NEMOĆNI U INOZEMSTVU

Trakavica oko neodazivanja igrača na SP: HNS može kazniti samo klubove iz HNL-a

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. srpanj 2013. 20:49

Izvršni odbor HNS-a najavio je “eliminaciju kompromisa kad je u pitanju bilo koja reprezentacija, ona mora biti na prvom mjestu; ako neki klub bez valjanog opravdanja ne želi pustiti igrače, bit će kažnjen”. Kako će to u Vukovarskoj 269a provoditi, tek treba vidjeti, no bitno je istaknuti - HNS nema ovlasti nad klubovima iz drugih država, sankcionirati može samo HNL-ovce. Prema propisima FIFA-e klubovi su dužni pustiti igrače jedino na utakmice A-reprezentacija, ne i mlađih vrsta; Hrvatska tako ništa ne može Interu zato što nije upalio zeleno svjetlo za Matea Kovačića.

Međutim, izbornik Dinko Jeličić u Turskoj nije imao ni Jedvaja i Halilovića iz Dinama, Milića iz Hajduka... HNS ima mogućnost ugraditi u propise precizne odredbe u kojem se slučaju izostanak ne može tolerirati, i kakve za to slijede kazne. Klubu vjerojatno financijske, ili čak u radikalnom slučaju uzimanje kojeg boda, igračima pak zabrana nastupa u jednom ili više susreta. No sve je to zasad u teoriji, na Savezu je da vidi kako će razmišljanje članova Izvršnog odbora provesti u praksi.

Za razliku od A-reprezentacije u kojoj se asovi bespogovorno odazivaju, a mladi jedva čekaju da budu na listi, među U-21 ekipi i među juniorima znalo je biti poteškoća i ranijih godina. Kad u HNS-u doista utvrde prioritete, odnosno je li važnije da pojedinci budu na raspolaganju klubu za Europu ili nekoj od mladih reprezentacija, neće biti teško ustanoviti tko je u pravu, a tko u krivu. Dosad su kod nas državne vrste ispod A samo deklarativno imale prednost pred klubovima, ne i u praksi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 17:26