Vladimir Dugandžić/CROPIX
ŠTIMAC NAKON DEBAKLA

'Ispričavam se navijačima, još smo dobro i prošli, ovaj poraz neće ubiti moj optimizam'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. kolovoz 2012. 01:48

Igor Štimac nije tražio alibi. Njegova Hrvatska na premijeri nije bila ni blizu onog što je izbornik želio na startu mandata. Kosovsko-hrvatska kombinacija Šaćiri-Gavranović razmontirali su beskrvne 'kockaste'.

- Igrači su tužni. Pogotovo su radi cijele atmosfere što se u povijesti događalo u Splitu htjeli upisati pobjedu. Ali, nije išlo. I porazi su sastavni dio nogometa, ali mogu priznati da smo dobro prošli. Čestitke Švicarskoj i njihovom izborniku. Švicarci su bili sve ono što smo mi htjeli biti, a nismo uspjeli. Međutim, neću tražiti nijedno opravdanje. Nismo poštivali zahtjeve igre koja je trebala biti malo drukčija nego dosada. Izostalo je htijenja i trka koja je bila nužna protiv ovakvog protivnika. To nas je učinilo da ne dišemo zajedno, da ne igramo bez lopte. Samo s loptom u posjedu.

Štimac je svjestan poraza u igri koja je ponudila malo pozitivnih detalja. Ali, jedan poraz neće ubiti optimizam hrvatskom izborniku.

- Neće ubiti moj optimizam niti će poljuljati svlačionicu. Previše kvalitete ima da ne bi izvukli pozitivne stvari iz tog poraza. Puno sam razmišljao o protivniku koji je jak. I svaki put u povijesti smo s jačim suparnicima u prijateljskim utakmicama dobili porciju. Ali, nećemo bježati od tih jakih suparnika u prijateljskim utakmicama.

Istaknuo je Štimac kako nije sve tako 'crno' kako rezultat i ukupni dojam daju sugerirati. Vidio je sve manjkavosti, poglavito u prvom dijelu kada je curilo sa svih strana. Probijao je Lichtsteiner po našem lijevom boku, šetao se Šaćiri kroz sredinu. Upravo je tako Hrvatska i primila pogotke.

- Dobio sam sve odgovore na pitanja koja su me mučila. Isprika svim hrvatskim navijačima za poraz, jer ne smije se gubiti uz neodgovornu igru. Imamo velike igrače, puno talenta u svlačionici. Ali, nogomet se igra i bez lopte. Oni koji to ne mogu pratiti ispast će iz svlačionice.

Pranjić je bio posebno slab u prvom poluvremenu, ali Štimac je naglasio 'nema individualnog prozivanja'.

- Dogodilo se da su Badelj i Rakitić ostajali na otvorenome i lako nam se probijala zadnja linija. Osnovne stvari su bile blokirati Lichtsteinera, Inlera i Šaćirija. Prvenstvno spriječiti loptu da dođe do njih. Ali, ništa nismo napravili.

Uz Šaćirija, priključio se u drugom dijelu Gavranović. Previše kvalitetnih karika kontra Eduarda koji je,uz Srnu, jedini razveselio Štimca.

- Dobio sma potvrdu, Eduardu je mjesto na terenu.

Debitirali su Maloča i Vukušić, kako njihovu igru ocjenjujete ?

- Zadovoljan sam s Maločom u većem dijelu susreta, a posljednjih 30 minuta je odigrao ozljeđen. Vukušić se silno trudio, ali mogao je bolje reagirati u situaciji jedan na jedan.

Je li nedostajao razbijač u sredini terena, jeste li previše htjeli igru poput Španjolske ?

- Malo ste predimenzionirali stvari u usporedbi sa Španjolcima. Mi imamo kvalitetu u svlačionici, ali samo ako ispoštujemo trkački dio. Trčati kao i protivnik, to je najmanje što se traži.

Koji su razlozi podbačaja Hrvatske ?

- Nuditi razloge bilo bi traženje alibija. Moja odgovornost leži na traženju promjene igre.

Jeste li sa Olićem razgovorali u svezi mogućeg oproštaja ?

- Ne tražite odgovore na pitanja koja bi trebala imati ekestreman ili radikalan odgovor. Svi igrači hrvatske nacionalnosti su kandidati za reprezentaciju.

Hoće li biti novih imena za Makedoniju 7. rujna ?

- Sve je moguće.

Kako ste doživjeli prazan Poljud i zvižduke ?

- Zvižduke smo zasluženo dobili, a više gledatelja nismo ni očekivali s obzirom na svetkovinu Velike gospe. Vratit ćemo se u Split i ispraviti ovu utakmicu.

Štimac je vrlo ozbiljan, a Ottmar Hitzfeld se veselo smiješio. Kako i ne bi kada je njegova Švicarska dojmljivo pobijedila Hrvatsku.

- Jako sam zadovoljan, imamo vrijedno iskustvo za utakmicu sa Slovenijom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Znali samo da je Hrvatska jaka, prvih 10 minuta smo imali problema, ali brzo smo okrenuli utakmicu i uhvatili brži ritam. Stekli smo samopouzdanje i što je utakmica dalje utakmica odmicala, bili smo drskiji. Važna nam je pobjeda za start kvalifikacija.

Dva igrača je pojedinačno pohvalio, dvostrukog strijelaca Marija Gavranovića i kreatora igre Džerdana Šaćirija.

- Mario Gavranović je opasan napadač koji je određeno vrijeme izgubio u Njemačlkjoj. Ali, povratkom u Zurich može nam biti od velike koristi kao zamjena za Derdiyoka i Mehmedija. Šaćiri je bio jako raspoložen. Ima i veću slobodu, može mijenjati pozicije sdesna na lijevo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 01:13