Gennaro Gattuso

 VOJKO BASIC Cropix
Tvrtko Puljić
HITNA SITUACIJA U MAKSIMIRU

Dinamu treba Gattuso, a definitivno im ne treba ‘štreber‘ kakav je upravo stigao u Zagreb

Stranac mora biti onaj koji će se u trenu adaptirati, koji poznaje domaću ligu i zamke koje ona nosi
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 23. rujan 2024. 07:28

Dinamo je u samo osam dana, od prošlog petka do ove subote, napravio nevjerojatan zaokret. Od lige koju je igrao sam, u kojoj je s visoka gledao na domaću konkurenciju, u kojoj je bio svijet za sebe, i to ne samo u nogometu, nego u cijelom nam sportu, stigao je do spuštanja pogleda u nemoći vlastite sramote negdje ispod tribina koprivničkog stadiona.

U međuvremenu je, u tih osam dana, izgubio trenera koji je trebao biti dugoročno rješenje na klupi, jer je isti suvereno preživio sve nedaće i iskoristio raspadnute protivnike u proljetnom finišu, pa onda i baštinio europski put prethodnika te se, nikada lakše, preko Qarabaga dokopao najveće nogometne pozornice i strpao klubu tridesetak milijuna eura na račun. Bila je to orgija koja je podrazumijevala i baciti štogod raji, pa je svaki prvoligaš inkasirao milijun od Dinama. Baja je častio.

image
RONALD GORSIC Cropix

Onda je Rino Gattuso odlučio da to neće ići, Vincent Kompany bi im uvalio i 15 da nije bilo hobotnice Nevistića, a Mario Kovačević, shvativši kako je car gol, naredio je visoki presing fenjeraša prvoligaškog nogometa i opet, da nije bilo Nevistića, mogla je na Apašu pasti petarda. Pa i više.

I sada se traži trener. Hitno. Odmah. Nisu u ponudi neke raskošne hrvatske opcije, neki imaju repove, neki su hajdukovci, za neke se ne može staviti ruku u vatru da su bolji od Jakirovića. I sve se češće čuje kako bi u Maksimir trebao sletjeti stranac.

Pokušala je i Cibona

Nije to neobična zgoda za hrvatske prilike, stranci su na klupama Hajduka, Osijeka, Istre, čak i Rijeke.

Nekidan sam slušao intervju Željka Obradovića, legendarnog košarkaškog trenera i čovjeka koji je osvojio više trofeja od svih, pa i onih čija se imena spominju u kuloarima. Adaptacija. To je ključ kad stižete u stranu zemlju. Ta riječ vuče sa sobom mnogo toga, od socijalne inteligencije do razumijevanje kulture u koju dolazite, pa do trenerske vještine. Jer, uvijek je to rizik. Dovesti stranca.

image

Chris Thomas

RANKO SUVAR Cropix

Evo, pokušala je i Cibona. Za američke prilike Chris Thomas ima štreberski CV, u kojemu je u većem dijelu asistirao. Ima energiju i ne sumnjam da puno vremena provodi uz košarku. Ima i ideju, želi da Cibona igra poput Golden State Warriorsa, jer je on u njih zaljubljen, a jedno vrijeme je bio u stručnom stožeru koji se bavio razvojem karijere Stepha Curryja.

Velike ideje, međutim, mogu pasti u debelo blato ako ih se nema s kime provesti, ili što je još gore, ako ne posjedujete dovoljno vještina kako biste ih presadili u glave igrača.

Teško je oteti se dojmu kako je Cibona na startu ABA lige u svoj svojoj nemoći kontra Zadra odigrala jednu od najjadnijih taktičkih utakmica u svojoj povijesti. Koja nije mala, pa tako nije bilo niti malo taktičkih katastrofa.

Cibona je tražila brzinu s igračima koji ne mogu igrati brzo, Cibona nije imala niti jedan obrambeni princip, Cibona je ušla u utakmicu protiv Zadra misleći kako će odigrati svoje akcije a ne kako će zagorčati život Zadru. Pa se izlazilo na svaki šut Amaru Gegiću, a ovaj je probijao do mile volje. Nije niti njemu bilo jasno kakvu to obranu igra Cibona, jer dobar dio karijere bio je koncepcijski rizik na šutu.

image

Amar Gegić

LUKA GERLANC/CROPIX Cropix

Bez luksuza pogreške

Dakle; Chris Thomas se nije adaptirao, a ubrzo će se pokazati je li mu Zadar bila tek prva utakmica nakon koje se ne donose zaključci, pa će već to ubrzo biti drugačije i skauting uoči utakmica će se raditi isključivo i ciljano na protivničke igrače ili će se i dalje baviti sobom i sa sedam sekundi u kojima bi sve trebalo riješiti u Ciboninom napadu. Što može - možda i samo možda - Cat Barber, premda će i tu biti divljanja, a ostalima je bolje da i ne pokušavaju.

Dinamo, vratimo se na kraju gdje smo i počeli, nema luksuz pogreške u traženju novog trenera. Bilo koji stranac mora biti onaj koji će se u trenu adaptirati, koji poznaje domaću ligu i sve zamke koje ona nosi, koji zna sve protivničke igrače i način na koji ih dovesti u situacije u kojima se ne osjećaju komotno.

Bio taj iskusan ili ne, bude li i znao posložiti svlačionicu, a na drugoj strani mu budu Kovačevići, Šafarići, Čabraje ili Carevići gurali kroz noge, malo će biti koristi od svega. Europa je super, ali Dinamo živi od toga da bude prvak.

I treba mu neki Rino Gattuso. Koji je sve shvatio vrlo brzo. I u Hajduku, ali i šire.

Dinamu svakako ne treba Chris Thomas, ako se razumijemo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 07:31