Nenad Dugi / Cropix
VLATKO SE ISPRIČAO

Gay udruge tuže Vlatka Markovića: 'Dosta nam je njegovih homofobnih izjava'

'Podnijet ćemo udružnu tužbu zbog diskriminacije protiv predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Također, slučaj ćemo prijaviti i disciplinskoj komisiji UEFA-e'
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 09. studeni 2010. 20:36

Udruge koje brane prava seksualnih manjina, Iskorak i Kontra, u ponedjeljak su dopisom najavili tužbu protiv predjsednika HNS-a, Vlatka Markovića, zbog brojnih homofobnih izjava koje je dao proteklih dana:

“Stav svjetskih i nacionalnih mjerodavnih institucija je da homoseksualnost nije bolest, a diskriminacija na temelju seksualne orijentacije je kažnjiva po hrvatskim zakonima. Zbog svega navedenog podnijet ćemo udružnu tužbu zbog diskriminacije protiv predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Također, slučaj ćemo prijaviti i disciplinskoj komisiji UEFA-e”.

Vlatko Marković se javno ispričao

Predsjednik HNS-a Vlatko Marković javno je uputio ispriku cjelokupnoj hrvatskoj javnosti zbog dijela navoda koji su objavljeni u nedavnom intervjuu u Večernjem listu:

- Žao mi je da su moje riječi na neki način pogrešno shvaćene u javnosti, žao mi je zbog nespretne interpretacije, nikako mi nije bila namjera uvrijediti i povrijediti bilo koga. Nema nikakve dvojbe dao kao dugogodianji sportski djelatnik, sportski pedagog i građanin Europe zaista nemam apsolutno ništa protiv pripadnika bilo kakvih manjina, a ponajmanje protiv pripadnika istospolne seksualne orijentacije - rekao je Marković za internet stranicu HNS-a te dodao:

- Osobno sam sudjelovao u desecima humanitarnih projekata, naročito onima koji zastupaju ideje jednakosti, a Hrvatski nogometni savez je od svojega osnutka pokazao izuzetan senzibilitet za brojne humanitarne aktivnosti, od pune podrške UNICEF-u, FARE programu, osnivanju vlastite Zaklade Vatreno srce i brojnim drugima, te je kao takav apsolutno usmjeren i posvećen promociji sporta i veličanju nogometne igre, a u duhu fair-playa i zbližavanju svih ljudi na sportskim boriliatima. Hrvatski nogometni savez je kao krovna nogometna organizacija u Hrvatskoj apsolutno protiv svake diskriminacije.

- Stoga se još jednom, u svoje ime, ispričavam svima onima koji su se našli povrijeđeni dijelovima mojeg intervjua objavljenog u Večernjem listu - zaključio je na kraju svojega priopćenja predsjednik HNS-a Vlatko Marković.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. listopad 2024 08:26