GORAN MEHKEK Cropix
TKO JE GLAVNI KRIVAC?

Jakirović je napravio tri velike pogreške, ali nije imao baš nikakav utjecaj na to što ga je dočekalo u svlačionici

Dinamova Uprava je novom treneru zapravo napravila medvjeđu uslugu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. listopad 2023. 22:35

Najveće Jakirovićeve pogreške u Dinamu

1. Igra bez automatizama

Momčad mu ne smije igrati s ovako lošom fluktuacijom lopte. Gotovo svaki igrač ima previše kontakata s loptom, predugo razmišlja što će s njom. Danas se nogomet teško igra bez brze primopredaje s dodirom-dva u osamdeset posto slučajeva. Brzi protok lopte povezuje kompletnu momčad. Izgleda kao da momčad uopće nema uigrane automatizme u igri, lopta putuje sporo, ne stvaraju se prilike za postizanje pogodaka. Pa tako niti recimo slabašnog Ballkanija ili osrednje momčadi iz Plzena. Vratnica i greda koje je gađao Bulat su bili posljedica prekida i "fine noge" Dinamovog veznjaka.

2. Izbor igrača za utakmice

Nije se snašao u izboru igrača za određene utakmice. Vjerojatno je želio nekim igračima dati priliku da se ustabile na svojim pozicijama, da konačno proigraju kao što je to primjer s Boškom Šutalom. Međutim, on ga je recimo mnogo koštao. Isto kao i priča s ukrajinskim lijevim bočnim Mihajličenkom koji je ulazio i ispadao iz momčadi, nije jasno zašto je uopće igrao, što je na kraju shvatio i trener prebacivši ga u juniorsku momčad. Pitanje jest i što može Bernauer, jer eto, stavio ga je u igru protiv Viktorije, a čovjek je skrivio jedanaesterac postavši tragičar.

3. Brojne nelogičnosti u sastavu

Kad je već Sandro Kulenović povučen iz Lokomotive, s čime se oslabila momčad s Kajzerice, zašto onda on ne igra klasičnu špicu, nego recimo Emreli koji nije špica, ili Drmić za kojeg se vidi da ima problema, da je daleko od onog "starog Drmića". Zašto je zapostavljen Mauro Perković, a s obranom Dinamo ima velikih problema? Zar ne bi bilo bolje da konačno Robert Ljubičić koji pokreće momčad prema naprijed ne dobije svoje mjesto u vezi, a Perković da zaigra ne lijevom beku?


Na što kao trener nije mogao imati utjecaj

1. Užasna ljetna kupovina

Na dovođenje novih igrača u ljetnom prijelaznom roku Jakirović nije imao nikakav utjecaj. O tome smo već dosta pisali, ljetni mercato je odrađen užasno. U plavu svlačionicu su stigli igrači poput Bernauera, Kaneka, Mihajličenka ili Sose, koji uopće nikada nisu trebali biti u Dinamu, jer im jednostavno tu nije mjesto. Nemaju dovoljno kvalitete da bi igrali u aktualnom hrvatskom prvaku. Uz dodatak, ako se u Dinamovoj školi nisu uspjeli osposobiti kadrovi koji su na razini ovih dovedenih, onda se pitamo što se tamo radi?

2. Prodaja trojice glavnih aduta

Dinamova Uprava je napravila medvjeđu uslugu Jakiroviću, jer mu je prodala krucijalne igrače momčadi, trojicu hrvatskih reprezentativaca, Livakovića, Josipa Šutala i Ivanušeca. Ta prodaja ogroman je hendikep za plavo društvo, jer je otišla kralježnica momčadi. Uz sve to, odrekli su se u Maksimiru Bočkaja, Jankovića, Tolića, Ćužea... Kad danas gledamo ove igrače u plavom domu, svi su oni mogli biti od puno veće koristi od ovih što su došli. Naravno, nije mogao utjecati niti na ozljedu Petkovića, koji je najbolji igrač momčadi i bez kojeg sve izgleda mnogo teže i zahtjevnije.

3. Momčad bez nositelja igre

Momčad mu je sastavljena od igrača od kojih većina nisu bili glavni igrači momčadi, naročito sad kad mu je ozlijeđen Bruno Petković, a Arijan Ademi nema pravo nastupa. Od nekadašnjeg Dinama, možemo kazati da su od tih glavnih igrača ostali samo Mišić i Ristovski, Baturina i Bulat, u ovoj trenutačnoj konstelaciji snaga tek nadiru, tek se moraju pretvoriti u glavne igrače momčadi. Tako da je Jakirović u većini ostao s igračima koji su prije bili bolji zahvaljujući onima koji su otišli.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 21:57