Igrači Dinama

 RONALD GORSIC Cropix
‘TO TI JE TAK‘

Lova do neba! Dinamo bi mogao još napuniti blagajnu, a evo zašto će sigurno prezimiti u Europi

Kraljevi iz Španjolske i Hrvatske međusobno si pomažu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. lipanj 2024. 06:06

Bravo Real, bravo Luka! Tako su u Maksimiru dočekali kraj subotnjeg finala Lige prvaka na Wembleyju. Europski nogometni kraljevi su hrvatske pobjedom plasirali u “europsku uniju”. Odmah, momentalno. Hrvatski prvaci su već sad izravno u skupinama Europske lige, a imaju šansu plasirati se i u najelitnije klupsko natjecanje, Ligu prvaka, budući da će igrati play-off. Pretkola? Ma kakva pretkola, Dinamo sljedeće sezone neće u pretkola, nema više ljetnih putovanja, utakmica u srpnju, u jeku turističke sezone.

Prva europska utakmica zagrebačkom klubu bit će taj play-off, 20. ili 21. kolovoza, protivnika ćemo saznati na ždrijebu 5. kolovoza. Modri su “prošli igricu”, sad su na višem levelu, srpanjska europska pretkola ostaju Rijeci, Hajduku, Osijeku...

Trijumf madridskog Reala na Wembleyju zagrebačkom je klubu široko otvorio vrata raja, sjajnu sportsku i financijsku situaciju. Kako li se samo sve poklopilo ZG-klubu. Kao neki holivudski bajkoviti scenarij. U finišu sezone osvojena je dvostruka kruna, a sad ga je, eto, počastio i Kraljevski klub. Kako bismo rekli u Zagrebu:

- I to ti je tak’...

Real je europski nogometni kralj, Dinamo hrvatski, pa je red da se kraljevi pomažu, zar ne?

Negativni scenarij

Idemo sad prvo pogledati “negativni” scenarij, a to je moguće Dinamovo ispadanje u play-offu Lige prvaka. Kad vidite ove cifre, onda će vam biti jasno zašto smo riječ “negativni” stavili pod navodne znakove. Igranje u Europskoj ligi donosi Dinamu od 13 do 15 milijuna eura. Taj novac mu je već sada zagarantiran. Dinamo bi dobio 4,29 milijuna eura za nastup u play-offu Lige prvaka te 4,31 milijun eura kao “početni bonus” za ulazak u Europsku ligu. Na tih fiksnih 8,6 milijuna eura Modri bi zaradili još između 4,5 i 6,5 milijuna eura na ime prosječnog renkinga, desetogodišnjeg koeficijenta i marketinškog udjela.

image

Bruno Petković

DAMIR KRAJAC Cropix

I još nešto zanimljivo - Dinamo će u nadolazećoj sezoni sigurno prezimiti u Europi, budući da glavne faze Lige prvaka i Europske lige u novoj sezoni traju do siječnja iduće godine, a ne do prosinca tekuće godine kako je dosad bio slučaj! Dinamo bi u Europskoj ligi za svaki osvojeni bod zaradio 150.000 eura, a svaki bolji plasman od zadnjeg 36. mjesta nagrađuje se sa 75.000 eura. Izravni prolazak u osminu finala (plasman od prvog do osmog mjesta) donio bi mu dodatnih 1,75 milijuna eura, a ulazak u šesnaestinu finala i nokaut play-off rundu (plasman od 9. do 24. mjesta) donio bi mu 300.000 eura.

Ulazak u Ligu prvaka, jasno, priskrbio bi Dinamu neusporedivo veći novac. Ako, pak, Dinamo uspije proći play-off Lige prvaka, u najprestižnijem europskom natjecanju čekali bi Plave još znatno veći bonusi. Uz spomenutih 4,29 milijuna eura za play-off, Dinamo bi dobio 18,6 milijuna eura za plasman u Ligu prvaka, te između 8 i 12 milijuna eura zbog renkinga, koeficijenta i udjela iz marketinškog bazena. Dakle, ukupno između 31 i 35 milijuna eura. Svaki osvojeni bod u Ligi prvaka vrijedi 700 tisuća eura. Iako je sad već sjajno zbog plasmana u Europsku ligu, plasman u Ligu prvaka bila bi sportska i financijska poslastica. Najveći europski klubovi u Zagrebu, a “lova do neba”!

Izvjesna sudbina

Idemo vidjeti tko to prijeti Modrima u play-offu Lige prvaka... U play-offu Lige prvaka za sada se sigurno nalaze četiri kluba, od kojih su nositelji Dinamo i Crvena zvezda, a nenositelji Young Boysi i Galatasaray. Prema tome, već sada znamo da će Dinamu prijetiti prvak Švicarske i prvak Turske. Za ostale ne znamo, po koeficijentu bi to, primjerice, mogli biti Qarabag, Slovan Bratislava i Bodo/Glimt. No, taj trojac još mora proći pretkola da bi uhvatio play-off...

A kako je s ostalim hrvatskim klubovima? Njihova sudbina poznata je već tjednima, pa će tako Rijeka u Europu krenuti iz 2. pretkola Europske lige i na startu će imati status nositelja, a Hajduk i Osijek bit će nositelji u drugom pretkolu Konferencijske lige.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. lipanj 2024 06:06