Tea Cimas / CROPIX
ŠPANJOLCI SU FAVORITI

Jarni upozorava: 'Betis je napao Real u Madridu, sigurno će i Rijeku na Kantridi'

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 03. listopad 2013. 14:43

Robert Jarni je najbolje igre u dresu hrvatske nogometne reprezentacije pružio kao lijevi bočni Real Betisa iz Seville, čiji je bio član od 1995. do 1998. kad ga je kupio najveći Real, onaj madridski.

Naš proslavljeni reprezentativac danas je slobodni trener koji je nastavio pratiti Primeru, pa tako i svoje ‘betisovce’, sljedeće Rijekine suparnike u skupini Europske lige:

- Gledao sam nekoliko Betisovih utakmica u proteklih sedam kola, ne samo prvu na Santiago Bernabéuu, kad su se hrabro suprotstavili Realu, izašli sa svoje polovice i nadigravali se. Svladali su Valenciju i ovaj vikend Villarreal, nisu imali sreće protiv Athletica, no očito je da trener Pep Mel jako dobro poznaje svoje igrače i zna iz njih izvući maksimum - kaže Jarni, a dokaz je i prošla sezona, koju su ‘zeleno-bijeli’ iz Seville završili kao sedmi, s učinkom 16-8-14 i gol-razlikom 57-56. Dakle, u prosjeku je to 2-1, 1-2, 1-1 ili 2-2.

Dovode jeftine igrače

Trenutno je Betis 11. s učinkom 2-2-3 i gol-razlikom 7-7, u 1. kolu Europske lige doma su s Lyonom odigrali 0-0, a u pretkolu prošli Jablonec 2-1 i 6-0.

- Mel je njihov bivši igrač, preuzeo ih je prije tri godine u drugoj ligi i s ograničenim proračunom radi jako dobar posao. Nije tajna da je Betis u velikim financijskim problemima, ne može kupovati igrače ni za četiri-pet milijuna eura, dovodi jeftine ili slobodne, no očito su pogodili.

Prodali su Bilbau za 8,000.000 eura reprezentativca Beńata, koji im je bio glavni igrač, motor momčadi, još dvojica su otišla u Swansea, doveli 12 novih od kojih su najviše platili za defenzivnog veznog Xavija Torresa, 2,800.000 eura Getafeu. Glede ogleda na Kantridi u četvrtak u 19 sati Jarni naglašava da će puno ovisiti o ritmu koji će nametnuti gosti:

- Poznavajući igračku psihologiju u ritmu srijeda-nedjelja znam da će ući u nadmetanje sa saznanjem da igraju protiv slabijeg nego u La ligi. Naše momčadi općenito imaju problem kada se sastanu s onima iz Liga petice koje mogu forsirati jači ritam svih 90 minuta, pa padaju oko 70. No, koliko sam gledao Rijeku, uključujući i protiv Hajduka, kad je u zadnjih pet minuta mogla do pobjede, fizički je Kekova momčad spremna, baš je radna momčad.

Bolji su od Portugalaca

Protiv Vitorije u Guimaraesu, pravog predstavnika portugalske škole, motoričnih i jakih, već su se nazrijeli Rijekini limiti u ritmu dva nastupa tjedno i posljedičnih ozljeda. Recept za uspjeh Riječana opet će biti čvrsto otraga pa na kontre.

Mel rotira kadar u Primeri i Europi, otpočetka sezone već je koristio 23 igrača (uključujući oba vratara), moguće je da najiskusniji, ‘desetka’ Verdú (30) i špica Molina (31) startaju s klupe...

- Očito imaju dovoljno ujednačen kadar, a ne može Rijeka računati da Betisu Europa nije važna, baš zbog lošijih financija gledaju na Europsku ligu kao prigodu za promociju i punjenje stadiona, poglavito prođu li skupinu, po meni su bolja momčad i od Vitorije, poručio je veliki ‘realovac’, ali i ‘betisovac’ Jarni.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 15:36