GORAN MEHKEK Cropix
PAO U DRUGI PLAN

Čovjek koji je trebao biti veliko Dinamovo pojačanje: Svi ga vole, svima je duhovit, ali nije doveden zbog toga

Dvojica francuskih stopera su u posve drugačijim ulogama u Maksimiru
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. siječanj 2024. 11:41

Dinamo ima dva Francuza na stoperskim pozicijama, Maximea Bernauera (25) i Kevina Theophile-Catherinea (34). Mlađi je out, stariji je in. Kad je prošlog ljeta Bernauer stigao u plavi dom iz francuskog drugoligaškog kluba Paris FC, kao i svi strani igrači koji dolaze u Dinamo, a već imaju iskustva, najavljen je kao pojačanje. Koje to nije bilo. Ni Igor Bišćan, koji ga je htio i zbog kojeg je doveden, a nakon toga niti Sergej Jakirović, nisu mu davali previše prilika.

Bišćan ga je u HNL-u koristio u 2. kolu u pobjedi protiv Istre 1961 u Puli (3:0), onda mu je dao 59 minuta protiv Gorice u sljedećoj utakmici (0:0), a nakon toga ga je - posjeo na klupu. Sergej Jakirović mu je pružio priliku u Kranjčevićevoj u trijumfu nad Rudešom (5:1), igrao je svih 90 minuta, u derbiju s Hajdukom ga nije koristio, a onda mu je ponudio novu priliku protiv Istre, gdje je Bernauer bio jedan od boljih modrih igrača u pobjedi od 3:0, postigao je i pogodak, prvi u plavom dresu. Dobio je i priliku 45 minuta u onom porazu Modrih u Gorici 1:2, to je bilo 21. listopada. Nakon toga više nije dobio niti minute u HNL-u. Još je igrao 22 minute u gostujućoj pobjedi nad Astanom (2:0) u kvalifikacijama za Ligu prvaka, 34 minute u maksimirskom porazu od Viktorije Plzen, te svih 90 minuta u kup-utakmicama i pobjedama s Ponikvama (4:1) i Oriolikom (8:0).

image
RONALD GORSIC Cropix

Bernauer je tako ispao - Dinamov promašaj. Iako trener Jakirović kaže “da može pomoći”, realno je daleko od udarne momčadi. Ni netom završene pripreme nisu ga lansirale kao neku ozbiljnu opciju.

- Ne bih rekao da treneri nemaju povjerenja u mene. Igrao sam malo, to je istina, to je činjenica. Kad sam stigao, s trenerom Bišćanom imao sam vrlo dobar odnos. Morao sam se prilagoditi novim suigračima, novom klubu, novom životu, trebalo se sve posložiti i u mom životu izvan nogometa. Bilo je normalno da to malo potraje. Očito je da promjena trenera nije bila jednostavna u mom slučaju. Trener Jakirović došao je s ciljem postizanja trenutačnih rezultata. U toj situaciji na teren stavljate igrače koje najbolje poznajete, to je logično. Sada me poznaje malo bolje kao osobu i kao igrača. Vidio je kakve su moje kvalitete i što mogu donijeti momčadi. Trudim se biti dobar svaki put kad me trener stavi na teren da pokažem da imam svoje mjesto u Dinamu. To je jedina stvar koju mogu kontrolirati kao igrač. Treniram naporno svaki dan i nastavit ću to činiti bez obzira igrao ili ne jer je to moj mentalitet - kazao nam je Bernauer u listopadu prošle godine

Voli se šaliti

Zanimljivo, Bernauer je vrlo omiljena osoba u plavoj svlačionici. Plavi dečki su ga sjajno prihvatili, društven je, voli se šaliti, ali nije doveden zbog toga. Doveden je kao čovjek koji će ojačati momčad, a to se nije dogodilo.

S druge strane, čovjek koji je bio u mirovini, Kevine Theophile, vraćen je baš zbog toga što njegov zemljak nije ispunio očekivanja. I to nekoliko dana prije nego što smo razgovarali s Bernauerom. Potpisao je ugovor do kraja sezone. Nakon što mu je ljetos (1. srpnja) istekla ugovorna obveza s Plavima, Theophile je bio bez kluba i samostalno je trenirao u Zagrebu. Oproštajni nastup, tako se tada činilo, u Dinamovu dresu, Theophile je imao 28. svibnja protiv Gorice u Maksimiru, odigrao je posljednjih sedam minuta, kako bi se u slavljeničkom ozračju oprostio od navijača Plavih.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- Ovo je bila moja zadnja utakmica na Maksimiru nakon pet godina. Pet puta smo bili prvaci Hrvatske i igrali Ligu prvaka i Europsku ligu. Zovu me nove avanture. Jako sam ponosan na sve što smo postigli zajedno. Budite sigurni da ću zauvijek cijeniti podršku, ljubav i strast koje sam dobio u Zagrebu - objavio je tada Theophile.

Ali život piše čudne romane, pa ih je ispisao i u njegovom slučaju. Nakon četiri i pol mjeseca stigla je nova objava...

- Drago mi je što sam ponovno u svom Dinamu. Klub me kontaktirao i sretan sam što mogu pomoći. Veselim se povratku na teren i jedva čekam da nastavim tamo gdje sam stao. Za ovaj me klub vežu snažne emocije, ovdje sam proveo prekrasne godine i nadam se da ću pridonijeti i novim uspjesima.

Bolji nego ikada prije

Nakon povratka postao je odmah standardni dio plave svlačionice. Preskočio je samo onu već spominjanu utakmicu protiv Gorice u porazu 1:2... Svih devedeset minuta je igrao protiv Lokomotive, Varaždina, Rijeke, Osijeka i Hajduka, nije igrao u međuvremenu protiv Rudeša. Gotovo je nevjerojatno kako se nakon stanke, nakon samostalnih treninga odmah uvrstio u udarnu postavu, s njim na mjestu stopera Dinamo nije izgubio niti jednu utakmicu. I na ovim pripremama Theophile je bio izvrstan, nama je izgledao bolje nego ikada prije. Uopće nije bilo nikakve dvojbe hoće li biti dio prvih jedanaest u paru sa Živkovićem.

Sjetili smo se i rečenica kolege mu Francuza Bernauera kad je u svlačionicu stigao Theophile.

- Osobno sam oduševljen što se Kevin vratio u klub. On je prva osoba s kojom sam razgovarao i koja me savjetovala da dođem ovdje. Dobar je igrač s iskustvom i dobra osoba. Donijet će puno toga pozitivnog. Smatram ga zdravom konkurencijom. Ima drugačije kvalitete od mojih i to će nas sve učiniti boljima.

I bio je u pravu. Theophile je nakon povratka iz mirovine zaista momčad učinio boljom. Samo što je “svog Francuza” Bernauera još više gurnuo u drugi plan.

Učinak ove sezone

Theophile

6 nastupa, 504 minute, 0 golova

Bernauer

9 nastupa, 610 minuta, 2 gola

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. svibanj 2024 00:58