Damjan Tadić/CROPIX
POLICIJSKA ISPOVIJEST

Kako je Šaka namještao: 'Ipak ništa, međimursku Brazilci ne žele pustiti'

Bivši trener u Dinamovoj nogometnoj školi prihvatio je nagodbu i osuđen je na kaznu zatvora od jedne godine. Naravno, detaljno je ispričao kako je namještao utakmice
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 14. veljača 2011. 10:09

Prva utakmica: Croatia Sesvete - Zadar 1:2, 27. ožujka 2010. - USPJEŠNO

Točno je da smo Lalič, Suljić i ja zajedno s igračima Croatije Sesvete namjestili utakmicu. Dva dana prije te utakmice u ugostiteljskom objektu Fort Apache u Strmcu, Sveta Nedjelja, našli smo se Lalič, Suljić i ja s igračima Croatije, Mariom Čižmekom i Ivanom Banovićem. Na tom smo sastanku dogovorili da bi trebao pobijediti gost i nikakve druge opcije nismo dogovarali. Čižmek i Banović s tim su se složili i rekli da se s time slažu Dario Šušak i Jasmin Agić te da će njih četvorica podijeliti dogovoreni iznos od 22.000 eura. Ja sam osobno Čižmeku isti dan nakon utakmice navečer, ne sjećam se točno gdje, ali mislim u Španskom gdje on stanuje, predao 22.000 eura. Siguran sam da sam novac stavio u jednu kuvertu koju sam mu predao, a on je iznos podijelio sa Šuškom, Banovićem i Agićem. S Čižmekom i ostalima dogovarao sam da se ne smiju kladiti u RH kako kladionice ne bi eventualno umanjile koeficijent i skinule taj par s liste klađenja.

Druga utakmica: Hajduk - Varteks 2:0, 27. ožujka 2010. - NEUSPJEŠNO

Točno je da smo pokušali namjestiti rezultat i tijek utakmice. Par dana prije dvoboja javio mi se Zoran Ivančić, kojeg sam dobro poznavao i koji je u to vrijeme bio igrač Varteksa. Rekao mi je da igrači već 7-8 mjeseci nisu primili plaću i da bi se tu moglo nešto dogovoriti. Nakon toga dogovorili smo se da se nađemo u Novom Marofu i to je bilo jedno dva dana prije utakmice u Splitu i tada mi je rekao da će o namještanju razgovarati s Miljenkom Mumlekom, Andrijom Balajićem i, mislim, golmanom za kojeg se sada ne mogu sjetiti kako se zove. Tada sam s njim dogovorio da bi nagrada za namještanje bila 40.000 eura, a utakmica je trebala završiti tako da Varteks izgubi sa što više golova.

Na sam dan utakmice s Laličem i Ivančićem, u Laličevom automobilu BMW X6 slovenskih registracija, u jutarnjim satima otišao sam u Split. Tamo je Ivančić trebao osnažiti taj raniji dogovor s drugim igračima Varteksa i kad smo došli u Dugopolje otišao sam na kavu, a Lalič i Ivančić otišli su prema hotelu gdje su bili smješteni igrači Varteksa. Kad se Dino vratio iz hotela, sjeo sa mnom na kavu i primijetio da nas fotografira neki čovjek u civilu, što je nama bilo sumnjivo. Otišao sam na stadion u Dugopolju i vidio da Ivančić stoji kod hotela s Mumlekom i Balajićem, a nakon što je došao k meni rekao sam mu da mi je sve to nešto sumnjivo i da otkazujemo svaki dogovor. Iako je Ivančiću i suigračima bilo obećano 40.000 eura, odustali smo od postignutog dogovora.

Treća utakmica: Slaven Belupo - Croatia Sesvete 4:0, 3. travnja 2010. - USPJEŠNO

Točno je da smo u dogovoru s igračima Croatije namjestili rezultat utakmice. Jedno dva dana prije utakmice u ugostiteljskom objektu Fort Apache u naselju Strmec Sveta Nedjelja našli smo se Lalič, Suljić i ja s igračima Croatije Čižmekom i Šuškom. Tu je bilo dogovoreno da im se za namještanje utakmice na način da Croatia izgubi utakmicu s tri ili više pogodaka razlike, preda 22.000 eura, koji su osim njih dvojice trebali dijeliti Banović i Agić. Osim toga, ja sam se s Agićem našao prije utakmice na izlazu iz Zagreba prema istoku kod Lesnine gdje smo potvrdili taj dogovor.

