PRVA LINIJA OBRANE

Bez gola u kvalifikacijama: Mandžo u Milanu odigrao taktički izvanrednu utakmicu

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 20. studeni 2014. 17:54

U prijateljskoj utakmici s Ciprom u Puli, 4. rujna, postigao je oba pogotka za pobjedu 2:0. Taj susret dao je naslutiti novu igru Kovačeve selekcije, s puno više posjeda lopte i kombinatorike, okomitih dodavanja. S obzirom na suparnika, Vatreni su igrali 4-4-2, a uz strijelca Marija Mandžukića odlično je odigrao Andrej Kramarić. Oba pogotka centarfora Hrvatske bila su oportunistička, odnosno ubacivanje lopte u mrežu na drugoj vratnici, nakon udaraca Kramarića i Kovačića. U sljedeća 4 susreta kvalifikacija Mandžukić nije postigao gol, a nema ni 1 asistenciju. Znači li to da je peti strijelac u povijesti hrvatske reprezentacije u nekakvoj golgeterskoj krizi? Kad bi se površno gledalo, kroz suhe brojke, moglo bi se pomisliti da Mandžukić nije u formi, tim prije što u te četiri partije, s Maltom, Bugarskom, Azerbajdžanom i Italijom, praktično nije došao u stopostotnu šansu. Slučajno ili ne, te su 4 utakmice, sa 10 postignutih golova, donijele Vatrenima (zasad!) najbolju efikasnost u povijesti kvalifikacija.

- Meni nije presudno da budem strijelac, pa da se osjećam sretnim - kazao nam je nedavno Mandžukić u intervjuu za SN. - Najvažnije je da momčad ostvaruje uspjehe.

Možda to može djelovati kao kurtoazan stav, ali u jesenskom dijelu kvalifikacija spoznaje se da MM upravo tako djeluje u reprezentaciji. U sustavu igre 4-2-3-1 usamljen je u napadu i u okružju barem dva srednja braniča suparnika. Zato Mandžukić puno radi, kreće se po liniji napadača na obje strane, razvlači suparničke srednje braniče, skače u zračnim dvobojima i omogućava suigračima da iskorištavaju prostore iza njegovih leđa. U takvoj igri najviše benefite bi trebao ostvarivati tzv. polušpic iza napadača ili krila. Činjenica da je Perišić dao 3 gola i sudjelovao kod 2 suparnička autogola, pa da je Kramarić postigao 2 gola, već dovoljno sugerira o tome da se Mandžukićevi suigrači u ofenzivi odlično koriste njegovim ‘otvaranjima’…

U Milanu je Mandžukić to najbolje demonstrirao u oba pravca. Prvo je vodio žestoku bitku s Chiellinijem i Ranocchiom u zraku i na zemlji, nadskočio je Buffona za Olićevu šansu (izbacivanje s linije gola), odvukao je suparničke stopere (pogotovo neopreznog Darmiana) kad je Rakitiću omogućio idealno dodavanje u prazan prostor za Perišića (87.) i gol- šansu, a uza sve to, 90 minuta je izvanredno odrađivao visoki presing, pridonosio time da se ne razvije igra Azzurra i da Hrvatska bude visoke obrane i kompaktna, odnosno da Talijani panično izbacuju loptu u aut. Taj teški posao Mandžukić je odradio izvrsno i tako dao obol punoći prezentacije Vatrenih na Meazzi. Kad igrači požrtvovno igraju za momčad, onda mogu u očima površnih promatrača izgubiti na ‘važnosti’, ali struka iznimno cijeni takav pristup.

- Mandžukić je bio izvanredan taktički i jako važan faktor naše dobre igre u Milanu! - podvukao je izbornik Niko Kovač.

Tako je o našem napadaču mislio i Jupp Heynckes, ističući kako je doprinos Bayernovoj najuspješnijoj postavi u povijesti (2013/14.) kod Mandžukića iznad puke brojke 26 golova. Davali su neki prethodnici (primjerice Gomes) više golova po sezoni, ali Bayern s njima nije osvajao ‘sve titule’. Učinak napadača koji se doživljava golgeterom ovisan je o momčadi u kojoj igra. Mandžukić je u Bayernu trpao jer je imao fantastičnu napadačku momčad, s dva pakera s krila (Ribery i Robben) kakvih u tandemu nema nitko na svijetu. No, u Atletico Madridu, koji je posve drugačija postava, u sustavu 4-2-3-1 (kao i Hrvatska), gdje se radi naporno u gradnji ofenzive zbog žestoke konkurencije Primere, Mandžukić mora igrati nešto drugačiji nogomet.

U toj promjeni Mandžukić je ipak ugradio kroz 15 utakmica u tri natjecanja 8 golova. To je prosjek 0,5 po utakmici, što je neznatno više od 0,4 (2 u 5 dvoboja) golova za reprezentaciju ove jeseni. U zaključku, Mandžukić je za Hrvatsku jako važan igrač, a u Kovačevim nacrtima igre pogotovo. S njime je igrao 13 utakmica i dodao statistici 5 pogodaka i 1 asistenciju. I što je važno. Kako je na Euru 2012. u 3 nastupa dao 3, tako je u Brazilu u dvije utakmica dao 2 pogotka. U play-offu (jedna i pol utakmica) dao je 1 gol. Kad je važno, Mandžukić ne razočarava ni na golgeterskom planu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 23:32