Martin Baturina

 GORAN MEHKEK Cropix
BITKA ZA DESETKU DINAMA

Baturina na pragu velikog transfera, u igri je ozbiljan novac, ovo su potencijalni nasljednici

Baturina je bio zagonetan oko svog ‘nasljednika‘, ali je sugerirao da bi to mogao biti netko od mlađih
Piše: Andro PolićObjavljeno: 23. svibanj 2024. 11:30

U kolovozu je češkim braničima izazivao vrtoglavice u Pragu, u listopadu je protiv „lokosa“ čistio paučinu u lovu na preokret, protiv Gorice je u veljači zaokružio akciju iz nogometnih udžbenika, a za riječku je pozornicu - na završnoj stepenici sezone u svibnju - sačuvao kirurški udarac za usmjeravanje Dinama na kolosijek prema duploj krunidbi. Insert je to iz ovosezonskog golgeterskog opusa Martina Baturine, koji je, u turbulentnoj i psihološki iscrpnoj godini, od „klinca“ postao - frajer.

Ne podeblja li statistiku u nedjelju protiv Rudeša, sezonu će okončati s osam pogodaka, devet asistencija, na rubu „double-double“ učinka, ali i s rezervacijom već sedmog trofeja u maksimirskom mandatu, dok „na leđima“ ima tek 21 godinu, tri mjeseca i osam dana. Ujedno, sezonu će zaključiti i s bezbroj „nevidljivih“ dodavanja u statistici, lažnjaka, prodora i ostalih zadačića koje spadaju u opseg radnog dana nogometne „desetke“, igrača koji bi, prema zakonima nogometnog tržišta, trebao biti primamljiva „roba“ za uglednike.

- Dok sam god u Dinamu davat ću sve od sebe - govorio je diplomatski, smješkajući se, svjestan i sam da će udvarači biti sve konkretniji na ljetnoj tržnici.

Džoker na Euru

Iako maštu navijača golica njegov ostanak, uz (barem) još jednu sezonu Brune Petkovića u plavom ruhu, s kojima bi Dinamo jurnuo u novi pohod na Ligu prvaka, možda i nešto više uz pokoje novo i veliko ime u svlačionici, izvjesno je da bi se Baturina u idućim mjesecima mogao skrasiti na novoj, inozemnoj adresi, izvjesno je da bi prava ponuda mogla stići u klupski elektronski sandučić.

I, s obzirom na dob i prezentacije, idući prijelazni rok kristalizira se i kao potencijalno pravi trenutak za rastanak: klub bi zaradio vrlo ozbiljan novac, a Baturina će, s dodatnim bonusom u obliku nastupa na Euru, biti mamac za renomirana europska imena. Osim što je u idealnim godinama za novi izazov, u Maksimiru je odavno preskočio brojku od sto nastupa, a ovosezonske predstave sugeriraju da je prerastao hrvatsku ligu.

image
RONALD GORŠIĆ/Cropix

Paralelno, njegovim bi iskorakom i daljnjim razvojem dugoročno trebala profitirati i hrvatska reprezentacija, gdje figurira kao jedan od legitimnih nasljednika maestra na zalasku karijere, možda i njegove „desetke“ u budućnosti. Iako će na europsku smotru u Njemačkoj stići s ravno deset minuta prikupljenih minuta u kockastom dresu, u izbornikovim križaljkama mogao bi uskočiti u kožu džokera u završnicama dvoboja, naročito ako se u računicu ubaci i njegova aktualna forma.

No, tko će naslijediti njegovu „desetku“ u Dinamu? Jasno, dođe li do transfera.

- Ne znam tko bi volio uzeti taj teret ha, ha… Ima dobrih mladih igrača, ima par kandidata, ne želim govoriti da se netko ne uvrijedi - rekao je Baturina nakon finala Kupa na pitanje o budućnosti „okruglog“ broja.

Odlazak po receptu Roga

Iako prave zamjene - momentalno - nema, tko sve može biti „novi Baturina“ u budućnosti? Dok je Gabriel Vidović „desetku“ istaknuo kao omiljeno radno mjesto, u Dinamu je češće ordinirao po lijevom krilu, ali je jedan od kandidata za poziciju ofenzivnog veznjaka. Međutim, u toj priči treba uzeti u obzir i rasplet priče s otkupom ugovora od Bayerna ili produženju posudbe. U prvim danima ove sezone na tom je mjestu znao osvanuti i Marko Bulat, koji je po nogometnom profilu, ipak, nešto bliže „osmici“.

Pretendenti na to mjesto bit će i nerazdvojni tandem, Lukas Kačavenda i Luka Stojković. Obojica su prošla sve uloge iza napadača, obojica mogu kvalitetno odraditi rolu „desetke“, ali mjesta na toj poziciji ima samo za jednog, a treba spomenuti da je, pravno gledano, Kačavenda na posudbi u Dinamu još mjesec dana. Ujedno, Stojković je u prednosti i po pitanju rehabilitacije, a povratnički nastup mogao bi upisati već u nedjelju protiv Rudeša. U rubriku potencijalnih nasljednika, ali vjerojatno u mrvicu daljoj budućnosti, ući će i 18-godišnji Luka Vrbančić, idući klupski projekt, koji je tijekom proljeća odrađivao dvojnu registraciju u Dinamu i Dubravi, a tanku minutažu u ovoj sezoni u Maksimiru ipak je uspio začiniti s tri pogotka.

image
RONALD GORŠIĆ/Cropix

Iako je Baturinin odlazak izvjestan, taj se trenutak može odviti po provjerenom receptu. Primjerice, u stilu Marka Roga, koji je 2016. sudjelovao u rušenju RB Salzburga na zadnjoj stepenici prije Lige prvaka, a zatim, pet dana kasnije, osvanuo u dresu Napolija za odštetu od 15 milijuna eura. Odradi li Real Madrid svoj dio posla u finalu na Wembleyju protiv Borussije Dortmund, Dinamo će u iduću europsku sezonu ugaziti u kolovozu, u play-off rundi Lige prvaka, a uzvratni ogledi na rasporedu su 27. i 28. kolovoza. S druge strane, pogledamo li pet najjačih europskih liga, prijelazni rok u Španjolskoj, Engleskoj, Francuskoj i Njemačkoj otvoren je do 2. rujna, dok će u Italiji tržnica biti zatvorena 31. kolovoza.

U prijevodu, potencijalno idealan scenarij za klub i Baturinu bio bi sljedeći: Dinamova „desetka“ mogla bi sa starom družinom osigurati skupinu elitnog natjecanja, rezervirati koji milijun više u klupskoj blagajni, i od Uefinih nagrada, i od transfera, a zatim se uputiti u jednu od najjačih europskih liga…

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. svibanj 2024 11:30