Goran Mehkek / CROPIX
POSLJEDNJA SEZONA?

Joe Šimunić proziva: 'Neki igrači su protiv Škotske bili nespremni i smiješni!'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 15. lipanj 2013. 23:59

U petak je Joe Šimunić ušetao u hotel na Rogli, počeo je s pripremama za novu sezonu. Samo tjedan dana poslije poraza od Škota, poslije utakmice koju će vjerojatno dugo pamtiti opet je na terenu, počinje “tortura”.

- Nisam imao dug odmor, samo pet dana, ali to je moj posao. Čekaju me novi izazovi, želimo opet ući u Ligu prvaka - kaže Šimunić, koji nije od onih koji se žale da im pripreme teško padaju iako ih je u životu prošao niti sam ne zna koliko.

Ipak, jesu li ovo zadnje ljetne pripreme u karijeri Joea Šimunića? Najavio je da će idućeg ljeta završiti karijeru?

- Da, vrlo je moguće da jesu, kako sam si zacrtao ovo bi trebala biti zadnja godina. Cilj je da uđemo u Ligu prvaka i napravimo nešto u toj Ligi prvaka ili u Europi općenito, da se plasiramo na SP u Brazil. Onda ćemo vidjeti...

Znači, odluka o završetku karijere nije definitivna, moguće je da se predomisli?

- Nije definitivno, nikad se ne zna. Ne razmišljam što će biti za mjesec dana, kamoli za godinu, daleko je to još. Važno je da se ja sad osjećam jako dobro..

Opet nas čeka novi Dinamo, kakav je prvi dojam kapetana u ovih nekoliko sati na Rogli?

- Vidim da je jako dobra atmosfera u momčadi, pozitivna. Što se novih igrača tiče, jasno je da će im trebati vremena. Ali, želim naglasiti da je svaki igrač koji je tu bitan i važan i ne bi bilo lijepo da se nekih igrača odreknemo.

Spomenuli ste Dinamove klince, kakav dojam ostavljaju na vas?

- Imamo puno dobrih klinaca, a posebno me oduševio Tin Jedvaj u ovih šest mjeseci. Moram ga pohvaliti. Halilović? Alen ima još puno posla ispred sebe, Bog mu je dao talent, ali treba još raditi. Ne samo za sebe, nego za momčad, tu su i navike koje treba usvojiti. Neki nemaju te navike u igri bez lopte, ali te će navike doći, ako bude slušao trenera. Ma, bit će sve u redu.

Kako vam se u reprezentativnom okruženju čine Sammir i Halilović, suigrači iz Dinama. Prosinečki je rekao da ih ne bi pozvao u reprezentaciju?

- Imamo neke igrače koji nisu igrali nogomet izvan Hrvatske, njima je teže naviknuti se na ovakav nogomet. Igra se brže i jednostavnije nego u Hrvatskoj. To je sasvim normalno, postoji vrijeme prilagodbe, a samo je na njima da se tome podrede. Naravno, i na izborniku da odluči kad će ih i kako staviti u momčad.

Nemoguće je pobjeći od teme reprezentacije, Škotska je još svima otvorena rana. Pogotovo njemu, sjećamo se kako je bio ljutit, ne pamtimo da smo ga vidjeli tako bijesnoga, kao nakon te utakmice.

- U svakom slučaju to je jedan od najtežih poraza u mojoj karijeri. Uostalom, samo smo jednom dotad izgubili u Hrvatskoj i to od Engleza. Nažalost, da smo bar igrali neriješeno, bez obzira na igru, to bi bilo kao da smo pobijedili, zbog gol-razlike. Ovo je najgore što se moglo dogoditi.

Kao da se preko noći sve promijenilo, od sjajne situacije došli smo do loše perspektive?

- Ne možemo više to promijeniti, što je bilo, bilo je. Nije bilo dobro, to znamo, što prije zaboravimo to bolje, bit će nam lakše. Sami sebi smo krivi što smo se doveli u tu situaciju, ali još uvijek imamo sve ispred sebe. Mi se ne damo, pa nije sve sad odjednom loše što je prije bilo dobro. Ta utakmica nije bila dobra, ali ako se povuče crta, možda se nešto može i naučiti. Kažem, nije bilo dobro, nije bilo ni blizu dobro. Ali tko zna zbog čega je to možda ipak - dobro.

Zbog čega je došlo do tog debakla?

- Neću nikome pametovati, ali meni je jedan stari gospodin, moj prijatelj Enver Marić, jednom rekao da je nespreman igrač - smiješan igrač. I ja mislim da se to kod nekih igrača vidjelo, da nisu spremni. To je mene još dodatno motiviralo da se spremim, da mogu barem sa svoje strane dati sve što mogu za reprezentaciju.

Znači, krivci su, prije svih, igrači? Koji?

- Ovako kako sam rekao... Ne želim pametovati niti prozivati, valjda znate na koga mislim. I to nije ništa loše, to je - tako. Znam po sebi, kad nisam spreman onda sam smiješan, ako nisi fizički spreman ne možeš biti niti fizički. Upravo je to jedan od većih razloga što smo izgubili utakmicu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 04:48