Joško Ponoš/CROPIX
NIJE UPUĆEN, ALI...

I Modrić zabrinut: 'Bez boljeg HNL-a Vatrenima se crno piše. Treba nam manja liga'

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 09. travanj 2012. 15:05

Prati li Luka Modrić domaći nogomet?

- Otkako HNL-a nema na HRT-u, nemam dovoljan uvide u događanja. Sve sam manje upućen i već po tome nisam meritoran davati neke sudove.

Liga, iz koje ste i vi uspjeli doći do naslovnica Premier lige, guši se u besparici i raznim aferama?

- Mogu samo kazati da mi je iznimno žao jer sam siguran da HNL može biti kvalitetno natjecanje, dakako u dimenzijama Hrvatske. Dokazano je da imamo talentirane igrače, a zbog svih tih klupskih financijskih kriza sve ih se lakše gubi. Prilično mi je logično što onda ni publike nema u većem broju.

Što, po vama, treba učiniti za bolji HR nogomet?

- Kad bi to bilo jednostavno, već bi netko upućeniji i pozvaniji od mene to izrekao. Nadam se samo da će zbog hrvatskog nogometa oni koji su zaduženi čim prije pronaći izlaz iz krize jer bez kvalitetnije HNL lige reprezentaciji se crno piše.

Vi ste izdanak HNL-a, imate iskustvo za meritorni stav!

- Ma dobro, ne treba biti osobito pametan pa shvatiti kako nam treba manja liga, sa 10-12 klubova, i trajnijim sustavom natjecanja. Osnovno je da u toj ligi vlada red jer to ne ovisi ni o novcu, a niti o veličini zemlje, nego samo o ljudima. Ovdje u Engleskoj ima također pogrešnih odluka sudaca, klubova, institucija, ali ključno je da postoji osjećaj kako je to sve ljudska greška, a ne namjera. I važno je da se poštuju propisi, koji presuđuju sporne stvari, a ne pojedinačni stavovi.

HNL nije riješio ni temelje, financiranje, a kamoli pitanje mentaliteta u kojem je sustav bitniji od pojedinačnih stavova?

- Meni je neshvatljivo da klubovi mjesecima ne daju plaće i ne izvršavaju redovne obaveze. Koji je onda smisao da postoje ako ne mogu ostvariti temeljne obaveze. OK, nismo Engleska ili Njemačka, ali naš bi sustav morao biti isti samo s manjim iznosima. Tko može neka igra, tko ne može ide dolje. Laički gledano, čini mi se da su primjeri Pule i Rijeke, gdje privatni kapital održava klubove, putokaz i drugima kako se treba reorganizirati. Kad se zna tko je gazda, onda se zna tko plaća i odgovara. Ne vidim stvarno druge alternative.

Kako vidite napete odnose oko Dinama?

- Složena tema koju se ne može analizirati u dvije rečenice. S obzirom da imam korektan odnos s čelnicima kluba, što god kažem prozvat će me da sam subjektivan. Meni je, recimo, čudno da je Dinamo stalno pod kritičkim povećalom iako dominira HNL-om, stvara ponajbolje igrače, ima zapaženih dosega u euronatjecanjima, a opet ga se vrijeđa, čak i igrače. Istodobno mi je strašno kako se Dinamo loše odnosi prema klupskim legendama, svađa se i obezvređuje ih, istovremeno proziva navijače što prozivaju današnje igrače. Sve je to skupa nelogično za nogomet.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. rujan 2024 03:35