Martin Baturina (desno)

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
BUDUĆNOST MODRIH

Nakon Šutala, Gvardiola, Franjića..., stiže Dinamov MMA trojac!? U ova tri mladića prvak polaže velike nade

Marko Bulat, Martin Baturina i Antonio Marin pod posebnim su povećalom maksimirskih stručnjaka
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 20. lipanj 2022. 19:51

Dinamo je odustao od ustaljene prakse da na pripreme s prvom momčadi ide pet-šest mladih igrača, koji bi trebali biti budućnost kluba, Ante Čačić želi imati jasnu sliku i raditi s igračima na koje ozbiljno računa u sezoni koja je pred njim. No, to ne znači da mladi igrači neće dobiti priliku, naime, u ovoj momčadi već ima nekoliko mladića od kojih se očekuje da igraju važnije uloge u momčadi, a ne samo da dobiju poneku minutu.

Trojica najmlađih s kojima se u Maksimiru ozbiljno računa su Marko Bulat, Martin Baturina i Antonio Marin. Dinamov trio MMA (Marko, Martin, Antonio)! No, dečki se neće mlatiti niti boriti u ringu, već se očekuje da donesu novu energiju na travnjaku i da postanu važne karike u Dinamovoj momčadi. Ove pripreme pokazat će jesu li spremni i sposobni za to ili još uvijek nisu dovoljno dobri za tako visoka očekivanja.

Povratak treninzima

Marko Bulat (20) vratio se ovih dana treninzima, nakon teške ozljede u drugom dijelu sezone, loma noge na treningu u duelu s Komnenom Andrićem, oporavak je bio dugačak, ali sad je Bulat opet na terenu. Doduše, još uvijek ne radi s momčadi, počeo je trčkarati, trebat će vremena da se uključi u "full program", ali svakako je dobra vijest da je ozljeda prošlost i da će Čačić na Bulata uskoro moći ozbiljnije računati. Prošla je sezona bila teška za mladog Šibenčanina, trebalo mu je, očekivano, neko vrijeme za adaptaciju, ipak je Dinamo nekoliko razina više od Šibenika. I baš kad se činilo da je uhvatio formu, protiv Seville je ušao u Maksimiru i odigrao zapaženu rolu, stigla je ta neugodna ozljeda. Bulat se nalazi na svojevrsnom novom početku, trebat će mu opet neko vrijeme da se vrati na taj "level", ali mogao bi biti vrlo koristan. Pogotovo ako tijekom ljeta dođe do prorjeđivanja veznog reda, ako odu, recimo, Gojak i Ivanušec, ako općenito bude manje igrača u rotaciji. Bulat bi tu, bude li zdrav i spreman, mogao dobiti priliku i minutažu.

image

Marko Bulat

GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Isto kao i Antonio Marin. Njemu je 21 godina, standardni je U-21 reprezentativac, priključit će se treninzima ovih dana. U Šibeniku je odigrao vrlo dobru sezonu, zaintrigirao maksimirsku struku i njegov povratak u Dinamo, u ozbiljne planove, sasvim je logičan slijed. Marin će konkurirati za više pozicija, pripreme će pokazati gdje bi mogao biti korisniji. Prije je bio klasično lijevo krilo, što uvijek može odigrati i tako rasteretiti Mislava Oršića. Ili ga nadomjestiti ako ode iz Dinama. No, Marina mnogi više vide na mjestu "desetke" ili polušpice, drže da bi tu mogao najviše doprinijeti, golovima i asistencijama.

image

Antonio Marin

SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Velika očekivanja

Naravno, ni tu Marin trenutno nije siguran izbor, ali stiže na pripreme s velikim očekivanjima, kako svojim, tako i klupskim. Da se nametne i postane ozbiljna opcija, posebno ako Čačić ne razmišlja o Bruni Petkoviću na toj poziciji, tada se Marinu još ranije može otvoriti prostor. Ovo je i za njega, na neki način, sezona istine, u godinama je kad treba igrati, pogotovo nakon Šibenika, nema smisla ako će u Dinamu sjediti na klupi i skupljati 'mrvice'. Ranije je to bilo očekivano, ali sad se Marin vraća da bi igrao i bio važna figura u Čačićevim planovima. Utakmica će biti dovoljno, priliku bi trebao dobiti, ako je iskoristi, bit će veliki dobitak za Dinamo.

Treći je na toj listi ujedno i najmlađi. Naravno, radi se o Martinu Baturini, 19 mu je godina. Dečko je briljantno završio prošlu sezonu, sjajnim učinkom, golom i asistencijom u derbiju s Hajdukom i najavio da bi sljedeća sezona mogla biti njegova. Ukupno dva gola i pet asistencija u samo 350 minuta na travnjaku u HNL-u, vrhunska statistika. Sad baš svi očekuju da napravi dodatni iskorak, da postane igrač za više minuta. Baturina je igrao i može igrati na više pozicija u veznom redu, brzo ćemo vidjeti gdje ga vidi Čačić.

Nepisano pravilo

Prošla je sezona u orbitu izbacila Josipa Šutala, u onoj prije nje pojavio se, uz Joška Gvardiola, danas 22-godišnji Bartol Franjić, nepisano je pravilo u Maksimiru da svaka sezona treba donijeti neko novo, mlado ime u prvom planu.

Bulat, Baturina i Marin svakako su sad prvi u startnoj liniji. Dinamo vapi za novom energijom, je li to trojac koji će je i donijeti i pomoći Modrima u borbi na sva tri fronta?

MARTIN BATURINA

Datum rođenja: 16. veljače 2003.

Mjesto rođenja: Split

Igračka pozicija: srednji vezni

Vrijednost na TM: 3,0 mil. eura

Utakmice za Dinamo: 22

Učinak za Dinamo: 2 gola/5 asista

ANTONIO MARIN

Datum rođenja: 9. siječnja 2001.

Mjesto rođenja: Zagreb

Igračka pozicija: krilo, vezni

Vrijednost na TM: 1,8 mil. eura

Utakmice za Dinamo: 14

Učinak za Dinamo: 1 gol/4 asista

MARKO BULAT

Datum rođenja: 26. rujna 2001.

Mjesto rođenja: Šibenik

Igračka pozicija: defenzivni vezni

Vrijednost na TM: 2,7 mil. eura

Utakmice za Dinamo: 22

Učinak za Dinamo: 1 gol/1 asist

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 08:58