Jose Boto

 Orange Pics Bv/alamy/alamy/profimedia
PROMETNO NA OPUS ARENI

Ogromna križaljka pred Botom: Četvorica već napustila Osijek, ali tu nije kraj. Evo i koga čeka novi ugovor

Istek ugovora uslijedio je za čak 21 igrača koji su dogovorili posudbe ili se vraćaju s njih
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 02. lipanj 2024. 23:25

Pred sportskim direktorom osječkog kluba Joseom Botom velika je kadrovska križaljka - s jedne strane tu su igrači kojima ili istječu ugovori ili posudbe, a takvih je 9, dok se s druge strane 12 igrača vraća s posudbi. Od njih, dakle, 21, samo rijetke ćemo iduće sezone gledati u dresu Bijelo-plavih. Ništa još nije službeno, ali puno toga možemo pretpostaviti...

Odavno je bilo jasno kako će Petar Brlek, Šime Gržan, Marko Barešić i Luka Branšteter s koncem sezone zaključiti svoju epizodu u Osijeku, istječu im ugovori, a novi im nisu ponuđeni. U toj kategoriji igrača kojima završava ugovorna obveza nalazi se i Slavko Bralić, iskusni branič i jedan od najstandardnijih Osijekovih igrača u netom završenoj sezoni, koji je u posljednjem prvenstvenom kolu protiv Varaždina upisao stoti službeni nastup za Bijelo-plave. Hoće li mu on ujedno biti i posljednji znat će se nakon razgovora kojeg će imati sa sportskim direktorom Jose Botom.

Male šanse za Albanca

Petar Pušić istovremeno ima ugovor 1+1, a tu opciju da potpis nekadašnjeg U21 reprezentativca Švicarske po aktualnim uvjetima produlji za još godinu dana klub će i iskoristiti. Što neće biti slučaj s igračima koji su na posudbi, a za koje Bijelo-plavi imaju opciju aktivirati klauzulu o otkupu. Prije svega za Ladislava Almasija, koji se nije naigrao otkako je stigao prošle zime.

Uostalom, to je bilo i očekivano jer slovački je napadač doveden isključivo kao back-up Mierezu. Osijek je imao mogućnost isplatiti Banik Ostravu, a navodno je riječ o cifri od pola milijuna eura, no to se neće dogoditi.

image

Petar Pušić

IVAN PERIC Cropix

Što se, pak, Enisa Cokaja tiče, male su šanse da albanski veznjak ostane u Opus Areni. Barem ne po uvjetima koji su trenutno na snazi. Osijek ima opciju obeštetiti Panathinaikos, a grčki mediji špekulirali su kako je dogovoreni iznos milijun eura, čime bi se automatski aktivirao i ugovor po uvjetima definiranima odmah po njegovu dolasku među Bijelo-plave.

Drambajev već zaboravljen

Cokaj bi se tako trebao vratiti u Atenu, a hoće li Osječani pokušati ishoditi novi oblik suradnje ostaje za vidjeti. Na Ukrajinca Oleksandra Drambajeva navijači Osijeka već su i zaboravili. Zbog stalnih ozljeda u 2024. godini nije odigrao niti jedne minute, a slijedi mu povratak u Šahtar.

Osijek istovremeno ima 12 igrača na posudbi, a zasad je izvjesno kako će u idućoj sezoni dres Osijeka zadužiti Ivan Cvijanović. Dvadesetogodišnji bek, koji se vratio nogometu nakon gotovo jednogodišnje stanke, iskoristio je priliku u Šibeniku i u sezoni u kojoj se momčad sa Šubićevca bori za povratak u elitni rang ugradio sedam pogodaka. To ne možemo reći za Grka Stefanosa Evangeloua, koji je prošlo ljeto bio prvi igrač koji je potpisao za Osijek, ali i prvi igrač koji je otišao. Nakon samo šest odigranih utakmica poslan je na posudbu u ZTE i sigurno je da se više neće vraćati u Opus Arenu. S Osijekom je, naime, potpisao ugovor 1+1, što znači da klub ima ili ga automatski produljiti po aktualnim uvjetima na još godinu dana ili odustati od njega. Mladi vratar Tin Sajko proljeće je proveo na posudbi u Jarunu, a ostaje za vidjeti slijedi li mu isto na jesen ili će čekati svoju priliku.

image

Tin Sajko

VOJKO BASIC Cropix

Nikola Janjić nije se jesenas uspio nametnuti u slovenskom Bravu, a posudba u slovačkom drugoligašu Komarnu, gdje je proveo proljeće, pokazala se tek kao potpuni promašaj. Upisao je svega dva nastupa, odnosno, 48 minuta na travnjaku. Njegov povratak u Osijek, s kojim ga ugovor veže do ljeta 2026. godine, a iz perspektive da ni u puno slabijim sredinama nije uspio isplivati, čini se uistinu teško mogućim.

Vinko Petković odigrao je jednu službenu minutu za Bijelo-plave otkako je stigao u zimu 2022., a većinu ugovora odradio je po posudbama. Posljednja je bila u Rudešu. Ivan Baković prvi dio prošle sezone proveo je na posudbi u BSK-u, drugi u Vukovaru, a kako mu ugovor istječe, isti se neće produljiti. Isto vrijedi i za Tina Polića, koji je sa slovenskom Naftom izborio plasman u prvoligaško društvo. Ondje nije imao status startera (od 30 utakmica u njih je 24 ušao s klupe), za razliku od Josipa Vuice, koji je također upisao 30 nastupa, ali njih 28 od prve minute. S posudba se još vraćaju Ivan Verhas, Andrej Svrzlić, Dominik Solić te junior Luka Barić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. lipanj 2024 23:26