Ne znam jesu li još koji igrači sudjelovali u namještanju, ali sigurno znam da su sudjelovali Čižmek, Šušak, Banović i Agić.

Četvrta utakmica: Rijeka - Croatia Sesvete 4:2, 14. travnja 2010. - USPJEŠNO

Točno je da smo dogovorili namještanje. Nekoliko dana prije utakmice ja sam se s Čižmekom i Agićem našao u hotelu Antunović jer su oni bili na svadbi i tu smo dogovorili namještanje utakmice u Rijeci. Dogovoreno je više opcija, da utakmica mora završiti s više od tri postignuta pogotka, te da prvo poluvrijeme i kraj utakmice mora dobiti Rijeka. To se i dogodilo, na poluvremenu je bilo 2:1, na kraju 4:2. Nagrada je iznosila 40-45.000 eura. Osim Čižmeka i Agića, za namještanje su novac primili i Šušak, Banović, Saša Mus, Marko Guja i, koliko se sjećam, Ante Pokrajčić. Je li primio nešto još netko od igrača, ja ne znam. Novac sam predao Čižmeku nakon utakmice u Španskom u blizinu njegova stana.

Peta utakmica: Varteks - Dinamo 1:2, 14. travnja 2010. - NEUSPJEŠNO

Točno je da smo namjeravali namjestiti rezultat i tijek utakmice. Dan ili dva prije utakmice na benzinskoj pumpi OMV na obilaznici oko Varaždina, Lalič, Suljić i ja našli smo se s Ivančićem, s kojim je došao i Balajić. Tada smo dogovorili namještanje utakmice na način da Varteks izgubi s najmanje dva gola razlike. Novac u iznosu od 45.000 eura Ivančiću je predao Suljić. Dakle, nagrada od 45.000 eura obećana je Balajiću, Ivančiću i Mumleku, kojeg je zapravo Ivančić tek trebao kontaktirati. Nakon što je novac predan Ivančiću, ja sam s njim otišao do stadiona Varteksa gdje se u kafiću Contra nalazio Mumlek s ostalim igračima Varteksa. Ivančić je pozvao telefonom Mumleka, a nakon toga je dao telefon meni i ja sam razgovarao s Mumlekom pitajući ga bismo li se mogli nešto dogovoriti vezano za utakmicu s Dinamom, a on mi je rekao da ne bi. Ni ja dalje nisam inzistirao, a kako su za to bili samo Ivančić i Balajić, očito je da dogovor nije mogao biti realiziran pa je Ivančić preko Marija Marenića meni vratio 45.000 eura.

Šesta utakmica: Lokomotiva - Međimurje 1:3, 14. travnja 2010. - NEUSPJEŠNO

Točno je da smo dogovarali namještanje. Sjećam se da je Lokomotiva trebala pobijediti s dva ili više golova razlike. Dogovor je postignut u restoranu Stara hiža kod Čakovca, a sjećam se da sam Mariju Darmopilu tamo dao 6.000 eura, a ostatak od oko 40.000 eura, koliko se sjećam, dao sam Mareniću u Zagrebu. Točno je da su taj iznos trebali podijeliti igrači Međimurja Nikola Melnjak, Daniel Mađarić te Marenić i još najmanje tri igrača Međimurja. Međutim, kako dogovor nije postignut, Marenić mi je vratio 45.000 eura, a iznos od 6.000 eura vratio mi je i Darmopil preko Marenića.

Moram reći da Neven Vuljanko nije bio u igri za namještanje, s obzirom da u toj utakmici nije branio. Točno je da smo komunicirali telefonom i pitao sam ga da li brani na toj utakmici, s obzirom da je njemu bio poznat dogovor oko namještanja, pa kad mi je rekao da ne brani, ja sam mu rekao "ja ću tebe već nagraditi za šutnju". Naknadno sam doznao da dogovor nije realiziran jer su odustali neki igrači Međimurja podrijetlom iz Brazila.

