Georg Koch

 DRAGAN MATIC/CROPIX
IMA TERMINALNU BOLEST

Georg Koch se humanitarnom utakmicom oprostio od prijatelja: ‘Jedna stvar me stvarno dirnula‘

Bivši Dinamov vratar organizirao je utakmicu s koje je prihod išao u korist djece oboljele od raka
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 12. listopad 2024. 19:20

Bivši Dinamov vratar Georg Koch organizirao je humanitarnu utakmicu s koje je prihod išao u korist djece oboljele od raka. Sam Koch boluje od teške bolesti, ima rak gušterače koji je u terminalnoj fazi i liječnici su mu rekli da mu ne preostaje dugo vremena, što je kazao u intervjuu za njemačke medije u rujnu. Utakmica je odigrana u Muchu, rodnom mjestu, gdje je Georg Allstars igrao protiv Fortune iz Düsseldorfa.

- Toliko je ljudi koji moraju živjeti s rakom i drugim bolestima. Ne želim sebe ni stavljati u prvi plan. Mislim i na djecu na bolničkim odjelima. Svašta sam doživio. Bolesna djeca još ništa nisu vidjela. Vjerojatno nisu ni bili na odmoru s roditeljima jer samo moraju ležati na odjelima. To me stvarno dirnulo - objasnio je razlog organiziranja ove utakmice koja je iziskivala dosta veliki posao od nižerazrednog kluba koji igra u osmom razredu njemačkog nogometa.

- Nakon što je javno objavio svoju dijagnozu raka, neki od njegovih bivših profesionalnih klubova stupili su u kontakt i htjeli su ga nagovoriti da odigra utakmica. Ali Koch je htio da dođu u njegov stari rodni klub, tj. kod nas! - rekao je predsjednik VfR Marienfelda, Johaness Kaltenbach.

Stiglo oko 1500 gledatelja

- Sredinom kolovoza odbor je došao na ideju organiziranja igre u Kochovo ime - kaže Kaltenbach. - U početku su pokušali dogovoriti utakmicu protiv MSV Duisburga, ali to se nije dogodilo zbog rasporeda. I odjednom je sve krenulo u fazu: dolazak je najavila momčad Fortune Düsseldorf, ali i Georgs Allstars, bivši profesionalni nogometaši i pratitelji Georga Kocha. Klub je imao tri tjedna da se pripremi za utakmicu u subotu i događaj oko nje - nastavio je Kaltenbach koji je objasnio organizatorske poteškoće.

- Morali smo obaviti mnogo organizacijskog posla - izvještava Kaltenbach.

- Mi smo mali seoski klub i imamo mali sportski teren. Trebalo je dobiti odobrenje od zajednice, oni su bili jako raspoloženi prema nama i podržavali su nas - kaže Kaltenbach.

Sve je na kraju organizirano, za momčad Georg Allstars zaigrali su njegovi bivši suigrači, Markus Anfang, sadašnji trener Kaiserslauterna u kojem je igrao zajedno s Kochom, momčad je vodio Friedhelm Funkel, jedan od trenera koji je vodio Kocha kroz karijeru. Bili su tu i Ansgar Brinkmann, Jörg Böhme, a sam Koch nije sudjelovao u utakmici, nego je izveo početni udarac i nazočio istoj s obitelji. Bili su tu Markus Pröll, Stephan Engels, utakmicu su komentirali Matthias Arenz koji to inače radi na dvobojima domaćeg kluba, te negdašnji glasnogovornik Fortune Ilja Ludendorf. Oko igrališta u Muchu moglo je stati 1.500 gledatelja, a cijela općina broji oko 14.000 stanovnika, pa se može reći da je svaki deseti jučer nazočio oproštaju Georga Kocha.

Prije utakmice posjetio ga je bivši vratar Dinama Ivan Kelava koji mu je ispred kluba uručio dres s natpisom "Koch mit uns" ispod kojeg stoji broj jedan.

Linker
12. listopad 2024 19:20