Boris Kovačev / Cropix
JURČIĆU PALAC DOLJE

I AJAX JE PREJAK! Nizozemci protutnjali Maksimirom, Kelava spašavao od katastrofe!

U utakmici 3. kola skupine D Lige prvaka Ajax je u Maksimiru pobijedio Dinamo sa 2-0. U drugoj utakmici grupe Real Madrid je s visokih 4-0 'razbio' Lyon
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 18. listopad 2011. 19:55

Malo nas dijeli od najcrnjeg scenarija o kojem fatalisti pripovijedaju još od ždrijeba. Sreća što je Dinamo tradicionalno uspješniji na Amsterdam Areni, nisu još izgubljene sve šanse da se kojim bodom, ili barem golom, obrani čast. Koliko god rivali bili jaki, te dvije nule peku.

Derk Boerrigter zabio je sinoć koplje u modro srce koje je iskrvarilo u 49. minuti. I tu je utakmica bila riješena. Za karakternu momčad neshvatljivo, za Dinamo činjenično, nisu pronašli snage za povratak. Ustanovivši nemoć u tim trenucima, a bojeći se i težeg stradanja posrnule momčadi, Kruno Jurčić aktivirao je Nikolu Pokrivača umjesto Fatosa Beqiraja, što su tribine, željne izjednačenja, posprdno popratile skandiranjem “stavi stopera”.

A trener Dinama zapravo je silno želio pobjedu, u maniri Ćire Blaževića napravio je žestoki motivacijski nastup u Vili Tina i Modri su od prve minute nasrnuli s centra poput stršljenova. No, Ajax je odgovarao istom mjerom, u prvom poluvremenu jurilo kao da je u Monzi. Bio je to nogomet “spuštena garda”, taktički ne do kraja dotjeran, ali dobar, sadržajan i zanimljiv.

Međutim, bilo je i tada trenutaka kad je Ajax prigrlio loptu, njihova momčadska kombinatorika nadomaćna je Dinamovoj. Statistički semafor oko 25. minute pokazivao je posjed lopte 67:33 posto za goste. U kompaktnosti i uhodanosti linija Zagrepčani ih nisu mogli pratiti, brzo je postalo jasno da Modri do trijumfa mogu samo individualnim bljeskom, a imali su previše loših igrača, od kapetana Badelja, preko obrane...

Nisku šansi otvorio je Fatos Beqiraj u 5. minuti, provukao se u kazneni prostor s lijeve strane, ali pucao u čuvara mreže. Već u 9. Sammir se poput šila zabio kroz Ajaxove redove i uposlio Leku koji utrčava s desne strane, snažno tuče, golman je ponovno na mjestu. Odgovorio je prvo Sulejmani, ali traljavo, pa De Jong u 11. minuti vrlo opasno. Kelava je odbio snažan šut Vertonghena iz daljine, a vođa napada gostiju nije iskoristio priliku da zakuca loptu u mrežu. Dobio je De Jong, veznjak prebačen u napad i drugu prigodu, na ubačaj s lijeve strane glavom je tukao poviše gola. Ali niti tu De Jong nije stao, u 45. minuti, opet glavom, pogodio je desnu vratnicu. Istina, čestitku za tu mogućnost može uputiti na adresu Ibaneza. Lijevi branič Zagrepčana i sinoć je dokazao koliko zna “zeznuti stvar”. Umjesto da očisti situaciju, najlakše izbijanjem u aut, izgubio ju je od Sulejmanija, dobio žuti karton, a u finalu svega umalo da se zatresla mreža.

Ante Rukavina protiv Reala je imao “jedan na jedan Casillasa”, sinoć je “iskočio” u 36. minuti, poslao “pola obrane u mirovinu”, no udarac je prohujao preko gola. I Sammir je prijetio, i Boerrigter s druge strane, igralo se, trčalo, pucalo... Do tuša u 49. minuti.

Tada se Sulejmani prošetao među domaćim igračima, ostavio na lijevoj strani za Boerrigtera a njegov šut lijevom nogom završava u lijevom donjem kutu Kelave. Gosti su nastojalo pod svaku cijenu i povećati prednost, posebice Erikssen, Alderweireld i De Jong, koji je još jednom pogodio vratnicu. A onda je došao i drugi pogodak Kopljanika. U 90. minuti točku na “i” stavio je Danac Erikssen, iz kontranapada na dodavanje Rusa Bulikina.

Dinamo – Ajax 0-1 (0-0)

Stadion u Maksimiru. Gledatelja 30.000. Sudac: Manuel Gräfe (Njemačka); Strijelci: 0:1 Boerrigter (49), 0:2 Eriksen (90)

Žuti kartoni: Vida, Calello, Ibanez, Šimunić (Dinamo); Boerrigter (Ajax)

Dinamo (4-4-2): Kelava – Vida, Tonel, Šimunić, Ibanez – Leko Calello (od 80. Tomečak), Sammir, Badelj (od 46. Kovačić) – Rukavina, Beqiraj (od 70. Pokrivač -).

