getty images
RICCARDO BASTA

Kapetan juniora Bayerna sanja Vatrene: 'Oduševili su me, želim igrati s tim dečkima!'

Basta je Talijan s njemačkim državljanstvom i pred vratima je prve momčadi Bayerna
Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 21. studeni 2014. 22:18

Prije nekoliko dana dobio sam čudno pismo. Međutim, kada se bolje promisli, uopće nije čudno. Iz Münchena se javio Riccardo Basta, nadareni igrač Bayerna, koji bi, oduševljen načinom na koji igra hrvatska reprezentacija, želio biti član “vatrenih”. Reći ćete, mnogi bi željeli, međutim, Riccardo Basta, koji još nema 20 godina (rođen je 6. travnja 1995.), ima zanimljivu nogometnu biografiju.

Riccardo Basta je Talijan s njemačkim državljanstvom. Naravno da bi igranje za Hrvatsku bila utopija, da majka nije Hrvatica iz Velike Gorice. Koja je Riccarda odgajala u hrvatskom duhu i zainteresirala za hrvatski nogomet. Nakon što je vidio Luku Modrića i Ivana Rakitića, a kao pionir i kadet Bayerna sjeća se i Nike Kovača, silno se zainteresirao za Hrvatsku. Ne samo da bi tamo ljetovao, već se opredijelio i u nogometnom smislu. “Želim igrati s tim dečkima”, rekao je nakon što je odgledao utakmicu na San Siru.

Riccardo Basta igra na poziciji zadnjeg veznog igrača, kao i Niko Kovač, a njegov zastupnik tvrdi da je upotrebljiv i na poziciji desnog beka. Stabilan je u duelu, brz, robustan. Basta, čija je majka Hrvatica, apsolutno, po svim kriterijima, odgovara propisima Fife. Zapreka ne bi smjelo biti.

Kakve su preporuke Riccarda Baste? Pred vratima je prve momčadi Bayerna, ali, na žalost, njegovu poziciju pokriva Xabi Alonso, jedan od najboljih igrača bavarske momčadi. Međutim, Michael Tarnat, bivši igrač Bayerna, tvrdi:

- Basta može igrati u bilo kojem klubu Bundeslige...

Je li to dovoljno dobra preporuka? Možda. Ali, ne bi bilo naodmet da skauti hrvatske reprezentacije u zimskim mjesecima pogledaju o kakvom igraču je riječ. Uostalom, i Niko Kovač, koji živi u Salzburgu, samo je stotinjak kilometara udaljen od Münchena, mogao bi jedno popodne potrošiti i na Riccarda Bastu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 01:23