Željko Kopić se priprema za utakmicu karijere

 GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
UTAKMICA SEZONE

Dinamo bez dva igrača putuje u Sevillu: ‘Ademi igra, računam na Petkovića, a za Rakitićem nećemo trčati...‘

Dinamo u četvrtak u 21 sat gostuje kod Seville u šesnaestini finala Europske lige
Piše: Davorin Olivari/Sportske novostiObjavljeno: 15. veljača 2022. 14:45

Dinamo u srijedu putuje u Španjolsku na prvu utakmicu play-offa Europske lige protiv Seville. Sa sobom nosi nadu, vjeru da se na Sanchez Pizjuanu može napraviti iznenađenje, da se u metropolu može vratiti s rezultatom koji će maksimirski uzvrat pretvoriti u dramatičan, neizvjestan okršaj. Start Modrih u proljetnom dijelu sezone bio je odličan, tri utakmice, tri pobjede, na vrhu su HNL-a, energija momčadi je sjajna, motivacija ogromna. Definitivno, Modri ne putuju drugoplasiranoj momčadi Primere kako bi pognuli glavu, gledali u pod. Putuju s izraženim samopouzdanjem, misle da se favorit može zaskočiti, da mu se mogu pomrsiti računi.

"Vjerujem u dobru utakmicu i dobar rezultat", kazao je trener Kopić.

Jesu li utakmice sa Sevillom za njega najveće utakmice dosadašnje trenerske karijere?

"Sigurno da jesu! Ali uvijek gledaš u kojoj si situaciji kad se radi o karijeri. Kad sam bio trener u četvrtoj ligi, onda mi je neka utakmica bila najvažnija, kad sam igrao finale Kupa, onda je bila ta... U ovoj fazi moje karijere, sigurno da mi je Sevilla najveća. Ove utakmice su i ogroman uspjeh za klub, ne samo za mene. Trener sam Dinama, igram europsku utakmicu protiv velikog suparnika. Skupa sa svojim igračima želim da se u Sevilli prezentiramo na najbolji mogući način."

Naravno, itekako je svjestan kvalitete Seville, njene moći...

"Sevilla ima kvalitetu i igraju jako dobro, ali kao i u svim drugim utakmicama, naglašavam zadovoljstvo radom svoje ekipe, energijom i zajedništvom. U Sevilli nećemo imati ozlijeđenog Perića, a zbog viška kartona neće biti Josipa Mišića, svi ostali će biti na raspolaganju. Na poziciji Mišića vidim našeg kapetana Ademija."

Nije izravno odgovorio na pitanje tko će u udarnih jedanaest kad nema Mišića. Međutim, znamo da su u igri dvojica, Amer Gojak i Marko Bulat. Modri su na treninzima uvježbavali obje varijante, s Gojakom i Bulatom, naša su predviđanja da će se u udarnih jedanaest ipak pojaviti bosansko-hercegovački reprezentativac.

"Poučeni iskustvima zadnjih godina i rezultatima Dinama, mislim da je naša momčad dokazala da je ozbiljan faktor u europskom nogometu. Da, sigurno da igramo protiv iznimno kvalitetnog protivnika, Sevilla je favorit, ali ne idemo tamo na izlet. Imamo svoje ambicije i što se tiče načina igre i kvalitete igre. I, u konačnici, samog rezultata."

Gdje vidi najveću snagu Seville?

"Posjeduju individualnu kvalitetu, jasne mehanizme u igri, kvalitetno funkcioniraju kao momčad, jako dobro su povezani između linija. I što se tiče igre prema naprijed i defenzivne stabilnosti. Ali kao svaka momčad na svijetu, imaju oni segmenata u igri u kojima su slabiji, a mi ćemo ih nastojati iskoristiti."

Hoće li se Dinamo prilagođavati igri Seville ili će nuditi svoju prepoznatljivu igru?

"Mi ćemo igrati svoju igru. Naravno da se uvijek nešto pita i suparnika. No, kao i na svim dosadašnjim utakmicama, mi ćemo se pokušati nametnuti. Na način na koji mi vidimo nogomet i na način koji treniramo. Definitivno, mi smo uvijek okrenuti sebi. Ali kad igraš protiv takve momčadi kakva je Sevilla, jasno jest da neke elemente igre moraš adaptirati prema protivniku."

Naravno da je jedno pitanje moralo bitu o Bruni Petkoviću. Bez obzira što ponekad igra toplo-hladno, Petko je jedan od simbola ove momčadi. U kakvoj je formi, računa li na njega za udarnu postavu?

