Davor Zunic / CROPIX
SPLIT - RIJEKA 0-3

Kekov stroj neokrznut i kroz Park mladeži, Andrej Kramarić ne prestaje 'trpati'!

Rijeka je ovom pobjedom zadržala stopostotni učinak, te se na vrhu ljestvice izjednačila s Dinamom, oba sastava imaju po 12 bodova, dok je Split četvrti s pet bodova, dva manje od trećeg Hajduka
Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 10. kolovoz 2014. 16:43

Rijeka nastavlja svoj senzacionalni pobjednički niz, protutnjali su Parkom mladeži ostvarivši 14. uzastopni trobod koji seže u prošlo prvenstvo, zajedno s Kupom, Superkupom i Europskom ligom. Splitov niz nepobjedivosti pukao je na broju deset, imali su remi s Lokomotivom na kraju prošlog prvenstva i devet utakmica u ovoj sezoni u kojima nisu gubili. Svakoj seriji dođe kraj, riječka još traje.

Još se svi gledatelji nisu smjestili na tribinama u Parku mladeži, a Rijeka je već slavila. Igrala se 24. sekunda kad je Marin Leovac sjajnim šutom matirao Andriju Vukovića, ušao je s lijeve strane i pogodio suprotnu malu mrežicu tako da je čudotvorac na vratima Splita bio nemoćan. Prethodno je Kramarić uzeo loptu Belleu, proslijedio je Kvržiću, a ovaj je proigrao Leovca koji se zavukao obrani Crvenih iza leđa. Ništa od opipavanja pulsa, Rijeka je tuširala Split. Što god je bilo zamišljeno u svlačionicama kao taktika s kojom će se ući u utakmicu, ništa od toga. Doduše, gostima to nije smetalo, imali su vodstvo i mogli su puno mirnije nastaviti.

Rijeka je u intervalima od osam minuta prijetila povećanjem vodstva. U 8. je Krstanović ciljao glavom, no Vuković je loptu lako prigrlio u naručje; potom je u 16. Jajalu lopta servirana na 16 metara, on je dobro odapeo, ali preko grede. Konačno, u 24. najbolju je priliku imao Kvržić nakon što obrana Splita nije znala što bi s loptom koju je u šesnaesterac ubacio Kramarić. Moglo je lako biti 2:0, možda i 3:0, domaćin se nikako nije mogao uvesti u utakmicu. Je li ta grogiranost bila od šoka iz prve minute ili se nakupilo umora prouzročenog s devet utakmica svaka četiri dana od 3. srpnja? Vjerojatno i jedno i drugo, kao i činjenica da se Rijeka nametnula i kontrolirala tijek događaja s autoritetom.

Split je imao poluprilike, jednu baš dobru priliku iz koje je dobio samo korner, a gost je u sudačkoj nadoknadi prvoga dijela još jednom zaprijetio. Samardžić je nadvisio sve u skoku, odlično pucao, međutim, Vuković je i to obranio. Samardžić se uhvatio za glavu i tako odšetao u svlačionicu, već je vidio loptu u golu kao i mnogi na stadionu.

Ivan Matić je posegnuo za dvije zamjene na početku drugog poluvremena, baš kao što je uradio i proljetos kad je Rijeka nakon 45 minuta vodila s 2:0. Sada je ostavio u svlačionici Bellea i Dujmovića, debitirao je Sokol Cikalleshi, a uz njega je na teren ušao i Bagarić. Na proljeće su te zamjene (Bilić i Vojnović) urodile plodom, završilo je 2:2. Zanimljivo, bila je to posljednja utakmica koju Rijeka nije pobijedila.

Ovoga puta Rijeka nije popustila, u koprodukciji dva napadača došla je do 2:0 u 55. minuti. Krstanović je centrirao s desne strane, a uža obrana Splita zaboravila je Kramarića koji je majstorski pogodio. Crveni sve do 64. minute nisu uspjeli složiti poštenu akciju, a onda je agresivni Vojnović oteo loptu koja se odbila do Bilića. Centarfor Splita je izašao sam na vratara Vargića, činilo se da je pogodak neminovan, no Bilić je počeo komplicirati, htio je zaobići čuvara mreže, ali ovaj se nije dao prevariti. Kad to Bilić nije realizirao, bilo je jasno da bodovi putuju na sjever Jadrana. Potvrda je stigla u 73. minuti, izgubljena lopta na 30-ak metara, Krstanović je produžio za Kramarića koji se odlučio lobati istrčalog Vukovića. Efektno i efikasno, Kramarić je jednostavno neumoljiv.

SPLIT - RIJEKA 0-3 (Leovac 1, Kramarić 55, 73)

73. minuta - Andrej Kramarić ne prestaje trpati, sada je zabio već sedmi prvenstveni pogodak! Leovac je uputio dugu loptu, Krstanović je samo prebacio glavom, a Kramarić je iz situacije 'jedan na jedan' lobao Vukovića.

64. minuta - Mate Bilić mogao je vratiti Split u život, ali Vargić je spasio Rijeku. Iskusni napadač krenuo je sam na vratara, pokušao ga zaobići, ali Vargić je sve dobro pročitao i na kraju obranio udarac.

55. minuta - Rijeka je stigla na korak do 14. pobjede zaredom! Krstanović je s desne strane uputio sjajan centaršut, Vuković je ostao u međuprostoru, a Kramarić je pogodio praznu mrežu.

Kraj prvog poluvremena!

34. minuta - Najbolja šansa Splita. Vidović je ostao sam na 19 metara, topovski opalio, a lopta je otišla malo iznad vratnice.

24. minuta - Velika sreća za Split i sjajna obrana Vukovića. Stvorila se velika gužva ispred gola domaćih, Krstanović nije uspio pucati, ali zato jest Kvržić. Tukao je iz okreta, ali vratar Splita sjajno je to zaustavio.

16. minuta - Mato Jajalo je snažno opalio sa 17 metara, a lopta je prohujala iznad grede. Bijeli igraju odlično, dok Splićani još nisu složili suvislu akciju.

1. minuta - Ovo će, izgleda, biti kolo za pamćenje. Kouassi je u Kranjčevićevoj zabio u 15. sekundi utakmice, a samo dva sata poslije dobio je konkurenta za najbrži gol sezone. Riječani su poveli u svom prvom napadu nakon što je Kvržić proigrao Leovca koji s lijeve strane sa 6-7 metara vara Vukovića. Možda je vratar Splita mogao i bolje reagirati...

SPLIT: Vuković, Radotić, Galović, Glumac, Rugašević, Vidović, Dujmović, Rog, Belle, Glavina, Bilić

RIJEKA: Vargić, Tomečak, Samardžić, Lešković, Leovac, Jugović, Jajalo, Kvržić, Brezovac, Kramarić, Krstanović

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 20:02