrića ili Jurića. Poštujući hijerarhiju - upravo spomenutim redoslijedom!

image

Mahir Emreli

FOTO OLIMPIK Nurphoto Via Afp

Formalno, na Dinamovom se igračkom rosteru (još uvijek) nalazi i Duje Čop. On, međutim, nije prošao pripremni ciklus s "modrima", niti je u konkurenciji za sastav. Izvjesno je da će karijeru nastaviti ‘‘negdje, u Aziji‘‘. Zanimanje za njegove nogometne posebnosti iskazali su u Iranu (Persepolis) i Južnoj Koreji (Ulsan Hyundai).

Posložena momčad

Dakle, nedvojbeni je zaključak: Mahir Emreli stigao je u dobro pripremljenu i evidentno posloženu momčad, s jasno utvrđenom hijerarhijom. Veliki je hendikep Azeru to što su pregovori oko njegova transfera u Maksimir potrajali gotovo mjesec dana. Nije sudjelovao u pripremama "modrih" za proljetni dio sezone. Kopić i njegov stožer tek trebaju utvrditi u kakvom se stanju glede fizičke pripremljenosti nalazi novopridošli igrač. Ovisno o navedenom parametru, dozirat će mu i početnu minutažu.

Jedna opcija je i da zaigra na desnom boku, umjesto Ristovskog, u utakmicama u kojima će Dinamo biti ofenzivniji. Kao što je bio plan s nesuđenim pojačanjem iz Argentine Martinom Ojedom. S obzirom na to da ga mnogi vide kao krilo moguće je da će u ponekoj varijanti mijenjati i Bočkaja.

Emreli je na nogometnom tržištu dosegao vrijednost od oko dva milijuna eura, ali važnije je da u Dinamovu svakodnevicu starta kao - peti napadač! Sada mu tek predstoji mukotrpno dokazivanje i borba za mjesto u momčadi. U okruženju kvalitetne konkurencije i velikih očekivanja Dinamovih navijača.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. svibanj 2024 16:55