Ronald Goršić / Cropix
LIGA 10

Zeleno samo za Dinamo, Lokose i Zagreb! Od 40 zahtjeva prošao još i Imotski

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. travanj 2012. 20:18

Komisija prvog stupnja Odjela za licenciranje upalila je zeleno svjetlo samo trojici prvoligaša, to su Dinamo, Lokomotiva i Zagreb. Od 40 zahtjeva za 1. i 2. stupanj natjecanja prošao je još samo Imotski među drugoligašima, što je doista raritetno.

Radi se o dodatnom inzistiranju na financijskom aspektu koji je u većini sredina najveći problem. Tko nije uspio uložit će žalbu, a definitivan broj klubova s licencom za 1. i 2. HNL znat će se 10. svibnja. Prema Propozicijama elitni razred trebao bi imati 12 članova, pa je svakako zanimljiva izjava Damira Vrbanovića, direktora Dinama i ozbiljnog kandidata za predsjednika HNS-a: - Vidjet ćemo, teško je reći da će biti klubova za ligu 12, prije bih kazao da će ih jedva biti za ligu 10.

Hajduk u problemima

Nije presudno je li od prve dozvolu za natjecanje sljedeće sezone u 1. HNL dobilo tri, četiri ili šest klubova, ključno je hoće li se doista obistiniti Vrbanovićeve crne slutnje ili će ipak opstati 12 sudionika najvišeg ranga. Šanse za to postoje, čak nisu ni male, jer na nekoliko adresa kazali su nam da su pali tek zbog formalnosti. Primjerice, u zaprešićkom Interu navode da je pogrešku napravio financijski revizor, tvrde kako nemaju dugova pa je pitanje isključivo knjigovodstveno, u Slavenu Belupu ističu kako tek nisu dostavili kompletnu dokumentaciju budući da nisu ni znali kako su ove godine potrebni dodatni papiri... Za očekivati je da će stvari riješiti Rijeka, Istra 1961, Split, dobre izglede za to trebali bi imati Cibalia, Zadar, Lučko, te od drugoligaša Dugopolje.

Međutim, u velikim problemima su Hajduk, Karlovac, Šibenik i nešto manjima Osijek. Ako je iskustvo s Varaždinom bilo dovoljno upozorenje, Komisija za žalbe neće biti popustljiva kao ranijih godina. U Kući nogometa može se čuti da se nikome neće raditi ustupci, pa makar se zvao i Hajduk. Dakle, vodstvo kluba s Poljuda čeka golem posao da bi zatvorili “financijsku priču”.

Dugopolje jedini 'prvoligaš'

HNS je ujedno promijenio propise, pa više ne postoji arbitraža kao izvanredni pravni lijek, tako nas je informirao glavni tajnik Zorislav Srebrić. Stav žalbenog tijela stoga će biti - konačan. S obzirom da je Varaždin isključen i u svakoj varijanti posljednji na ljestvici, teoretske šanse za ostanak ima i 15. na tablici ukoliko četiri kluba koji su bolje plasirani ne dobiju licencu. Budući da je Dugopolje jedini drugoligaš koji bi mogao ispuniti uvjete za napredak u viši stupanj, ako klub sa stadiona Hrvatskih vitezova uz bilo kojih razloga ne bi išao u 1. HNL, onda bi po Pravilniku moglo ostati 12 aktualnih prvoligaša. Dakle, 15-plasiranom je dostatno da tri bolja od njega ne prođu licenciranje.

Ovisno o broju prvoligaša definirat će se sudionici 2. lige. I tu je neizvjesnost totalna, ali na kraju kriteriji neće biti tako strogi kao za najviši razred natjecanja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. rujan 2024 03:26