Slavlje dinamovaca na Rujevici

 RONALD GORŠIĆ/Cropix
Davorin Olivari
ČUDNA SITUACIJA

Rijeka ima nula trofeja, a više igrača na Euru nego Dinamo? Jedan Modri bi trebao stići među Vatrene

Petković i Baturina su bili najbolji, Sučić je također zabio, dok su igrači Rijeke potpuno pali u formi
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. svibanj 2024. 09:36

Nakon što je izbornik Zlatko Dalić objavio popis igrača za Europsko prvenstvo u Njemačkoj, uglavnom je vladalo unisono mišljenje da je to sve najbolje što Hrvatska ima. I mi smo razgovarali s hrvatskim eminentnim stručnjacima Ilijom Lončarevićem, Tomislavom Ivkovićem i Nikolom Jurčevićem, oni su također ustvrdili da je Dalić izabrao najbolje.

I stvarno, kad se pomno analizira izbornikov izbor, nema tu nekog prevelikog prostora za polemike. Ako ih uopće ima. I kad se radi o dečkima na pretpozivima.

Ali sad nakon uzvratne utakmice Kupa na Rujevici u kojoj je Dinamo po tko zna koji put pokazao dominaciju u hrvatskim okvirima, te ovu sezonu zaključio s trostrukom krunom, može se zamijetiti jedna zanimljivost. Ovaj Dinamo, kojeg su na startu sezone, nakon odlazaka Livakovića, Josipa Šutala i Ivanušeca mnogi proglašavali najgorom momčadi posljednjih godina, totalno je izdominirao. Osvojio je prvenstvo, prije zadnjeg kola ima deset bodova prednosti nad Rijekom, šesnaest bodova ispred Hajduka, osvojio je Kup, Superkup...

Kuriozitet je da momčad koja tako dominira poput Dinama ima manje reprezentativaca od momčadi koja je dokazano slabija od nje

Igrali su Modri osminu finala Konferencijske lige, a ako Real osvoji europski naslov, dvije utakmice udaljeni su od Lige prvaka. Dakle, Modri su daleko najbolja momčad u Hrvatskoj, s europskim pedigreom, uostalom, ove sezone izbacili su snažni i etablirani španjolski Betis.

S druge strane, Rijeka nije osvojila ništa, iako je ove sezone, do pred sam kraj nudila jako dobar nogomet. Ali ipak je ostala daleko od Dinama. Jako daleko i u prvenstvu i Kupu. Zašto sad uspoređujemo Dinamo i Rijeku kad se radi o Dalićevim pozivima? Zbog toga što se, a to smo naveli kao zanimljivost, može zamijetiti da su na izbornikovom pozivu za Euro tri igrača Rijeke, a samo dva igrača dominantnog i superiornog Dinama.

image

Nevistić nije dobio Dalićev poziv, ali nastavi li ovako, nakon Eura bi se trebao naći u reprezentaciji

ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Iz Rijeke su pozvani Labrović, Pjaca i Pašalić, dok iz Dinama samo Baturina i Petković, uz pretpoziv Petru Sučiću. Naravno, ništa to ne mora značiti i biti bitno, jer je nogomet momčadski sport, ali svakako se može zamijetiti taj kuriozitet da momčad koja tako dominira poput Dinama ima manje reprezentativaca od momčadi koja je dokazano slabija od nje, Rijeke.

Uz još jedan dodatak. Riječki reprezentativci nisu pred kraj sezone, u predvečerje Eura u nekoj formi, dok Dinamovi jesu. Pogledajte posljednju uzvratnu utakmicu za Sunce na Rujevici. Petković i Baturina su bili najbolji na terenu, mlada modra ‘desetka‘ je i zabila pogodak. Kao i Petar Sučić koji je na pretpozivu. Dinamovi reprezentativci su briljirali.

Ivan Nevistić jedan je od junaka Dinamove dvostruke krune, čovjek koji je u sjajnoj formi

Riječki? Labrović nije branio jer u Kupu brani Zlomislić, Pjaca je bio loš, kao i na posljednjim utakmicama, očito je pao u formi. Pašalić je dobro počeo, pa se ugasio. Naravno, ne kažemo niti tvrdimo da se do Eura na pripremama Vatrenih neće podići forma riječkih reprezentativaca, tko zna, možda će biti i pozitivna iznenađenja.

I da, možda bismo ovom prilikom mogli nešto o vratarima. Tu je zapravo vladala jedina polemika u javnosti, Radilo se o tome kako u prva tri Dalićeva vratara (Livaković, Ivušić, Labrović) nema mjesta za Dominika Kotarskog koji je branio izvrsno u grčkom prvaku PAOK-u. Kad smo već kod te polemike, možda bi se mogao spomenuti i vratar Modrih Ivan Nevistić, jedan od junaka Dinamove dvostruke krune, čovjek koji je u sjajnoj formi. U ovom trenutku sigurno boljoj od recimo Labrovića. Mo dobro, tu i nema neka velike priče, jer će ionako na Euru braniti najbolji hrvatski vratar Dominik Livaković. No ako će sljedeće sezone nastaviti u tom stilu, Nevistić bi sigurno trebao stići do reprezentativnog rostera.

Linker
23. svibanj 2024 09:36