Nenad Dugi/Cropix
KONCENTRIRANI NA SLAVEN

Jurčić o Malmöu: Izbacili su Rangerse, što samo po sebi govori o njihovoj kvaliteti

Piše: ArhivaObjavljeno: 05. kolovoz 2011. 15:50

ZAGREB - Slaven Belupo mi je bitniji od Malmöa! S tim očekivanim motom Dinamov trener priprema svoje nogometaše za subotnje (21.00, Arenasport 1) prvenstveno gostovanje u Koprivnici.

- Pratim Slaven otkako sam tamo igrao i trenirao. Prijatelj sam s njegovim trenerom ( Roy Ferenčina, op. p.), znam kakvo su mu pogledi na nogomet, pa tako znam i što nas u subotu očekuje. Koprivničani su se ljetos pojačali, stabilan su klub i dobro su startali u prvenstvo, tako da u našoj momčadi neće biti puno rotacija kao dosad, samo nužne, zbog nečijeg zamora - kazao je Jurčić prije nego je ipak bio primoran govoriti o švedskom prvaku, koji je u tekućem prvenstvu koje je u punom jeku (19 kola) tek na 9. mjestu, ali uz dvije utakmice manje:

- Izbacili su Glasgow Rangers, što samo po sebi govori o njihovoj kvaliteti, Škotima je za razliku od Engleza prvenstvo već počelo, iako očigledno nisu dostigli potrebnu formu. Nema trenera koji netom nakon bazičnih priprema zna u kakvoj mu je formi momčad, a prisiljen je igrati utakmice koje mu definiraju sezonu - naglasio je Jurčić.

Trener ‘plavih’ je priznao da je želio izbjeći Viktoriju Plzen, Wislu Krakow i Genk.

- Dok smo proučavali Neftçi Azerbajdžanci su igrali s češkim prvakom (0-1, op. p.), pomoćnik Krznar pohvalno mi se izrazio o Viktoriji. Genk je ozbiljna momčad, a pričao mi je Vrdoljak da Wisla puno ulaže. No, u ovoj fazi doigravanja za Ligu prvaka svi su ozbiljni i moji bi današnji komentari bili slični bez obzira na suparnika.

Jurčić za razliku od nekih svojih prethodnika na klupi nije upao u zamku na pitanje je li Dinamo u predstojećim nadmetanjima favorit:

- Ne mogu to reći jer nisam gledao nijednu utakmicu Malmöa. Popodne ću dobiti snimke njihovih dvoboja s Rangersima i tri posljednja prvenstvena ogleda, a Krznar je već na putu za Švedsku, gledat će ih u subotu na gostovanju kod Mjällbyja. Njihova je glavna prednost kao i svim iz tog dijela Europe što su u punoj natjecateljskoj formi.

Trenera nismo pitali, ali u Maksimiru su zadovoljni što su prvo domaćini, u uzvratu računaju na veliku pomoć navijača iz Skandinavije koji, naravno, nisu u bojkotu. Jurčić se osvrnuo i na ispadanje preostala tri hrvatska kluba:

- Gledao sam sve tri utakmice u četvrtak i žao mi je epiloga jer svaki uspjeh nekog hrvatskog kluba je i moj osobni uspjeh, međunarodne pobjede nam svima dižu cijenu. Svo troje su imali zahtjevne suparnike, no platili su danak neiskustvu, poglavito Hajduk, jer Stoke je bio ranjiviji nego što je na koncu ispalo.

Ranjena je i Dinamova ovoljetna prinova Mehmet Alispahić (lom nadlaktice):

- Operacija mu je u srijedu navečer trajala tri sata. Vratit će se on relativno brzo u trenažni proces, ali neće moći igrati još tri-četiri mjeseca jer će morati izbjegavati kontakt. Smatram njegov izostanak velikim hendikepom, jer je Meša u kratko vrijeme pokazao ne samo igračke, nego i ljudske kvalitete, karakter vedrog i simpatičnog momka.

Krenuo je set čisto nogometnih pitanja. Prvo o mnogima nejasnom rombu:

- Imam dojam da bi cijela Hrvatska odahnula kad bih odustao od romba, koji na terenu izgleda jako dobro, na moj ponos! I s Kovačićem romb funkcionira kao i s Alispahićem, no Mateo je u svibnju navršio tek 17 godina, ne smijemo ga neoprezno ‘spržiti’.

Kako je neizvjestan Moralesov povratak iz Čilea, gdje kod specijalista liječi bolna leđa, nije nemoguće da u Maksimir do 31. kolovoza sleti neko pojačanje.

- Razmišlja se i o takvim stvarima, iako smo došli do zaključka da ne dovodimo samo radi dovođenja, nego ciljano, nakon pomnog praćenja donesemo logične odluke. Dakle, nećemo umjesto Alsipahića na brzinu nekoga dovesti ako ga nismo dobro proučili i ako taj ne bi odmah bio pojačanje.

Glede sastava, Jurčić je ponovio da će forsirati dva sustava, 4-4-2 s rombom i onaj na kojem je diplomirao, 4-2-3-1:

- Cufré iza Ibáńeza je jako dobra varijanta za onaj naš drugi sustav koji također uigravamo i koji je izgledan za Koprivnicu. Tomečak bi mogao biti desni vezni u rombu, no ponajprije ga vidim kao desnog bočnog, jer romb otvara koridor po bokovima cijelom dužinom, pa se u mojoj viziji Ivan uklapa na desni vanjski položaj u zadnjoj liniji. Napadači? Od trojice koju rotiramo tražimo dvojicu koja će doći u golgetersku formu - poručio je Jurčić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 08:28