Sedma utakmica: Croatia Sesvete - Lokomotiva 1:2, 17. travnja 2010. - NEUSPJEŠNO

Točno je da je dogovoren rezultat i tijek utakmice. Znam da su dogovorene dvije opcije vezano uz kladionicu, da budu postignuta najmanje tri pogotka i da Lokomotiva dobije i prvo poluvrijeme i kraj utakmice. Dogovoreno je da se namještanje izvrši za 40.000 eura, time da sam najveći dio dao Čižmeku za Banovića, Agića, Šuška, Guju, Pokrajčića i Miljenka Bošnjaka, a dio za Banovića i Musa predao sam im osobno. To je bio jedan od rijetkih slučajeva kada sam novac dao unaprijed, no došlo je do problema u klubu Croatia Sesvete i Čižmek mi je sav novac vratio.

Osma utakmica: Varteks - Croatia Sesvete 4:1, 24. travnja 2010. - USPJEŠNO

Točno je da sam ja dogovorio s Čižmekom nagradu od 26.000 eura za igrače Croatije vezano za rezultat i tijek utakmice. Dogovoreno je da Varteks pobijedi s dva pogotka razlike te da na utakmici bude četiri ili više pogodaka. Znao sam da će novac koji sam predao Čižmeku isti podijeliti sa Šuškom, Agićem, Gujom, Musom, Pokrajčićem, Banovićem i Bošnjakom, ali nisam znao da je bilo što dogovoreno i s trenerom Croatije Goranom Jerkovićem i sportskim direktorom Tomislavom Zubakom. Novac sam Čižmeku predao u Španskom.

Deveta utakmica: Croatia Sesvete - Zagreb 1:4, 30. travnja 2010. - USPJEŠNO

Točno je da sam dogovorio namještanje s igračima Croatije. Dogovorili smo da Zagreb pobijedi s dva pogotka razlike i da na utakmici bude četiri ili više pogodaka. Dogovor sam ostvario s Čižmekom, a on mi je rekao da su dogovoru pristupili i svi ostali igrači Croatije Sesvete kao i u utakmici između Varteksa i Croatije Sesveta. Ponovno napominjem da ne znam jesu li u tome sudjelovali Goran Jerković i Tomislav Zubak, jer ja osobno nisam s njima kontaktirao.

Deseta utakmica: Cibalia - Croatia Sesvete 5:0, 8. svibnja 2010. - USPJEŠNO

Točno je da smo Čižmek i ja dogovorili rezultat i tijek utakmice. Dogovor je bio da Cibalia pobijedi s najmanje dva pogotka razlike te da se na utakmici postigne četiri ili više pogodaka. Od igrača Croatije osim Čižmeka sudjelovali su i svi ostali igrači koje sam spomenuo kod utakmice Varteks - Croatia Sesvete. Bilo je dogovoreno da se za namještanje utakmice preda iznos od 40.000 eura, no kada je došlo do manjeg odstupanja zbog toga što mi je Suljić neposredno prije početka utakmice javio da su smanjeni koeficijenti u kladionicama, iz tog razloga sam Čižmeku za njega i ostale igrače predao 25.000 eura. Ne znam je li Čižmek nešto dao Tomislavu Zubaku i Goranu Jerkoviću, jer ja osobno nisam s njima kontaktirao.

Jedanaesta utakmica: Hajduk - Međimurje 4:1, 8. svibnja 2010. - USPJEŠNO

Točno je da smo dogovorili namještanje. Dogovorio sam s Marenićem i Darmopilom da Hajduk pobijedi s najmanje tri pogotka razlike te da utakmica završi s najmanje četiri postignuta pogotka. Mareniću sam osobno isplatio 35.000 eura unaprijed dogovorenu nagradu za tu utakmicu te mi je bilo poznato da će on istu dijeliti s Darmopilom s kojim sam se također čuo neposredno prije utakmice telefonom, te s Melnjakom i Mađarićem. Siguran sam da nisam kontaktirao s bilo kojim igračem Hajduka vezano za tu utakmicu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. srpanj 2024 05:34