Admir Buljubašić/CROPIX
KONAČNA PRESUDA

Ipak na slobodi: Sudac donio odluku o puštanju Zdravka Mamića iz pritvora

Jovanović mrzi sve hrvatsko! Srbin ne može voditi najvažniji resor u Hrvatskoj, rekao je Mamić
Piše: ArhivaObjavljeno: 15. ožujak 2013. 18:04

NOVO 18:46 - Sudac zagrebačkog Županijskog suda odlučio je Zdravka Mamića pustiti na slobodu!

18:04 - Završeno je ispitivanje izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića na zagrebačkome Županijskom sudu gdje bi uskoro sudac istrage trebao objaviti hoće li na prijedlog tužiteljstva odrediti istražni zatvor protiv Mamića kojeg se tereti za javno poticanje na mržnju.

Jedan od njegovih branitelja Ante Madunić izjavio je novinarima da se nikad prije nije privodilo za takva kaznena djela i kako može razumjeti da su Mamićeve riječi imale težinu i da ih nitko ne opravdava. "Situacija je takva kakva je, samo je u pitanju je li to kazneno djelo ili samo njihov osobni sukob, odnosno da je vrijeđanje bilo obostrano", kazao je Madunić.

Upitao se čemu to pretvarati u rasni i nacionalni sukob kad se radi o osobnom sukobu.

Madunić je potvrdio da je Mamić zbog želučanih tegoba bio u bolnici, gdje je primio lijekove i dobio injekcije.

NOVO DORH je objavio priopćenje u kojem je i službeno zatražio da se Mamiću produlji pritvor

"Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv hrvatskog državljanina (1959.). (16. 3. 2013.) Naime, postoji osnova sumnje da je 54-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. stavak 1. Kaznenog zakona odnosno da je 15. ožujka 2013. u Zagrebu, u vremenu od 8,00 do 8,25 sati, tijekom gostovanja u radijskoj emisiji "Pozitivni petak" radio postaje "Soundset Plavi", osvrćući se na aktualnog ministra znanosti, obrazovanja i športa, iznosio tvrdnje kojima je putem radija javno poticao na mržnju usmjerenu prema navedenom ministru, no istodobno iskazujući izrazitu netrpeljivost i potičući na mržnju i prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti, isključivo zbog njihove nacionalne pripadnosti. Sucu istrage je predloženo određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika temeljem zakonske osnove opasnosti od ponavljanja djela, s obzirom da je osumnjičenik višestruko evidentiran za učin različitih prekršaja po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira. Također, osumnjičenik je i višestruko evidentirana osoba i po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, a što sve ukazuje da se radi o osobi koja ne poštuje i ne priznaje pravne norme i pravni poredak, te da je upravo obrazac njegovog ponašanja postupanje protivno pravnom uređenju. Ujedno, treba imati u vidu da je osumnjičenik kao javna osoba u javnim istupima i nastupima pokazivao i iskazivao izrazitu netrpeljivost prema pripadnicima drugih nacionalnih manjina i pripadnicama suprotnog spola, da je član Izvršnog odbora HNS-a, te izvršni predsjednik Građanskog nogometnog kluba Dinamo u kojem svjetlu cijeniti i daljnju opasnost od činjenja novih prekršaja po Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima. Izjave osumnjičenika prenesene putem sredstava javnog priopćavanja valja promatrati i u kontekstu skorašnjeg održavanja nogometne utakmice između nogometnih reprezentacija Hrvatske i Srbije te izjave poput ovih iznesenih tijekom gostovanja u gore spomenutoj radijskoj emisiji, dodatno dobivaju na težini te izazivaju bojazan da će dovesti do nereda i remećenja javnog reda i mira, a što sve, u svojoj ukupnosti, čini opravdanim primjenu zakonskog osnova za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja ovakvog ili sličnog kaznenog djela", stoji u priopćenju DORH-a.

___________________________________________________________

Zdravko Mamić upravo je stigao na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu gdje će se očitovati o krivnji.

____________________________________________________________

Kako doznajemo, Državno odvjetništvo je zatražilo zadržavanje Zdravka Mamića u pritvoru zbog opasnosti od ponavljanja djela.

_____________________________________________________________

Zdravko Mamić, izvršni predsjednik Dinama, noć je proveo u pritvoru na Oranicama.Danas ujutro u 9 sati biti će priveden na Županijsko državno odvjetništvo radi očitovanja o krivnji.

Mamić je jučer uhićen poslijepodne zbog poticanja nasilja i širenja mržnje na račun ministra Željka Jovanovića. Policija ga je privela u sjedište kriminalističke policije u Heinzelovoj, te je nakon trosatnog ispitivanja prebačen u pritvor.

Podsjetimo, Mamić je u jutarnjoj emisiji Soundset radija, među ostalim, rekao kako ministar Željko Jovanović "mrzi sve hrvatsko" i da "kao Srbin koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu ne može voditi taj najvažniji resor u Hrvatskoj".

U DORH-u kažu da ne odgovaraju na pitanja “hoće li pokrenuti postupak protiv neke osobe”.

- U odnosu na događaj i osobu koju spominjete u upitu, nadležno državno odvjetništvo će pravovremeno objaviti priopćenje - kažu u DORH-u.

