Ronald Gorsic / CROPIX
KAKO DO SUSPENZIJE

Kako su nastali dugovi? Hajduk mladom Pešiću 12 mjeseci nije isplatio plaću

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. listopad 2012. 18:18

Kako su nastali dugovi zbog kojih su bivši igrači Hajduka otišli na Arbitražu, vrlo je zanimljivo pitanje. Posebno je interesantno kako je Hajduk ostao dužan 300.000 kuna Ivanu Pešiću, 20-godišnjaku koji je ovog ljeta raskinuo ugovor s Bijelima i preselio u Šibenik. Ivan Pešić 12 mjeseci nije dobio plaću na Poljudu. Ugovor s Hajdukom potpisao je u ljeto 2010. na iznos od 26.000 kuna bruto i klub je obvezu iz ugovora plaćao samo jednu godinu.

Od ljeta 2011. ništa se Pešiću nije plaćalo, a igrač je prošle jeseni strpljivo čekao šansu kod Balakova. Prigodu nije dočekao nego je od tadašnjeg predsjednika Maleša u zimskoj stanci dobio naredbu “smanji plaću”. Ali, nije pristao na smanjenje. Plaća je ostala ista, a Pešić je proljeće proveo bez utakmica trenirajući s Primorcem u Stobreču. U konačnici je preko Arbitraže raskinuo ugovor s Hajdukom koji je vrijedio do ljeta 2014., a na Poljudu su se obvezali da će do 1. siječnja 2013. u pet rata platiti zaostali dug. Budući da zbog poznate besparice nisu počeli s plaćanjem, Pešić je povukao suspenziju preko Arbitraže za prvu ratu od 61.000 kuna.

To je Pešićeva priča, ni prva ni posljednja poljudska sa sličnim prefiksom. Zaostale plaće zadužnicama potpisanim u obostranom sporazumu naplaćuju, primjerice Vejić, zatim Marijan Buljat koji također nisu po godinu dana dobivali plaću, a bili su pod ugovorom s Hajdukom.

Pešić je medijski zanimljiviji jer nije imao značajniju ulogu u prvoj momčadi, ali u pogonu Bijelih ima igrača koji ugovor uglavnom odrađuju na posudbama, a na papiru imaju plaću od 15.000 do 20.000 kuna. Nekada je to bila uobičajena plaća za potpis prvog ugovora, a danas se klub stavio u manje okvire pa reprezentativac Radošević igra za 10.000 kuna mjesečno. Više na papiru imaju klupski mu suigrači koji se nalaze na posudbama. Ali, to je samo na papiru, jer plaće u Hajduku ne stižu, a kamoli da bi se mogli naplatiti igrači koji su izvan “centrale”. Zato Pešićev slučaj neće biti usamljen. Zato na Arbitraži treba očekivati još takvih predmeta.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. rujan 2024 23:31