GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
IVANUŠECOVO PROLJEĆE?

Dinamov trener ima slatke brige uoči nastavka sezone, a ovo su njegove najveće dvojbe prije velikog derbija

Trener hrvatskog lidera Željko Kopić najviše ‘slatkih briga‘ uoči nastavka sezone ima u veznom redu
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 26. siječanj 2022. 16:04

Generalka je uspjela, svi u Maksimiru odašilju zadovoljstvo uoči startnog derbija s Rijekom. Tri primljena gola i još nekoliko šansi Sturma (4:3) možda su i dobrodošli da upozore Modre da još ima stvari koje u igri treba popraviti, da se ne smiju opustiti i utopiti u samozadovoljstvu. No, generalno, Dinamo je izgledao dobro, razigrano, rastrčano, konkretno, bude li takav već protiv Rijeke, mogli bismo gledati na proljeće uistinu lijepu Dinamovu priču.

Slabija razdoblja

Prijateljske utakmice često nisu definitivna najava onoga što ćemo gledati kad krenu dvoboji za bodove, ali, ako se neki zaključci mogu izvući, onda bi Dinamo u nastavku sezonu trebao predvoditi - Luka Ivanušec. Bio je on i jesenas, u globalu, ponajbolji igrač Modrih, međutim, znalo se činiti da sam sebi stavlja na leđa pritisak i teret, neke imperative koje nije lako nositi pa su znale doći i razdoblja slabije forme, kad nije bio na pravoj razini, nije bio niti zadovoljan na krilu. Ali, Ivanušec je s odličnih sat vremena protiv Sturma najavio da bi na proljeće mogao biti glavna Dinamova poluga prema obrani naslova, nastavi li s takvim izdanjima, ovo bi uistinu mogli biti njegovo proljeće. Jednostavno, bio je razigran, sveprisutan, znao je što činiti sa svakom loptom, bio je prvo asistent, potom i strijelac. Uza sve to, glavni igrač na terenu, čovjek preko kojega je išla gotovo svaka akcija.

Jako oružje

Nije slučajno da se Ivanušeca već spominjalo ove zime u kontekstu odlaska, govorilo se o Premiershipu, no i on je sam u nedavnom intervjuu kazao da će ostati do ljeta u Dinamu, da želi s Modrima osvojiti još jedan naslov i napraviti još jedan europski rezultat.

Ne sumnjamo da će, bude li na proljeće uistinu takav kakvim se prezentirao u generalki protiv Sturma, brojni klubovi ‘udavači’ naljeto biti pred maksimirskim vratima. Ivanušec se, definitivno, bolje osjeća u sredini terena nego na krilu, djeluje na širem prostoru, dolazi iz drugog plana, to mu odgovara. Po svemu, trebao bi biti najjači Dinamov kreativni adut za proljeće, Željko Kopić mogao bi imati stvarno snažno oružje. Najesen je zabio pet golova u HNL-u i Europi, dodao tome osam asistencija, ne treba čuditi ako na proljeće i nadmaši taj učinak.

Ali, ne i jedino. Ako dvoboj sa Sturmom jest nekakav indikator, Kopić bi najviše slatkih briga mogao imati u veznom redu. Naime, osim Ivanušec, razigran je i motiviran bio i kapetan Ademi i njih su dvojica, kad su zdravi, “beton” za prvih 11, a uz njih se traži još jedan igrača iz trolista Mišić-Gojak-Bulat. Mišić je protiv Sturma bio starter, što logično govori da je u prednosti pred ostalom dvojicom, međutim, Gojak i Bulat odigrali su vrlo kvalitetnih sat vremena kad su ušli u nastavku.

Bulatovi ubačaji sa svih pozicija velika su opasnost za protivničku obranu, mladi Šibenčanin konačno je malo opustio kočnice i pokazuje svoj talent na djelu, a i Gojak je proigrao, sve je konkretniji, sigurniji na lopti, opasniji po vrata... Imat će tu Kopić stvarno težak odabir, a ne zaboravimo da je tu još i Tolić, koji može zaigrati i kao napadač, bliže golu te ‘mali’ Baturina koji je s nekoliko driblinga i poteza opet pokazao talent, međutim, jasno je i očekivano da će ipak biti u drugom planu, a ne standardni starter.

- Sastav za Rijeku? Vidjet ćemo još ovih dana na treninzima, sigurno nam je želja da protiv Rijeke istrče najbolji u tom trenutku - kazao je Kopić nakon utakmice sa Sturmom.

Imat će Modri još pet treninga do utakmice i sigurno će Kopić još vagati i najviše razmišljati baš o izgledu veznog reda i desne strane, mogli bi stvarno odlučiti detalji.

U svakom slučaju, u zadnji tjedan priprema za nastavak sezone, Dinamo je ušao s optimizmom, s dobrim temeljima da nastavi pobjednički niz iz prvog dijela sezone i iz pripremnog perioda.

KOPIĆEVE DVOJBE UOČI RIJEKE

Perić ili Franjić?

Kevin Theophile i Josip Šutalo sigurni su starteri, a ako je o tome tko će biti treći stoper odlučivala utakmica sa Sturmom, onda je Dino Perić bliži toj ulozi. Odigrao je Perić odličnih sat vremena, zajedno s dvojicom svojih ‘suboraca’, Dinamova je obrana djelovala nepropusno. Franjić nije bio tako siguran ili je možda samo imao nesreću što su suigrači Lauritsen i Dilaver daleko od prave forme.

Mišić ili Gojak ili Bulat?

To je ta pozicija koja budi najveće zanimanje i nudi najviše rješenja. Josip Mišić jesenas je bio siguran prvotimac, pogotovo kad nije bilo Arijana Ademija. Međutim, Gojak i Bulat nametnuli su se u zadnje vrijeme i opasno nadiru, pušu mu za vrat. Možda nemaju njegovu mirnoću i rutinu, ali su napadački opasniji, dolaze iz drugog plana i često prijete suparničkim vratima udarcima i ubačajima. Hoće li se Kopić protiv Rijeke odlučiti za jednog od njih uime još raznovrsnijih rješenja pred golom?

Menalo ili Špikić ili Ristovski?

Ristovskom je ta pozicija na desnoj strani u 3-5-2 sustavu nekako najprirodnija, međutim, u ovom su trenutku Menalo i Špikić u krupnijem Kopićevom planu. Pogotovo za utakmicu s Rijekom, jer Ristovskog još muči i crijevna viroza pa je nekoliko dan i izvan kadra. I Špikić i Menalo imali su odličnih trenutaka na pripremama, Menalo je više zabijao i asistirao, Špikić je, pak, prodorniji i opasniji izvan šesnaesterca.

Oršić i Petković. Ili...

Oršić i Petković siguran su izbor u vrhu napada. Odnosno, trebali bi biti, ali Petkovićeva ozljeda se nešto oduljila, sam je Kopić rekao da ne zna hoće li biti spreman za Rijeku. Ako neće on, tko će? Deni Jurić, koji je u startu, očito, u prednosti ili Komnen Andrić, koji se protiv Sturma nametnuo dvama pogocima. Ili možda Marko Tolić, kojega Tolić također isprobava u toj ulozi.

109 utakmica za Dinamo dosad ima Luka Ivanušec uz 19 golova

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 20:58