"Računam na Petkovića! Već sam nekoliko izrazio zadovoljstvo načinom na koji trenira. Imao je nekih neugoda kroz pripreme, ali mislim da smo i bez njegovog učinka, koji nam je iznimno bitan, pokazali da možemo igrati kvalitetan nogomet. Svi ovi igrači koji su do sada iznijeli sve ove utakmice, pokazali su svoju kvalitetu."

Ako će igrati bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić, hoće li dobiti posebnog čuvara, nekakvog "flastera"?

"Sigurno jest da nećemo trčati po cijelom terenu za Rakitićem. On je igrač koji ima ozbiljnu kvalitetu, znamo na koji način, što je donio hrvatskoj reprezentaciji, te što nosi Sevilli. Mislim da nema nikakvog smisla pripremati utakmicu da se posvetiš samo njemu. Onda bi se otvorio problem negdje drugdje. Nadamo se da ćemo funkcioniranjem unutar momčadi pokriti sve njihove jake strane. Te da ćemo se nametnuti tamo gdje se želimo nametnuti.

Na Sanchez Pizjuanu bit će 1165 navijača Dinama koliko ih je kupilo ulaznice. S obzirom da će Hrvati moći kupovati ulaznice i u slobodnoj prodaji, vjerojatno će ih biti više. Koliko ga to veseli?

"To me jako veseli. Koristim priliku da se zahvalim u ime kompletne momčadi na podršci koju smo do sada imali na svim utakmicama. Uvjeren sam da će podrška u Sevilli biti ogromna. Za nas je to jedan dodatni motiv da odigramo utakmicu na našem maksimumu, te da prezentiramo Dinamo na pravi način", zaključio je Kopić.

Kapetan Arijan Ademi se prisjetio susreta prije šest godina u kojem je Dinamo od Seville izgubio 4:0.

"Klub se dosta promijenio i naučili smo igrati takve utakmice. Siguran sam da možemo napraviti velike stvari i da se sa što boljim rezultatom vratimo kući. Sevilla je čvrst i tvrd protivnik s odličnim individualcima. Organizirani su, ali spremni smo i jedva čekamo utakmicu. Trener će nam pokazati njihove slabosti za koje sam siguran da ih ima i da ćemo ih iskoristiti", kaže Ademi pa nastavlja:

"Slično je kao i prije svake utakmice, protiv Genka, West Hama, Tottenhama... Sve to su važne utakmice u Europi. Želimo se pokazati u najboljem svijetlu. Prošle sezone smo igrali protiv Tottenhama i imali isti broj bodova s Osijekom. Fokus nam je na oba natjecanja i moramo misliti samo o sebi. Na nama je da idemo do kraja i odrađujemo zahtjeve pred nama. Nadam se da ćemo tako i ubuduće."

Ademi se osvrnuo i na Mislava Oršića koji vuče Modre u nastavku sezone.

"Orša je top igrač, Petković je možda i najbolji s kojim sam u Dinamu igrao. Dinamo je ekipa od 25 igrača. Iskoči Oršić, pa Petko, pa netko treći, četvrti... Ne slažem se s time da je Dinamo Oršić. Dinamo je prava momčad. Petković je na primjer fantastičan igrač koji potezom rješava utakmice. Nedostaje nam i svakome bi nedostajao, ali drugi su ga nadomjestili i pokazali su da su ozbiljni igrači. Počeo sam pričati kao direktor", kroz smijeh je rekao Ademi i nasmijao sve prisutne.

Mislav Oršić je potom preuzeo mikrofon.

"Svi smo jako dobro krenuli u nastavku. Tri pobjede na početku nam olakšavaju uoči Seville. Imamo jako puno samopouzdanja", rekao je Oršić pa odgovorio na pitanje je li potonuo nakon što nije realiziran transfer u Burnley:

"Brzo sam se oporavio, što ću. Tako je to u nogometu. Takve se stvari događaju. Profesionalac sam, prihvatio sam da ostajem i dalje radim. Nisam potonuo, pa nisam ovdje u zatvoru da bih potonuo. Tu mi je lijepo, tu sam doma."

Oršić je zabio Tottenhamu, pa West Hamu, slijedi li nastavak niza?

"Znao sam da me čeka to pitanje. Bitno je da budemo rastrčani i razigrani. Nekada na gostovanjima nismo dovoljno mirni s loptom i nadam se da ćemo sada biti. Nisam ni gledao Sevillu i ne znam ništa o njima. Čekam sastanak sa stožerom", kaže Oršić pa dodaje:

"Teško je predvidjeti što će biti. Ako nastavimo raditi kao do sada neće biti upitan naslov prvaka Hrvatske. Na papiru je Sevilla veliki favorit, ali nekad i manje ekipe pobijede. Nada se da ćemo pobijediti", zaključio je Oršić.

Linker
05. listopad 2024 16:37