Ispred policijske postaje u Heinzelovoj novinarima se obratio odvjetnik Zdravka Mamića, Mate Matić.

- Ne znam koliko ćemo daleko doći ako ćemo u demokraciji zbog izrečene rečenice morati ljude zatvarati. Pitanje je je li tu doista bilo kršenja zakona, ili je riječ o nečijem revoltu. Svakako nije riječ o šteti ako nećemo tome davati poseban značaj. Ovdje se radi upravo o tome, a vezano je za čovjeka imenom i prezimenom Zdravko Mamić.

Mamiću je "u pomoć" stigao i odvjetnik Ante Madunić.

Na pitanje da li postoji mogućnost da Zdravko Mamić prenoći u pritvoru, njegova odvjetnica Jadranka Sloković, koja je također došla u Heinzelovu odgovorila je novinarima:

- Izgleda da da.

- Teško da ćete uvjeriti mene i javnost da se ne radi o političkom slučaju jer nema drugog predznaka. Došli smo na gotovu stvar i on će prenoćiti na Oranicama, ali je neprihvatljivo da se u medijima dopušta unaprijed govoriti o kaznenom djelu mržnje. Zamjeram istup predsjedniku države i kolegama koji daju svoja viđenja o predmetu - rekao je Mamićev odvjetnik Mate Matić.

- Ovdje se radi o nekoj vrsti uvrede, ali slične ili možda još i gore uvrede su se dogodile i sa druge stane. I to ne tako davno. Zato što netko ima imunitet ne može se ponašati kako se ponaša - istaknuo je Matić.

Na pitanje kako Mamić podnosi privođenje Matić je odgovorio: - Zdravko je navikao na smicalice. Revoltiran je jer ima obiteljskih obaveza sutra. Sam način postupanja je neprihvatljiv jer moraju postojati neki jaki subjektivni elementi za kazneno djelo - Matić.

Drugi Mamićev odvjetnik Ante Madunić bio je ironičan: - Što može očekivati Mamić? Smrtnu kaznu strijeljanjem ujutro u šest i pol. Kakav je ovo slučaj, takva je i država. Postali smo cirkus država. Kad se netko pojavi na skupu HDZ-a, bude vesel i paradira kao Mamić onda je odmah i kriv. Luda država, ludi ljudi.

Komentirajući činjenicu da je Mamiću u pomoć došlo troje odvjetnika (Mate Matić, Ante Madunić, Jadranka Sloković) Madunić je rekao: - Zašto toliko odvjetnika? Jer je ovo cirkus. Ima puno kvalitetnih odvjetnika, a kad je cirkus onda treba i cirkus od odvjetnika. Kakva priča, takva i obrana, ništa pametno - Madunić.

Prema predviđanjima, Mamić će u subotu prijepodne biti doveden na Županijsko državno odvjetništvo radi očitovanja o krivnji.

'MAMIĆEV NAPAD JE NAJGORI ŠOVINISTIČKI ISPAD U DUGO GODINA!' Komentar Davora Butkovića

Za kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju prema Kaznenom je zakonu predviđena zatvorska kazna do tri godine.

'JOVANOVIĆ MRZI SVE HRVATSKO! SRBIN NE MOŽE VODITI NAJVAŽNIJI RESOR U HRVATSKOJ' Mamić napao Jovanovića

U članku 325. Kaznenog zakona stoji da: “tko putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno potiče ili u javnosti učini dostupnim letke, slike, ili druge materijale kojima se poziva na naslije ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.”

'TO JE TAJ NOVI HDZ, NOVA SNAGA! BIO SAM NAIVAN KADA SAM SE NADAO DIJALOGU' Premijer Milanović reagirao na Mamićeve izjave

U DORH-u kažu da ne odgovaraju na pitanja “hoće li pokrenuti postupak protiv neke osobe”.

- U odnosu na događaj i osobu koju spominjete u upitu, nadležno državno odvjetništvo će pravovremeno objaviti priopćenje - kažu u DORH-u.

'RIJEČI KOJIMA JE NAJVULAGRNIJE I PRIMITIVNO IZVRIJEĐAO MINISTRA ZASLUŽUJU SVAKU OSUDU' Josipović o Mamiću

MZOS: 'Očekujemo korake nadležnih institucija'

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije željelo komentirati uvrede koje je Zdravko Mamić danas izrekao na račun ministra Željka Jovanovića, istaknuvši kako očekuju da će nadležne institucije poduzeti odgovarajuće korake.

'PROTIV MAMIĆA DIŽEMO PRIJAVU I POKREĆEMO DISCIPLINSKI POSTUPAK' Ogorčeni su i u Hrvatskom nogometnom savezu

S obzirom na to da je riječ o kaznenom djelu, nadamo se da će nadležne institucije poduzeti potrebne korake, kratko su poručili iz Ministarstva.

Izvršni direktor Dinama Zdravko Mamić izvrijeđao je u eteru Soundset Plavog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Jovanovića. Među ostalim, rekao je da Jovanović "mrzi sve što počinje s 'hrvatski'", da je je na čelu toga ministarstva "Srbin je koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu", i sl. Soundset radijska grupa se na svojoj internetskoj stranici ogradila od tih Mamićevih izjava. ( Hina)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. rujan 2024 01:48