Ajax (4-3-3): Vermeer – Van der Wiel, Alderweireld, Verthongen, Anita – Eriksen (od 90. Lodeiro ), Enoh Janssen – Sulejmani, De Jong, Boerrigter (od 70. Bulikin).

DINAMO - AJAX 0-2 (Boerrigter 49, Eriksen 90)

Utakmica je završena!

90. minuta - Sve je gotovo! Dinamo je loše izveo jedan slobodan udarac, Ajax je krenuo u brzu kontru. Eriksen je 'okrenuo' Tomečaka, izašao sam pred Kelavu i lagano ga matirao.

88. minuta - Kelava je krivo istrčao na ubačaj iz kornera, lopta se od Vide odbila u vanjski dio stative.

79. minuta - Sulejmani je ubacio s lijeve strane, De Jong je glavom pogodio - stativu!

75. minuta - Janssen je propustiom šasnu riješiti sve dileme. Izašao je potpuno sam ispred Kelave, ali vratar Modrih opet je briljantno reagirao.

67. minuta - Ibanez je bio u odličnoj prilici za udarac, ali na desetak metara od vrata počeo je komplicirati, te je izgubio loptu.

60. minuta - Vida je izgubio jednu čistu loptu, Enoh je dao povratnu loptu za Alderweireida, koji je s vrha 16-erca pucao pored vratnice.

58. minuta - Dinamo se nakon gola ne može sastati s loptom, Ajax dominira...

49. minuta - Nizozemci su ipak pronašli put do Kelave. Sulejmani je pola terena prošao s loptom, na lijevoj strani pronašao usamljenog Boerrigteraa, koji je preciznim udarcem sa 16 metara matirao vratara Modrih.

46. minuta - Sammir je bio u dobroj poziciji na desnoj strani kaznenog prostora, ali lopta je bacio u 'bunar'.

Kraj prvog dijela!

45. minuta - Modri su zamalo primili gol u zadnjoj sekundi poluvremena. Nakon ubačaja iz slobodnog udarca glavom je pucao De Jong, lopta je prošla milimetar od vratnice.

43. minuta - Šimunić i Kelava su se spetljali, na kraju je vratar Dinama 'pokupio' De Jonga.

42. minuta - Dinamo večeras ima puno sreće. Boerrigter je bio sam na lijevoj strani 16-erca, ali je pucao preko vrata.

41. minuta - Kelava je skinuo 'zicer' De Jongu. Napadač Ajaxa je pucao sa 6-7 metara, vratar Dinama odlično je zatvorio svoj kut.

40. minuta - Dinamo se budi. Sammir je pucao s vrha 16-erca, ali Vermeer je obranio.

39. minuta - Badelj je bio neoprezan na centru, Sulejmani je uzeo loptu, pucao sa 18 metara, ali lopta otišla preko vrata.

36. minuta - Ante Rukavina stvarno nema sreće! Sve je sjajno napravio, povukao loptu, prešao nekoliko suparničkih igrača, ali udarac je ponovno bio katastrofalan.

26. minuta - Eriksen je utrčao u šesnaesterac Modrih, pucao sa desetak metara, ali Kelava je dobro ušao u taj udarac.

20. minuta - Nova velika šansa za Ajax. Sulejmani je ubacio s lijeve strane, Verthongen je bio sam na skoku, ali promašio je cijeli okvir gola.

11. minuta - Kakav poklon za Dinamo od De Jonga. Prvo je pucao Vertonghen sa 30 metara iz slobodnog udarca, Kelava je loptu odbio samo do De Jonga koji je, potpuno usamljen sa 6-7 metara, promašio cijeli okvir gola.

9. minuta - Prva velika šansa! Sammir je vukao loptu sve do kaznenog prostora, dao na desnu stranu gdje je utrčao Leko, snažno tukao s desetak metara, ali ravno u Vermeera.

6. minuta - Van der Wiel je sjano pucao s vrha šesnaesterca iskosa, ali Kelava je dobro obranio. Akciju poslije Sulejmani je iz dobre pozicije glavom tukao preko vrata.

5. minuta - Beqiraj je na lijevoj strani 'iskopao' jednu loptu, ušao je u šesnaesterac, pucao iskosa, ali lopta je završila u rukama vratara Ajaxa.

1. minuta - Beqiraju je malo nedostajalo da presječe ispucavanje Vermeer.

Utakmica je počela!

DINAMO: Kelava, Vida, Tonel, Šimunić, Ibanez, Calello (od 80. Tomečak), Leko, Badelj (od 46. Kovačić), Sammir, Rukavina, Beqiraj (od 69. Pokrivač);

AJAX: Vermeer, Van der Wiel, Alderweireid, Vertonghen, Anita, Enoh, Erikssen, Jansen, Sulejmani, Boerrigter (od 70. Bulykin), De Jong.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. rujan 2024 09:54